Avrupa Birliği (AB) Komisyonu"nun Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Antonio Tajani, Türk havayolu şirketlerinin uluslararası güvenlik standartlarıyla uyumunun diğer Avrupalı şirketlerle aynı olduğunu bildirdi.

Tajani, Avrupa Parlamentosu Üyesi Marios Matsakis"in Türk Hava Yolları (THY) uçaklarının güvenliği konusundaki yazılı soru önergesini yanıtladı.

Çözüm gösterecek mi

Amsterdam"ın Schiphol havaalanında meydana gelen kazanın, yolcu uçakları ve mürettebatla ilgili güvenlik standartlarındaki yetersizliklere ilişkin iddiaları ortaya çıkardığını belirten Matsakis, "Aday ülke olması itibarıyla Komisyon, Türk yetkililerle birlikte bu iddiaların doğruluğunu inceleyecek mi, gerekirse çözüm yollarını gösterecek mi?" diye sordu.

Önergeyi yanıtlayan AB Komisyonu"nun Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Antonio Tajani, "Topluluk havaalanlarını kullanan üçüncü ülke uçaklarının güvenliğiyle ilgili Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi direktifine uygun olarak, çeşitli havayollarındaki denetimlerden elde edilen bilgilere göre, Türk işletmecilerinin uluslararası güvenlik standartlarıyla uyumu, diğer Avrupalı havayollarının ortalama düzeyiyle başa baştır" dedi.

Rapor bekleniyor

Schiphol kazasında ise Tajani, Hollanda havayolları şirketinin resmi soruşturma raporunun açıklanmasını beklediklerini belirtti. Tajani, Komisyon"un AB direktifleri çerçevesinde, düzenli güvenlik analizlerini sürdüreceğini, eksiklik görüldüğünde gerekli çalışmaların yapılacağını bildirdi.

Yakınlarını kaybedenler THY ve Boeing aleyhine dava açıyor

Nafiz ALBAYRAK/NEW YORK, (DHA)

TÜRK Hava Yolları"nın (THY) geçen 25 Şubat"ta İstanbul-Amsterdam seferini yaparken Schiphol Havaalanı"na inişe geçtiği sırada düşen uçağında, yakınlarını kaybedenlerle yaralı kurtulan bazı yolcuların, Boeing firması ve THY hakkında ABD"de mahkemeye başvurdukları açıklandı. Şikayette bulunan yolcular adına açıklama yapan Amerikalı avukatlar Manuel von Ribbeck ve Mike Eidson, başvurunun ABD"de yapıldığını ve davanın Chicago Mahkemesi"nde görüleceğini bildirdiler. Avukatlara göre, yapılacak bu yargılama ile uçuş sırasında hangi hatanın yapıldığı ya da eksikliğin bulunduğu ve bu işte Boeing ve THY"nin rolü belirlenmeye çalışılacak. Mahkemeden çıkacak sonuca göre de, bu kuruluşlardan talep edilecek tazminat miktarları saptanacak. Yapılan başvuruda, yükseklik gösterge cihazını üreten kuruluş da dahil, uçağın bakımıyla doğrudan ilgili bütün kuruluşlar ve uçuşla ilgili öteki ilgili birimlerin listesinin de mahkemeye sunulduğu belirtildi.

Dha