Verem sonrasında akciğeri çöken ve nefes alamayan Barselonalı Claudia Castillo'ya ameliyatla, biyomühendislik yoluyla üretilen soluk borusu nakledildi. Organın üretilmesi için kadının kendi kök hücreleri kullanıldı. haziran'daki ameliyattan dört ay sonra Castillo, merdiven çıkıp dans edebilir hale geldi.

İspanya'da yaşayan Kolombiyalı bir kadının soluk borusunun bir bölümü, kök hücre desteği kullanılarak yapılan bir organ nakli yöntemiyle değiştirildi ve bu yöntem sayesinde organ uyumu sorunu ile karşılaşılmadı. Hasta, nakilden sonra organın doku uyumunun sağlanması amacıyla bağışıklık sistemini geçici olarak bastıran ilaçların da kullanılmasına gerek kalmadan, 10 gün içerisinde taburcu edilerek evine gönderildi. Bu yöntem, bağırsak, idrar kesesi gibi belirli bazı organların, doku uyumu sorununu ortadan kaldırarak nakledilmesi umudunu doğurdu.



Ameliyat edilen, Claudia Castillo adlı 30 yaşındaki kadının yıllardır verem hastalığıyla mücadele ettiği, bu nedenle sol akciğerinin Mart ayında iflas ettiği bildirildi. Castillo bu nedenle sık sık hastaneye gelerek akciğerlerinin hava yollarını temizletmek zorunda kalıyordu. Doktorlar önce hastanın sol akciğerini tamamen almayı düşündüler. Ancak Barcilona Hospital Clinic'ten Dr. Paolo Macchiarini, soluk borusu naklini önerdi. Bir başka kişinin bağışladığı soluk borusunun önce tüm hücreleri temizlendi. Geriye yalnızca, hücrelerinden arındırılmış tüp kısmı kaldı. Aynı zamanda Castillo'nun kalça bölgesindeki kemik iliği dokularından da kök hücreler alındı. Bu hücrelerden, soluk borusunu kaplayacak milyonlarca kıkırdak ve epitelyum hücreleri üretildi. Bu hücreler soluk borusunun dış kısmına, Milano Üniversitesi uzmanları tarafından geliştirilen bir cihaz kullanılarak yerleştirildi.

Böylece, hastanın kendi kök hücreleri de kullanıldığı için aynı zamanda kendi hücrelerine de sahip melez bir organ üretilmiş
oldu. Bu organın 5 cm'lik kısmı, hastaya yerleştirildi. Soluk borusunun tamamının bu yöntemle değiştirilmesi için daha bir çok araştırmaya gerek duyulduğu, bu tekniğin bağırsak, idrar kesesi gibi benzer yapıdaki organlarda da kullanılması yönünde bir ilk adımın atılmış olduğu kaydedildi.

Vatan