2023 hedefleri doğrultusunda bir plan çizmeyi amaçlayan hükümet, bu sebeple bugün İstanbul'da 'Akil Adamlar İstişare Toplantısı' düzenleniyor. Toplantının ilk oturumunda, 'Gelecek 10 yılda kalkınma alanında, dünyada etkili olacak temel trendler ve değişim dinamikleri nelerdir? Bunların ülkemize muhtemel etkileri nelerdir? Türkiye'nin vizyonu ne olmalıdır?' sorularına cevap aranıyor.

Ardından 'Türkiye'nin 2023 vizyonuna ulaşması için yapılması gerekenler' masaya yatırılacak. 9. Kalkınma Planı hazırlanırken şirketlerin rekabet gücünün, istihdamın artırılması, beşeri gelişme ve sosyal dayanışmanın güçlendirilmesi, bölgesel gelişmenin sağlanması, kamu hizmetlerinde kalitenin ve etkinliğin artırılması amaçlanmıştı. 3 Ekim 2005'te tam üyelik müzakerelerinin başlamasıyla birlikte, AB ile ilişkilerde yeni bir döneme girildiğinin hatırlatıldığı 9. Kalkınma Planı'nda, ekonomik gelişmede bilgi yoğun ve yüksek katma değerli mal ve hizmet üretiminin ön plana çıktığı hatırlatılarak, "Özellikle işgücünün eğitim seviyesi ve gerekli yeteneklere sahip olması önemli hale gelmiştir." denilmişti.

'İstikrar içinde büyüyen, gelirini daha adil paylaşan, küresel ölçekte rekabet gücüne sahip, bilgi toplumuna dönüşen, AB'ye üyelik için uyum sürecini tamamlamış bir Türkiye'nin' amaçlandığı kalkınma planlarında teşvikler de gündemi meşgul ediyor. Ülkenin ve sektörlerin öncülerine göre ise kalkınma planlarının tutmasına yardımcı olacak en önemli konu 'bürokratik engellerin kaldırılması'.