Türkiye’nin basın özgürlüğü sıralamasında, 196 ülke arasında 112’inci sıraya gerilediğine ve “yarı özgür” ülkeler kategorisinde yer aldığına dikkat çeken Tezcan, şunları kaydetti:
 
“Demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir.
 
Bugün ne yazık ki, aradan yüzyılı aşkın bir süre geçmesine karşın Basın Özgürlüğü adına sancılı ve bir o kadar da ürkütücü bir dönemdeyiz.
 
Basında sansürün kaldırılışının üzerinden tam 103 yıl geçmesine rağmen ileri demokrasi söylemleri ışığında düşünce ve ifade özgürlüğüne set çekiliyor; gazeteciler kitapları basılmadan demir parmakların arkasına hapsediliyor.”
 
70 ‘ e yakın gazetecinin basın bayramını cezaevinde kutladığını vurgulayan Tezcan , yargılanan gazeteci sayısının iki bini aştığını; 10 bin gazeteci hakkında da soruşturma açıldığını belirtti.
 
AKP iktidarının basın emekçilerine yönelik uyguladığı baskının her geçen gün arttığına dikkat çeken Tezcan, yaşanan tüm baskılara karşın basın emekçilerinin her zaman sorumluluklarını sorunlarından üstün tuttuğunu belirtti.
 
Görevini yaparken yaşamını yitiren tüm basın çalışanlarını saygıyla andığını kaydeden Tezcan ,tüm baskı ve sindirme politikalarına karşın görevlerini büyük fedakarlıklarla, ilkeli bir şekilde yapmaya çalışan basın mensuplarının bayramını kutladı.