Paul Thomas Anderson'ın son filmi The Master daha proje aşamasındayken önemli bir tartışmanın ortasına çekilivermişti. 2. Dünya Savaşı'na katılmış ve savaşın getirdiği tüm dehşeti yaşamış bir askerin değerlerini yeniden yaratmakta olan ülkesine dönmesi ve burada yeni bir inanç sistemi yaratıp kendi gibi düşünenleri etrafına toplamasını anlatan film, ilk olarak benzer bir dinsel yapılanmaya sahip Scientology Kilisesi'ni akıllara getirmişti. Tartışmanın ve dedikoduların diğer bir tarafındaysa Scientology'nin öne çıkan figürlerinden Tom Cruise bulunuyordu. 1999 yılında yönetmenle Manolya (Magnolia) filminde çalışan ve buradaki rolüyle de En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Oscar adayı olan Cruise'un proje hakkında ne düşündüğü ise doğal olarak tüm gözleri The Master projesinin üzerine toplamıştı.
Herkes Cannes'ın resmi programında yer almasını beklediği fakat sürpriz bir şekilde seçkide yer almayan The Master'ın bir bölümü basının ve kamuoyunun Scientology merkezli meraklarını dindirmek için geçtiğimiz gün Cannes'da önemli Scientology üyelerinin de katıldığı gizli bir gösterimle görücüye çıktı. Daha önce, her ne kadar basın sözcüsü bunu reddetse de, Tom Cruise da başta olmak üzere Scientology Kilisesi'nin gösterimini durdurmak için harekete geçtiği dedikoduları yapılan The Master'ın özel gösterimi sonrasında oluşan havaya bakarsak, Cruise ve Anderson'ın hala dost olduğunu söyleyebiliriz. Hollywood'da Tom Cruise, John Travolta gibi önemli yıldızların üyesi olduğu kiliseden henüz resmi bir açıklama yapılmasa da, -detayları belli olmayan bir kaç pürüz dışında- filmin gösterime konu olan bölümleri üyeleri memnun etmişe benziyor.
Filmin stüdyosu Weinstein Company başta olmak üzere film ekibinin kendini Hollywood'la özdezleştiren kiliseyi karşılarına almak istemediği, bu yüzden projenin şeffaf bir şekilde ilerlemeye çalıştığı fakat aynı zamanda merakla beklenen bir filmin sahip olması gereken gizemin korunması gerektiği için de projenin bunu sağlamakta zorlandığı kulislerde dolaşan fısıltılar arasında.
Tüm bu dedikoduları bir kenara bırakıp konunun bizi ilgilendiren tarafına bakarsak, dün ilk fragmanı yayınlanan The Master'ın Paul Thomas Anderson'ın en olgun işlerinden biri olduğu aşikar. 35 milyon dolar bütçeye sahip olan ve henüz masa başı işleri bitmeyen filmin çekimlerinde 65mm'lik film kullanıldığını da ekleyelim. Kadrosunda Philip Seymour Hoffman, Joaquin Phoenix, Amy Adams, Jesse Plemons ve Laura Dern'in rol aldığı filmin ülkesi ABD'deki vizyon tarihi 12 Ekim 2012.