Bakan Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Ulusal Kapasite Geliştirme Bölümü Koordinatörü Armando Peruga ve Bloomberg Sigara ile Mücadele Girişimi DSÖ Avrupa Bölge Sorumlusu Kristina Mauer'i kabulünde DSÖ'nün Türkiye'deki yeni uygulamaların önemini fark ettiğini belirterek, "Türkiye aslında hem Avrupa hem de dünya için mükemmel bir örnek teşkil etmiş oldu. Kendileri ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Ayrıca, Türk medyasında İspanya ile ilgili bir takım haberler yer alıyor. İspanya'da hükümetin en kısa zamanda Türkiye'dekine benzer uygulamalar için harekete geçmiş olduğunu gördük, bundan da çok mutlu olduk" diye konuştu.

Akdağ, CHP'li milletvekillerin sigara yasağının yumuşatılması yönündeki teklifiyle ilgili bir soruya, "Biz sıcak bakmıyoruz. Burada önemli olan vatandaşın bu konudaki desteğinin devamıdır. Vatandaşımız bu konuda Bakanlığımız politikalarının arkasında durduğu müddetçe değişiklik olmayacaktır. Bazı milletvekillerini teklifleri var ama bu meselede vatandaşın ne düşündüğü önemlidir. Millet bu şekilde destekledikçe benim hiçbir endişem yok" yanıtını verdi.

Akdağ, sigara cezalarının ne kadar olduğu yönündeki bir soruyu, "Asıl buradaki başarı vatandaşın desteği ve kabulüdür. 2009'da 5 bin 112 cezai işlem uygulandı. 3 bin 717 kişi sigara içtiği için, bin 395 işletmeye sigara içilmesine müsaade ettiği için ceza verildi. Yaklaşık olarak toplam 4 milyon liraya yakın idari para cezası kesilmiş durumda. Yasaya uyulma oranı genelde yüzde 99 civarında. Yasaya uyulmadığını da görüyoruz. İçişleri Bakanlığı, Emniyet görevlileri, belediyeleri de görevlerini yapma konusunda hassas olmaya çağırıyoruz" şeklinde yanıtladı.

-SİGARAYI BIRAKMADA ARTIŞ-

Akdağ, yasakla beraber sigarayı bırakma oranları ile ilgili bir soruya da, "Henüz rakamlar elimizde yok ancak sigara içiminde azalma olduğunu biliyoruz" yanıtını verdi.

-DSÖ: SİGARA YASAĞINDA İYİ MODEL TÜRKİYE'DİR

DSÖ Ulusal Kapasite Geliştirme Bölümü Koordinatörü Peruga ise, DSÖ başkanının Türkiye'deki sigara yasağına yönelik tam destek sözlerini ilettiklerini belirterek, "Halk sağlığı açısından dünyanın bir numaralı katiline karşı sürdürülen bu savaşa tam destek verilecektir. Türkiye çok kısa süre içinde hiçbir ülkenin yapamadığı kadar hızlı hareket ederek Tütün Kontorülü kanununu çıkarmanın yanında, uyarı işaretleri, uyarı mesajları, anket ve çalışmalar gibi, vergilerin artırılması gibi ciddi önlemleri kısa sürede uyguladı ve gençler başta olmak üzere tütün kullanımının azalmasına ilişkin eylemler ortaya koydu" diye konuştu.

Peruga, sigara yasağında İspanya'da uygulanan modelin basında zaman zaman iyi bir model olarak yansıtıldığını belirterek, "Şunu vurgulamayız ki, iyi modelden bahsedeceksek Türkiye'deki modelden bahsetmek durumundayız. İspanya hükümeti şu an itibariyle kanunlarını Türkiye modeline uygun olacak şekilde değiştirme yolunda planlamalar yapmaktadır, Türkiye modeline doğru gitmektedir. Mesele İspanya'nın iyi uygulama yapıp yapmadığı değil, Türkiye'nin iyi uygulamalar yaptığıdır ve DSÖ eğer iyi modelleri destekleyecekse halihazırda Türkiye modelini desteklemektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Peruga, Türkiye'de uygulanan Tütün Kontrol Modelinin hem sağlık hem de ekonomik olarak iyi bir model olduğunu dile getirerek, "Sağlık açısından iyi bir modeldir zira sigara içenlerde azalma başladı bile, kamuoyunun tütün kontrolüne verdiği destek hala yüzde 96'larda seyretmekte. Türkiye'de yaptığımız çalışmalar sırasında ekonomik verileri de inceleme şansımız oldu. Özellikle restoranların, barların, ikram sektörünün ekonomik krizin devam ettiği şu ortamda karlarını yüzde 5 oranında artırmış olmaları da tütün kontrolünün getirdiği faydayı göstermektedir" dedi./millet haber