Mesane kanseri riskine yol açtığı saptandıktan sonra Fransa’da yasaklanan ve Avrupa İlaç Ajansı’nca (EMA) incelemeye alınan ‘Pioglitazon’ adlı etken maddenin Türkiye’de eczanelerde satışı yapılan 10 farklı marka ilacın 62 değişik formu içinde yer aldığı ortaya çıktı. Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) Başkanı Harun Kızılay, tüketicileri dikkatli olmaları yönünde uyararak, “Pioglitazon içeren ilaçlar, ‘tip 2 diyabet’ hastalarının kullandığı şeker ilaçlarında bulunuyor. İçeriğinde pioglitazon bulunan bu ilaçlar iki üç yıldırTürkiye piyasasında yer alıyor. Fransa kullanımı yasakladı. EMA incelemeye aldı. Sağlık Bakanlığı da en kısa sürede harekete geçerek kamuoyunu aydınlatmalı” dedi. 
 
‘Kansere neden oluyor’ 
Pioglitazon, ağız yoluyla alınan, Tip 2 diyabet hastalarının kandaki şeker seviyesini kontrol altında tutan, insüline bağlı olmayan diyabet hastalığına karşı kullanılan etken bir madde. Fransa’da 2006 - 2009 yılları arasında hastalar üzerinde yapılan araştırmalar pioglitazon’un mesane kanseri riskini arttırdığını ortaya çıkarttı. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) resmi internet sitesinde 9 Haziran’da yaptığı açıklamada Fransa İlaç Ajansı’nın ‘Pioglitazon’ içeren ilaçların satışını Fransa’da durdurma kararı aldığını belirtti. EMA, bu konudaki incelemenin devam ettiğini kesin sonuçların 20 - 23 Haziran 2011 tarihinde gerçekleştirilecek toplantıda açıklanacağını duyurdu. 
 
Diyabet ilaçlarında var 
Bu açıklamadan sonra gözler bu etken maddenin Türkiye piyasasındaki ilaçlarda kullanılıp kullanılmadığına çevrildi. TEB Başkanı Kızılay, Radikal’e şu bilgileri verdi: “Halk sağlığını yakından ilgilendiren böylesine hassas bir meselede Sağlık Bakanlığı’nı bir an önce gerekli incelemeleri başlatmaya ve elde edilen sonuçları kamuoyuyla paylaşmaya davet ediyoruz. Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de tip 2 diyabet tedavisi için kullanılan ve pioglitazon içeren ilaçlar var. Bu ilaçlar Türkiye’de 2-3 yıldır piyasada yer alıyor. Fransa’da pioglitazon içeren ilaçların kullanımı, mesane kanseri riskini yükselttiği için durduruldu. Bu etken madde Avrupa’da da mart ayından bu yana inceleme altında. 
 
TEB olarak bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesini ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun konuyla ilgili ivedi olarak bir açıklama yapmasını bekliyoruz. Halkımızıda Sağlık Bakanlığı tarafından gerekli çalışmalar yürütülerek bir açıklama yapılmadan, paniğe kapılmamaları yolunda uyarıyoruz.” 
Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Ahmet Rasim Küçükusta’ysa tip 2 diyabet tedavisinde 50 yıldır kullanılan güvenilir ilaçlar olduğuna dikkat çekerek, şöyle dedi: 
 
Yeni jenerasyon ilaçlar 
“Bu ilaçların patent süreleri dolduğu için fiyatları düştü. İlaç firmaları da yeni jenerasyon diyabet ilaçları sürdü. Ancak eski ilaçlar yenilere göre daha etkiliydi ve yan etkileri daha azdı. Etken maddesi ‘pioglitazon’ olan yeni tip ilaçlarınsa dikkatle incelenmesi gerekli.”