ISPARTA IYAŞ Selçuklu İlköğretim Okulu beden eğitimi öğretmeni 52 yaşındaki Halil İbrahim Özçimen hakkında, 13 Mayıs'ta İzmir'de yapılan Cumhuriyet Mitingi'ne katıldığı ve 19 Mayıs törenlerinde öğrencilerine ön yüzünde Atatürk portresi, arka yüzünde `Cumhuriyete Sahip Çık' yazılı tişört giydirdiği gerekçesiyle soruşturma açıldı. Savunmasında, "Atatürk'ün bütün ilkelerine, Cumhuriyete, laikliğe ve bu ülkenin bütünlüğüne karşı yapılmış tüm saldırılarda buna benzer tepkiler vermeye devam edeceğim" diyen öğretmene, 30'da 1 oranında maaş kesme cezası verildi.

Isparta Merkez'deki IYAŞ Selçuklu İlköğretim Okulu'nda görev yapan 27 yıllık beden eğitimi öğretmeni Halil İbrahim Özçimen, 13 Mayıs'ta İzmir'de çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen Cumhuriyet Mitingi'ne katıldı. Ardından 19 Mayıs törenlerinde de öğrencilerine ön yüzünde Atatürk portresi, arka yüzünde de `Cumhuriyete Sahip Çık' yazılı tişört giydirdi. Bu davranışları nedeniyle öğretmen Özçimen hakkında İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 5 Ekim'de soruşturma açıldı ve savunması istendi.

`TEPKİLERİM DEVAM EDECEK'

Öğretmen Özçimen, 30 Ekim'de verdiği yazılı savunmasında, Mitinge mesai saati dışındaki bir günde, devlet memuru olarak değil, Cumhuriyetin bütün değerlerine sahip çıkmak isteyen bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak katıldığını belirtti. Sözkonusu mitinglere kendisi gibi binlerce kamu çalışanın katıldığını vurgulayan Özçimen, "Bu mitinglere katılmaktan büyük onur duydum. Bir vatandaş olarak Anayasa'nın bana vermiş olduğu kişisel haklarımdan yararlanarak tepkimi koydum, koymaya da devam edeceğim. Atatürk'ün bütün ilkelerine, Cumhuriyete, laikliğe ve ülkenin bütünlüğüne karşı yapılan tüm saldırılarda buna benzer tepkiler vermeye devam edeceğim" dedi.

`TİŞÖRTLERİ GURURLA GİYDİRDİM'

İzmir'deki mitingden getirdiği ön yüzünde Atatürk portresi, arka yüzünde de `Cumhuriyete Sahip Çık' yazılı 12 tişörtü de öğrencilerine büyük bir gurur ve içtenlikle 19 Mayıs törenlerinde giydirdiğini kaydeden Özçimen savunmasında şöyle devam etti:

"Ben bir Atatürkçüyüm, Cumhuriyet çocuğuyum ve Anayasamızın bana vermiş olduğu; Cumhuriyeti, Atatürkçülüğü öğrencilere öğretme tavrını 19 Mayıs'ta gerçekleştirmiş oldum. Eğer Cumhuriyetçiliği, laikliği, Atatürkçülüğü çocuklarımıza öğretmek bir suçsa, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yıllık planlarında Atatürk, Cumhuriyet ve ilkeleri hakkında bilgilendirme yapmamız gerektiği konusu neden müfredatta yer almaktadır? Asıl suçlu olan bu ilkelere sahip çıkmayanlardır. Asıl suç işleyenler bu ilkelere sahip çıkanları suçlu olarak yargılayanlardır. Hayatımın her alanında olduğu gibi şimdi de, yarın da Atatürk'ün izinde yürüyeceğim. Bu soruşturmadan dolayı gelecek cezayı dosyamda onurla taşıyacağım."

Bu savunmanın ardından, Isparta İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce, öğretmen Özçimen hakkında, suçu sabit bulunarak 30'da 1 oranında (40 YTL) aylıktan kesme cezası uygulandı. Karar, 26 Kasım'da Özçimen'e tebliğ edildi.

`İRTACININ BELGESİ'

Öğretmenin bağlı bulunduğu sendika olan Eğitim- Sen ise karara tepki gösterdi. Eğitim- Sen Isparta Şube Başkanı Zühtü Altıntaş, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün kentteki tarikat yurtlarını denetlemeyip, irticai kadrolaşma peşinde koştuğunu ve Atatürkçü öğretmenlere de savaş açtığını öne sürdü. Altıntaş, "Laiklik, Cumhuriyet ve Atatürkçülük vurgusu olan tişörtlerde Milli Eğitim Müdürü'nü rahatsız eden şey nedir? Bu ceza Türkiye'de irticai örgütlenmenin resmi belgesidir. İl Milli Eğitim Müdürü istifa etmelidir. Bu utanç verici, gayriahlaki, ciddiyetsiz cezayı verenler, eğer istifa etmiyorlarsa derhal görevden alınmalıdır. Sendika olarak her türlü yasal girişimde bulunacağız" diye konuştu.

`YÖNETMELİK UYGULANMIŞTIR'

İl Milli Eğitim Müdürü Tacettin Yılmaz ise sendikanın iddialarına ilişkin şunları söyledi:

"Sendikacılar politik davranıyor, yanlış yapıyorlar, çok ayıp etmişler. Soruşturma hakkında çok detaylı bilgim yok, konuyu çok iyi hatırlamıyorum. Okul müdürü teklif etmiştir, müfettişlerimiz de gerekli incelemeyi yapmıştır. Bizim tek isteğimiz yönetmeliğin uygulanması, birlik ve beraberliğin sağlanmasıdır. Öğrencilerimizi hiç kimse falancı ya da filancı yapamaz. Öğrencilerimizin hepsi Atatürkçü, Cumhuriyetçi ve milliyetçidir."

Vatan