Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü verilerine göre Şanlıurfa’da tiner, bali gibi uçucu madde bağımlısı 22 kişi var. Bu maddeleri kullananların ömrü ise sadece 10 yıl.
 
Emniyet Müdürlüğü yetkilileri uçucu madde kullanmanın kanunlarda suç olmadığını dile getirerek, bölgede sadece Adana’da tedavi merkezi bulunduğunu dikkat çekti.
 
Şanlıurfa’da bu konuda uzman olmadığını vurgulayan yetkililer, zaman zaman şikayet aldıklarını ve o nedenle Mezarlıklarda yaşayan uçucu madde bağımlılarının temizlendiğini ifade etti. Bunun üzerine madde bağımlılarının parklara indiğini vurgulayan uzmanlar ise “Uçucu madde bağımlılarının kimseye zararı olmaz. Zaten kendileri insanlarla diyalog kurmak istemiyor. Sizden para isterse vermek istemezseniz ona kızmadan telkinde bulunun. Para yok, para yok, para yok. diyerek telkinde bulunursanız size zarar vermez. Polis bunları mezarlıktan temizleyince, bunlar sokaklarda ve parklarda gezmeye başladı.” diye konuştu.
 
Bu maddeleri kullananların beyni süngerleştiğini ifade eden uzmanlar “Bali, tiner gibi ucucu maddeleri kullananların beyni süngerleşiyor ve yaşam ömürleri kullanıma göre 10-15 yıl arasında değişiyor. 10-15 yaşında uçucu madde kullanmaya çocuklar 20 yaşına geldiklerinde daha yaşlı gösteriyor. 10 yıl sonrada hayatlarını kaybediyorlar.” dedi.
 
155 Polis İmdat hattına yapılan ihbarların çoğunun serseri berduş takımı olduğuna dikkat çeken Polis, “Bira içene de balici deniliyor. Vatandaşların bir çoğu çocuklarına sahip çıkmıyor. Mahalle sahaları, Gençlik merkezleri, gibi sosyal faaliyetleri geliştirme merkezleri olması tüm mahallelerde olmalı.  Şanlıurfa’da bu alanlar sınırlı sayıda. Bu tür gençler Sağlık Müdürlüğüne sevk ediliyor. Rehabilite edilmesi ve bulunduğu ortamdan uzaklaştırılması gerekiyor. Şanlıurfa’da bu eksiklikler var. Danışman olmalı, Psikolog eşliğinde bu çocuklar takip edilmeli. Polisin bu konuda eli bağlı. Yasalar önünde uçucu madde kullanmak suç olmadığından biz sadece hastaneye götürüyoruz. Oradan da serbest bırakılıyor. Yine tiner ve bali çekiyor.”  dedi.
 
Şanlıurfa’da 22 madde bağımlısından 7’sinin 18 yaşından küçük olduğunu vurgulayan Emniyet yetkilileri, “2 kişinin adresi yok. Sokakta yatıyor. Biri de kız kardeşini yaraladığından cezaevinde.” diye konuştu.
 
Din uzmanları ise Müftülüğün bu konuda yetersiz kaldığını vurgulayarak “Müftülük imamları görevlendirmesi gerekiyor. İmamın görevi sadece camide namaz kıldırmak olmamalı. Taziyeye gitmeli, evleri ziyaret etmeli. Eskiden İmamlar O mahallenin en bilge kişisiydi. Tavır ve hareketleriyle topluma örnek olmalı. Çocukları ve ailelerini takip eder uyarırlardı. Şimdi Müftülüğün bu konuya el atmalı.” diyerek Şanlıurfa Müftülüğünü uyardı.
 
iha