12 Eylül öncesi Ticaret Bakanlığı yapan,darbe sonrası idamla yargılanan isimlerden olan Agah Oktay Güner, Genelkurmay Başkanlığı için Kenan Evren ismini ilk olarak kendisinin ortaya attığını açıkladı

Radikal Gazetesi Ankara Haber Müdürü Ömer Şahin de katıldığı televizyon programında eski bakanlardan Agah Oktay Güner ilginç bir anekdot aktardı. İşte Güner anlattıkları:

12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren’in askeri okulda lakabı “Tilki Kenan”mış. Kenan Evren’i Genelkurmay Başkanlığı’na MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş önermiş. Süleyman Demirel’de atamayı yapmış. Türkeş, darbeden bir gün önce “genelkurmay çok hareketli”diyen milletvekiline, “Bu Tilki Kenan mı darbe yapacakmış . Bizim sınıf arkadaşımız biz buna tilki Kenan derdik. Bırakın bu darbe marbe yapamaz “demiş

12 Eylül öncesi Ticaret Bakanlığı yapan,darbe sonrası idamla yargılanan isimlerden olan Agah Oktay Güner, Genelkurmay Başkanlığı için Kenan Evren ismini ilk olarak kendisinin ortaya attığını açıkladı. İzmir Fuarı’nda tanıştığı Ege Ordu Komutanı Kenan Evren’in kendisini karargaha davet ettiğini, orada kendi yazdığı kitabı kütüphanede gördüğünü söyleyen Güner, Evren’e Genelkurmay yolunu açan gelişmeleri şöyle anlattı:” Ankara’ya dönünce genel başkanım, Başbakan Yardımcısı Türkeş Bey’i ziyaret ettim. Çok düşünceliydi.”Agahcığım, Sayın Demirel ‘Genelkurmay Başkanı ismi bulmakta çok sıkıntılı,bir isim bulamıyoruz’ dedi.Ben de Sayın Evren’i nasıl tanıdığını sordum. ‘O benim sınıf arkadaşım.Hay Allah razı olsun’ dedi. Demirel’i telefonla aradı, o da teklifi kabul etti. Evren böyle Genelkurmay Başkanı oldu”

12 Eylül’den bir gün önce TBMM’de yapılan MHP Grup toplantısında ‘darbe kaygısı’ dile getiriliyor. MHP’li bir milletvekili , “Genelkurmay çok hareketliymiş” deyince Türkeş buna ihtimal vermiyor. Türkeş’in ilk tepkisi “Tilki Kenan’mı darbe yapacak mış?” oluyor. Kenan Evren’le askeri okulda sınıf arkadaş olan Türkeş, Evren’in öğrenciler arasındaki lakabının “Tilki” olduğunu söyledikten sonra, “Biz buna tilki derdik. Bırakın bu Tilki Kenan darbe marbe yapamaz”