Gün boyu bütün yükümüzü taşıyan ayaklarımızın sağlığı oldukça önemlidir. Tırnak sağlığımız da ayak sağlığımızın önemli bir parçasıdır. Son derece acı veren tırnak batıkları yaşam kalitemizi önemli ölçüdeetkiler.
 
Peki, neden olur tırnak batıkları?
 
Tırnak batıkları; ayak tırnağının kendi özel yapısından kaynaklanabileceği gibi sivri uçlu, ayağınızı sıkan, ayak yapısına uygun olmayan ayakkabılar giymek, tırnak mantarı gibi bazı hastalıklarının tırnakta oluşturduğu şekil bozuklukları, tırnakta kalınlaşmalar, tırnakların çok dibinden kesilmesi, ayakların ayakkabı içinde havasız kalması, tırnaklara sürülen ojelerin kalitesiz olması ve gebelik dönemi batık gelişmesinin sebepleri arasındadır.
 
Tırnak batığının belirtileri nelerdir
 
Oldukça ağrılı olan tırnak batıkları, hastanın günlük yaşantısının hareketliliğini ve iş yaşamını etkileyebilir. Bu ağrının yanı sıra batık, tırnaklarda kolayca enfeksiyon geliştirip daha ciddi sorunlara da yol açabilir.
 
Tırnak batığı tedavisi
 
Batık tırnaklar özellikle kadınlarda ağrının yanı sıra; estetik görünümü de bozduğu için istedikleri ayakkabıyı giymelerine engel olur. Bu durumda hastaların ilk başvurusu genelikle kuaförlerdir. Pedikürle batık tırnağın bası yapan kısmı kesilerek geçici olarak ağrı dindirilir. Ardından çeşitli merkezlerde uygulanan ılık kompresler, pamuk veya tel sistemiyle yatağın genişletilmeye çalışılması ile çözüm aranır. Ancak tırnağın yumuşak dokuya batmasındaki temel sebep olan tırnağı uzatan kök oradan uzaklaştırılmadıkça yapılan tüm geçici işlemler sonuç vermeyecektir. 
 
Bu hastalara yapılan önemli bir diğer yanlış ise tırnağın bütün olarak çekilmesidir. Bütün olarak çekilen tırnak ne yazık ki aynı şekilde geri çıkacaktır.
 
Batıkta doğru ve etkili tedavi yöntemi
Kesin çözüm son derece basit ve efektiftir. Sadece batık olan kısımın çıkarılması ile sorun çözümlenir. Batık olan kısım lokal anestezi ile uyuşturulduktan sonra tırnak yatağı ile birlikte ince bir şerit halinde çıkarılır. Sadece batığı oluşturan ve onu uzatan yatak yani kök kısım törpülenerek yeniden batık tırnak oluşması da önlenmiş olur. 
 
Son derece efektif olan bu işlemle batık tırnak tedavi edilir. İşlem çok kısa sürede tamamlanır; işlem sonrasında herhangi bir istirahat dönemi gerekli değildir, aksine hasta batık olan kısım artık çıkarıldığı için rahatlamıştır ve hemen günlük ve iş hayatına dönebilir. Enfeksiyon gelişim riskini önlemek için gerek görülürse kısa süreli sistemik antibiyotik veya topikal olarak uygulanabilecek kremlerle tedavi tamamlanmış, hasta sağlığına kavuşmuş olur.
 
Tırak batığını önlemek için neler yapılabilir
 
- Tırnaklarınızı düz şekilde kesin, unutmayın ki tırnak kenarlarınız ne kadar düz olursa batma riskleri de o kadar az olacaktır.
 
- Pedikür yaparken ya da yaptırırken tırnaklarınızın yüzeyden değil tırnakaltından kaldırılarak törpülenmesini sağlayın.
 
- Ne kadar beğenirseniz beğenin dar ve sivri burunlu ayakkabılar tırnakbatığına yol açacağı için onlardan uzak durup, yuvarlak burunlu ve ayak numaranıza uygun ayakkabılar seçin.
 
- Batığın ilerlemesini engellemek ve mikrop kapmasını önlemek için sıkı ve pamuklu olmayan çoraplardan uzak durun.
 
Tırnakları güçlendiren formül
Tırnaklarınızı güçlendirerek hem kırılmasını hem de batık oluşmasını en az indirebilirsiniz.
 
Malzemeler
 
- 2 çay kaşığı çam terebentin esansı
- 1 çay kaşığı tatlı badem yağı
- Yarım limonun suyu
- 1 su bardağı ılık su
 
Nasıl uygulanır
 
Çam terebentin ve badem yağını cam bir kâsede karıştırın. Karışımı kulak temizleme çubuğu ile tırnak üzerine ve diplerine sürün. 15 dakika bekleyin.Limon suyu ve ılık suyu karıştırın. Tırnaklarınızı limon sulu karışımın içinde 10 dakika bekletin. Ilık suyla durulayıp iyice kurulayın.
 
Not: Tırnak güçlendirme bakımını haftada 1 kez uygulayabilirsiniz.
 
Ayakları dinlendiren formül
Uzun saatler ayakkabı içinde kalan ayaklarınızın dinlenmeleri için bitkisel yöntemlerden faydalanabilirsiniz.
 
Malzemeler
 
- 2 tatlı kaşığı lavanta yağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 litre su
 
Nasıl uygulanır
 
Derin bir kovada tüm malzemeleri karıştırın. Suyun içinde ayaklarınızı 15 dakika bekletin. Sürenin sonunda ayaklarınızı durulayıp iyice kurulayın. Bebek pudrası ya da nemlendirici krem uygulayın.
 
Not: Bakım yöntemini haftada 2 kez uygulayabilirsiniz. Her iki bakım yönteminde de tırnaklarınızda oje olmadığından emin olmalısınız.