Otomotiv sektörünü daha yüksek katma değerli ve daha yüksek teknolojili yapacak bir yapıya dönüştürmek istediklerini dile getiren Çağlayan, sektörde yerli üretimi artıracak bir yapı arzu ettiklerini belirtti.

Çağlayan, otomotiv sektöründen teşvik sistemine ilişkin yapılan eleştirilerle ilgili, "Geçen günlerde okuyorum ki son derece talihsiz açıklamalar, son derece yanlış değerlendirmeler, dersini çalışmamış birkaç arkadaşımız çıkıp, haksız bir şekilde teşvik sistemini eleştiriyor. Kimse kusura bakmasın biz kimsenin kucağına fabrikayı kurup da vermeyiz. 'Fabrikayı yap kucağıma koy' derseniz, bunlar geçmişte kaldı" değerlendirmesini yaptı.

Bizden kimse fabrikayı kurup kucaklarına vermeyi beklemesin

Zafer Çağlayan, şunları kaydetti:

"Stratejik yatırımda yüzde 50 yatırım indirimi verilecek. Yatırım anında kullanılabilecek. 'Yatırımı bitirin sonra gelin' demiyoruz. Geçen günlerde okuyorum ki son derece talihsiz açıklamalar, son derece yanlış değerlendirmeler, dersini çalışmamış birkaç arkadaşımız çıkıp, haksız bir şekilde teşvik sistemini eleştiriyor. Kimse kusura bakmasın biz kimsenin kucağına fabrikayı kurup da vermeyiz. Bunu sanayici yapacak. Biz size destekler vereceğiz. 'Fabrikayı yap kucağıma koy' derseniz, bunlar geçmişte kaldı. Özel sektör ve kamunun bir arada çalıştığı ortam içindeyiz."

Eximbank'tan yeni kredi...

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Eximbank'ın yeni bir sistem geliştirdiğini belirterek, "Diyoruz ki şirketlerimize; yurt dışında alacağınız, ortak olacağınız şirketlerle ilgili finansmana ihtiyaç varsa Eximbank size iki tür vadeli kredi verecek. Birincisi 2 yıl ödemesiz, 7 yıl vadeli bir kredi olacak. Diğeri de 3 yıl ödemesiz 10 yıl vadeli bir kredi... Bu kredilerin faizleri de piyasanın çok altında olacak. 10 milyon avroya kadar bu krediler Eximbank'ın genel müdürü yetkisinde. 10 milyon avronun üzerindeki kredilerde yönetim kurulunun alacağı kararla olacak" diye konuştu.