Tiroit, tiroit bezlerinin normalden fazla ya da az çalışması sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık da kendi arasında ikiye ayrılır. Vücutta dolaşan tiroit hormonu seviyelerinin normalin üstünde değerlere ulaşmasına hipertiroit; tiroit hormonlarının vücutta yeterince olmamasına ise hipotiroit adı verilir. Hormonların eksikliği ya da fazlalığı vücutta çok ciddi düzensizliklere neden olur.
Tiroit için şifalı kürler

Bir bardak kaynar suya, 10 gram dövülmüş kereviz tohumu konulur. 10 dakika bekletilip, günde 2 – 3 bardak içilir.

Lahana yaprakları sıkılır, elde edilen karışımdan günde 2 – 3 bardak içilir.

Bir bardak kaynar suya, 4 gram taze veya kuru tere yaprağı konulur. 10 dakika bekletilip, günde 3 bardak içilir.

Yeşil ceviz reçeli yenir, cevizin yağı ise boyun bölgesine sürülür. Her gece yatmadan önce bir tatlı kaşığı ceviz yağı içilmesi önerilir.

Cam bir kavanoza doldurulan ceviz içlerinin üzerine bir litre alkali su eklenerek yedi gün ışık görmeyen, kapalı bir yerde bekletilir.

Hazırlanan sudan yedi gün sonra her sabah aç karnına bir fincan içilir ve bir ceviz içi (lepesi) yenir. Ceviz lepesinin içinden çıkan hançerli (boğaza benzeyen) kabuk tekrar suyun içine atılır. Bu küre 21 gün devam edilir. İkinci 21 günlük dilimde ise kabuklarıyla kalan su içilir. Ya da üç hafta boyunca boğaz bölgesine geceleri sürülen ceviz yağı streç filmle sarılarak yatılır.

Tiroit için şifalı taşlar

Akuamarin

Deniz ya da açık gök mavisi renginde, saydam veya yarı saydam bir taştır. Ona bu rengi veren içinde eser miktarda bulunan demirdir. Akuamarin "deniz suyu" anlamına gelir. Büyük ve temiz kristal parçaları halinde çıkarılır. Değerini artıran özellikleri; şeffaflık derecesi, içinin temizliği ve en önemlisi renginin koyuluk derecesidir. Akuamarin solunum yolu rahatsızlıklarına, boğaz ağrılarına, astım, bronşit ve tiroit bezi rahatsızlıklarına iyi gelir.

Sitrin

Kuvars kristalinin sarı renkte olanıdır. Rengini, bünyesinde çok az miktarda bulunan demirden alır. Sitrinin birçok yararının yanı sıra iç salgı bezlerini, özellikle tiroit bezlerinin çalışmasında etkisi olduğu bilinmektedir. Sitrinin ucu aşağı gelecek şekilde boynunuzda taşımanız gerekmektedir. Bu size güven ve evrensel güç sağlar. Aurayı temizler, ruhsal alemle bağlantı kurmanızı kolaylaştırır.

Topaz

Genelde sarı ve mavisi bilinir. Ancak çeşitli renklerde olabilir. Şeffaf ya da yarı şeffaf olarak bulunabilir. Topaz, az bulunan değerli taşlardandır. Bu nedenle renksiz topaz, elmasla karıştırılabilir. Topaz, elmasla aynı ağırlığa sahip yegane doğal değerli taştır. Çok değişik renkleri vardır. En çok bilineni sarı ve kırmızı tonlarının alaca meydana getirdiği görünümdedir. Mavi topaz konuşma ve iletişim gücünü artırır. Tiroit bezinin düzenli çalışmasını sağlar, hastalanmışsa iyileşmesine yardımcı olur.

Kehribar

Özellikle soyu tükenmiş çam ağacından oluşan reçinenin fosilleşmiş halidir. Taş olarak bilinir ama reçinenin taşlaşması sonucu oluşmuştur. Çok yumuşak ve çok hafiftir. Yaydığı sıcaklık enfeksiyonunun yayılmasını önlediği ve soğuk algınlığını giderdiği için, genelde boynun çevresine takılır. Çoğunlukla küpe gibi ufacık parçacıklar halinde bulunur. Boğaz ve tiroit bezi enfeksiyonlarını tedavi etme özelliği vardır. Roma devrinde kehribar, guatr tedavisinde kullanılmıştır. Günümüzde de bu yöntem çok yaygındır. Ağrıyan yerlere konulduğunda ağrıları hafifletir. Kullanılan kehribarın, ağrıyan yerin büyüklüğü kadar olması etkisini güçlendirir.


Şifalı kokular ve renkler

Mavi tonlardaki renkler, denizi hayal etme bile tiroide iyi gelir. Ayrıca okaliptüs ve adaçayı kokuları da bu rahatsızlığa iyi gelmektedir.