19 Ocak 2007 tarihinde kurucusu olduğu gazetesi Agos önünde öldürülen Hrant Dink’in cinayeti davasında bugün 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 21. duruşma yapılacak. Bir evvelki duruşmada Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta, “Mahkeme delillerin toplandığı yer değil, değerlendirildiği yerdir. Zaten 20. duruşmadayız, yeterli” diyerek esas hakkındaki mütalaasını vermişti. Bugünkü davada avukatların mütalaa hakkındaki görüşlerini açıklaması bekleniyor. Muhtemelen Aralık ayına yapılacak diğer duruşmada ise savunma avukatları bu haklarını kullanacaklar ve Dink avukatlarının beklentisine göre ya aralık ayında, ya da bir sonraki celsede hakim kararını vererek davayı karar bağlayacak.

Tabii bu adaletin yerine gelmesi ve cinayetin aydınlatılması anlamına gelmeyecek. Sadece tetikçiler ceza almış olacak. Nitekim AİHM bu konuda Türkiye’yi mahkum etti ve cinayette kastı veya ihmali bulunan devlet görevlilerinin korunduğunu, mahkemeye dahil edilmediğini karara bağladı. AİHM kararı ve yapılan suç duyurusu gereğince, Dink cinayetinde ihmal veya kastı olduğu iddia edilen kamu görevlilerine ilişkin şüpheli ismi olmaksızın başlatılan soruşturma kapsamında, cinayetin karanlıkta kalan bu bölümü ile ilgili bilgi ve belgeler değerlendiriliyor. Soruşturmanın dört yıllık savcısı Selim Berna Altay’ın özel yetkileri kaldırılarak Çağlayan’daki adliyeye atanmasının ardından, yerine Özel Yetkili Savcı Muammer Akkaş’ın getirildiğinin de hatırlatalım.

Bu arada Devlet Denetleme Kurulu’nun yürüttüğü soruşturma ve TİB’den gelebilecek Osman Hayal ile ilgili iletişim bilgilerinde yeni deliller meydana gelirse, savcı yeni bir dava açacak.

Ancak zurnanın zırt dediği yer de tam burası.
Çünkü cinayetin işlendiği gün Akbank Pangaltı Şubesi ve Saray Kumaşçılık kameralarına takılan ve birisinin Yasin Hayal’in kardeşi Osman Hayal olduğu iddia edilen kişilere ait cep telefonu görüşmeleri Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından mahkemeden defalarca talep edildiği halde 4.5 yıldır süren mahkemeye teslim edilmiş değil. Yasalara göre, bu görüşmeler 19 Ocak günü, yani 66 gün sonra silinecek ve davanın karanlıkta kalan arka planını ortaya çıkarmak için gerekli olan çok önemli deliller de yok edilmiş olacak böylelikle.
taraf