Söke Ziraat Odası Konferans Salonu"nda gerçekleşen konferansa Söke Ticaret Odası yönetiminin yanı sıra, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Söke İlçe Başkanı Metin Mutafoğlu, çeşitli bankaların müdürleri, iş adamları ve davetliler katıldı. Konferansta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Uluslar arası Girişimcilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin konuşmacı olarak yer aldı.
Konferansın başında açılış konuşmasını yapan Söke Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Toyran; Girişimcilik ve KOBi kavramlarının özellikle gelişmekte olan ülkeler için önem arz ettiğini söyledi. Girişimciliğin Türkiye"nin kalkınmasının en öncelikli ve temel unsuru olduğuna dikkat çeken Süleyman Toyran; “Çünkü resmi işsizlik rakamlarına baktığımızda Türkiye"de bu rakamın 5.8 milyon olduğunu bu rakamın nüfusun %14"ünü oluşturduğunu görmekteyiz. Her yıl nüfus artışından dolayı 700 Bin kişi işsizler ordusuna katılmaktadır. Bu yönüyle bakıldığında Türkiye"nin gelişmesi, kalıkınması ve işsizliğe çara bulunması için girişimciliğin özendirilmesi, KOBİ"lerin desteklenmesi gerekmektedir” dedi.
Konuşmasında Türkiye ve dünyadan ekonomik örnekler sunan TOBB-ETÜ Uluslar arası Girişimcilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin; eski yıllarda ve günümüzdeki ekonomik farklılıkları anlattı. Eskiden makineleşmenin günümüzde ise dijitalleşmenin önemli olduğunu belirten Prof Dr. Adem Şahin; eskiden tek başına hareket etmek önemliyken günümüzde sinerji, ortaklık gibi isimler ile birlikte iş yapmanın moda haline geldiğini söyledi.
Ülkelerin ekonomik anlamda gelişmesi için Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) çalışmalarına ağırlık vermesi ve kaynak ayırması gerektiğini söyleyen TOBB-ETÜ Uluslar arası Girişimcilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin; “AR-GE"ye Gayri Safi Milli Hasılanın %3"lük payı ayrılmalı. Türkiye"de yıllara göre bakıldığında bu payın her geçen yıl arttığını görüyoruz. Eğer Türkiye ekonomisi dünya sırlamasında ilk 10"u hedefliyorsa AR-GE"ye önem vermeli” dedi.
Girişimcilik için bir mesleğe bağlı diplomanın günümüzde çok önemli olmadığını diplomanın yanında 4-5 farklı meslek için sertifikalı olunması gerektiğini belirten Prof Dr. Adem Şahin; “Girişimcilik kabiliyeti gelişecekse diploma ve meslek arasındaki ilişkiden çıkmak zorundayız” dedi.
Çağın öne çıkan ve gelişen mesleklerinin temiz ve yenilenebilir enerji, enerji tasarrufu, bioteknoloji ve eczacılık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Adem Şahin; kalkınmış ülkelerin ortak özelliklerinin dünya ekonomisine entegre olmaları, siyasi sürdürülebilirlik, makro ekonomide istikrar sağlamaları ile tasarruf ve yatırım hamlelerinin yüksek olması olduğunu dile getirdi.