''Yatırım Danışma Konseyi 7. Toplantısı'' hakkında bilgi paylaşımında bulunan Çağlayan, iş ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmalarında özel sektörün gerek ulusal gerekse uluslararası boyutta görüşlerine önem verdiklerini belirtti.

Bu aşamada 10-11 Mayıs tarihlerinde 7.'sini gerçekleştirecekleri ''Yatırım Danışma Konseyi (YDK) Toplantısı''nın Türkiye'nin bir yatırım yeri olarak uluslararası yatırımcılar nezdindeki algısının öğrenilmesi için önemli bir fırsat olacağını belirten Çağlayan, tüm dünyada yatırım kararlarını veren ve böylece eğilimleri yönlendiren iş dünyası temsilcilerinin Türkiye'ye ilişkin görüşlerini paylaşmak üzere bir araya gelmelerini önemli bir fırsat olarak gördüklerini kaydetti.

Çağlayan, toplantıda yürütülen tartışmaların, Türkiye'nin uluslararası yatırımcılar ve uluslararası kuruluşlar nezdindeki algısına yönelik önemli bir perspektif sunacağını belirterek, üyelerin Türkiye'nin yatırım yeri olarak algısına ilişkin görüşlerini, politika yapıcılarıyla paylaşıp ve ülkenin daha cazip bir yatırım yeri haline getirilmesi için görüşlerini kendilerine sunduğunu anlattı.

IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşların yanı sıra 2 milyon 800 bin kişiye istihdam sağlayan ve 500 milyar doların üzerinde cirosu olan, Hindistan, İspanya, Hollanda, ABD, Çin, Avusturya, İngiltere, Japonya merkezli ve dünyanın hemen hemen her yerinde yatırımları olan 17 firmanın katılacağını bildiren Çağlayan, katılacak firmaların uluslararası önemine dikkati çekti.

''Kimya alanında yatırım bekleyin''

Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Bakan Çağlayan, yakın zamanda gerçekleşebilecek yatırımlar konusunda bir soru üzerine Türkiye'ye ABD, Katar ve Suudi Arabistan'dan kimya alanında yatırım yapma isteği olduğunu belirterek, ''İlerleyen günlerde özellikle kimya sektöründe çok ciddi yatırımlar bekleyin'' dedi.

ABD'den bilhassa ilaç sektörünün yanı sıra, enerji, otomotiv, elektronik, iletişimi ve bilgi sektörlerinde yatırımcı ilgisi olduğunu dile getiren Çağlayan, ayrıca Avrupa'dan da çok ciddi yatırımların Türkiye'ye kayacağını, bilhassa tekstil-konfeksiyon alanında 6. bölgeye sağlanan desteklerin yatırımcıların ilgisini çektiğini aktardı.

''130 milyar dolar enerji yatırımı olacaktır''

Türkiye'de enerji yatırımlarına ilişkin bir soru üzerine Çağlayan, Türkiye'nin enerji ihtiyacının her yıl yüzde 6 arttığına dikkati çekerek ''Önümüzdeki 11 yılda 130 milyar dolar enerji yatırımı olacaktır'' dedi.

Çağlayan, Amerika'ya yaptığı seyahatte bilhassa Houston'da Türkiye ile ilgili 2 milyar dolar, 1 milyar dolarlık yatırım planları olan ve bu konuda son aşamaya gelen yatırımcılarla görüştüğünü anımsatarak, şöyle devam etti:

''Şimdi artık bizdeki kömürden sentetik gaz elde ederek, onların gaz üretimi ve bunlara paralel olarak kimyasal ürünler üretimine yönelik yatırımlar olacak. Gübre-amonyak bile kömürden elde edilen bu prosesle yapılacak. Yeni teknolojinin olduğu dönemde Türkiye açısından bunlar son derece önem arz ediyor. Dün Adana'da yerli ortak Bayegan AŞ ile birlikte Suudi bir firma 1 milyar dolarlık yatırım kararı aldı. Bana firmanın kendi ifadesi, Katar'dan, Suudi Arabistan'dan başka firmaların da, kimyasal konusunda yatırım yapma istekleri olduğudur. Bunla ilgili çok somut gelişmeleri yine sizlerle paylaşacağız. Yine bu firma bana, 'Diğer alanlarda da önemli yatırımlar yapacağız' dedi. Kimya sektöründe çok ciddi yatırımlar bekleyin. Bilhassa üzerinde çalışmış olduğumuz özel ekonomik bölgelerde bu bölgelerle ilgili çalışmalar yapıyoruz.''

Hyundai'nin önemli yatırımları olacak''

''İnşallah Hyundai'nin de önemli yatırımları olacak. Geçen gün de görüştük. Umarım sözlerinden caymazlar. Güney Koreli firmalardan da çok önemli yatırımlar başlıyor veya başlayacak. Bunları anons edeceğiz'' diyen Çağlayan, Çin'e yaptığı seyahatte 1,5 saat sürmesi planlanan toplantının 4 saat olarak gerçekleştiğini ve oradaki yatırımcıların ülkeye yoğun bir ilgisi bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'nin Çin'den enerjiye yönelik türbin satın aldığına işaret eden Çağlayan, toplantıda yatırımcılara, ''gelin kardeşim, bunları bizim ülkemizde üretin'' dediklerini ve teşvik programının cazibelerini anlattıklarını aktardı.

Çağlayan, Amerika ziyaretinde ise ülkenin önde gelen 70-75 firmasıyla 3 gün boyunca görüştüğünün altını çizerek, bu yatırımcıların ciddi manada Türkiye dersini çalıştığını ve firmaların yüzde 90'ının yeni teşvik sistemini bildiğini kaydetti.

Bakan Çağlayan, Amerika'dan enerji, otomotiv, elektronik, iletişim ve bilgi teknolojileri sektörlerinden yatırım geleceğini söyledi.

''Avrupa'dan yatırımcı Türkiye'ye kayacaktır''

Yeni teşvik sisteminin etkisinin yatırımlarda kendisini göstereceğini vurgulayan Çağlayan, ''Özellikle Avrupa'dan Türkiye'ye çok ciddi yatırımlar kayacak. Teşvik kapsamında 6. bölge desteklerimiz herkesin çok dikkatini çekiyor. Bilhassa tekstil-konfeksiyon sektöründe çok önemli yatırımcılar olacaktır. Ben, dünyanın birçok ülkesinin Türkiye'ye ciddi manada yatırıma yöneleceği konusunda beklentileri gördüm'' dedi