Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, belli bir standarda göre üretim yapmanın ticaretin kuralı haline geldiğini ifade ederek, “Namazı kılmak için abdest ne kadar farz ise, bugün artık ticaret ve sanayi için de standardizasyon aynı şekilde farzdır. Nasıl namazı abdestsiz kılamıyorsak, kabul olmuyorsa, bugün ticarette de sanayide de aynı şekilde standardizasyona ihtiyaç var” dedi.

TSE Olağanüstü Genel Kurulu"nda konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ticarete ilişkin bazı öneri ve değerlendirmelerde bulundu. Küresel dünyanın avantajlarının ve dezavantajlarının bulunduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Avantajları, bütün dünyada ticarette sınırlar kalktı, herkes istediği yere gidip mal satabilme şansına erişti. Ama dezavantajları da var. ABD"deki bir bankanın batması bütün dünyaya bir bedel olarak ödetebiliyor. Küresel krizin altında yatan nedenlerden bir tanesi bu” diye konuştu.

-“ANKARA"DA KARTVİZİT İŞİ ÖNEMLİ”-

“Artık Türk iş dünyası olarak sadece biz Ankara"da karar alır ve Ankara"da işleri istediğimiz gibi idare ederiz dersek olmaz” diyen Hisarcıklıoğlu, “Dünyada güçlü olacaksanız dünyanın karar alma merkezlerinde etkin ve yetkin olmanız gerekmektedir. Adana"da çok güzel bir söz duydum, "İstanbul"da paranla, Ankara"da kartvizitinle, Adana"da dostlarınla geçinirsin" diyor. Ankara"da doğru kartvizit işi önemli. Bu kartvizitle işi çözmek doğru olabilir ama Ankara"ya kapanıp kalırsak biz hiç bir şey başaramayız” dedi.
Eskiden üretimin az olduğunu, her üretilenin satılabileceğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Ama şimdi ne üretirsen satılmıyor. Şimdi bütün dünya küçüldü. Artık tüketici araştırıyor öyle alıyor. Memnun kalmazsa iade ediyor, şikayet ediyor. Tüketici artık bu kadar üretim arasında belli standardlara sahip olanları tercih ediyor” diye konuştu.

-“TİCARET İÇİN STANDARDİZASYON FARZ”-

Ticaretin artık kuralının belli bir standarda göre üretim yapmak olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Namazı kılmak için abdest ne kadar farz ise, bugün artık ticaret ve sanayi için de standardizasyon aynı şekilde farzdır. Nasıl namazı abdestsiz kılamıyorsak, kabul olmuyorsa, bugün ticarette de sanayide de aynı şekilde standardizasyona ihtiyaç var. Bu standardları da biz kendimize göre yaptık, Türkiye"ye göre yaptık demekle hiçbir şey olmaz. Standardı yapacaksan dünya standardları ile örtüşük vaziyette gideceksin” dedi.