Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Radikal’de dün çıkan ‘Malkoçoğlu İsyanı’ başlıklı haber üzerine arayarak bir açıklama yaptı. Sinema Genel Müdürü Mesut Cem Erkul’un “Gişe ve aile filmlerini destekleyeceğiz” şeklindeki açıklamalarının sinemacılar tarafından yanlış değerlendirildiğini belirten Günay “Ortada değişen bir şey yok. Eski teşvikler aynen devam edecek. Biz sadece yeni bir destek yaratabilir miyiz onu tartışıyoruz” diye konuştu.
Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’nün kasım ayında ikiye ayrılmasının ardından Sinema Genel Müdürü olan Mesut Cem Erkul, 2 Ocak tarihinde verdiği bir demeçte destekleme konusunda yeni bir mekanizma oluşturularak gişe yapan filmlerin yanı sıra, tüm aile bireylerinin birlikte izleyebileceği, genel izleyiciye hitap eden yapımların teşvik edilmesini sağlayacaklarının belirtmişti. Erkul aynı açıklamada, “Eskiden kahramanlık filmlerine, tarihi Türk filmlerine gidilir, çıkıldığı zaman onun etkisinde kalınırdı. Bir Malkoçoğlu vesaire etkilerdi…” diye konuşmuştu.

‘Keşke beni arasalardı’
Bu açıklamanın ardından bir araya gelen sinemacılar 82 imzalı bir bildiri ile bu uygulamanın ‘sansür ve adam kayırma’ anlamına geleceğini, sanat söz konusu olduğunda kâr amacının güdülmemesi gerektiğini ifade etmişlerdi. Bu haberin dünkü Radikal’de yayımlanması üzerine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay telefonla arayarak açıklamalarda bulundu. Eski teşvik sisteminde her hangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını, Erkul’un bahsettiği desteklerin yeni bir yapılanma ile gerçekleştirileceğini ifade eden Günay, “Aralarında çok beğendiğim isimlerin de olduğu imzacı arkadaşlar, eğer beni arasalardı bu tür endişeler taşımalarına yer olmadığını öğrenirlerdi” diye konuştu. Günay, bu desteklerin zaten sektörün temsilcileri tarafından oluşturulan kurullarca belirlendiğini ve uygulamanın aynen devam edeceğini aktardı. Amaçlarının, toplumun beğenisini kazanmış ve gişe başarısı yakalamış filmlerin de desteklenmesi olduğunu söyleyen Günay, ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile görüşmeler yaptıklarını ve ‘aile’ kavramını öne çıkartan filmlere nasıl destek olunabileceğini tartıştıklarını belirtti.

‘Salonlara destek vereceğiz’
Günay ayrıca, sinema salonlarına da destek olmak istediklerini söyledi. “Bu destek nasıl olacak?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Örneğin bir kentin tek sinema salonu zor durumda. Biz ona elektirik, su vb. gibi alanlarda destek olmak istiyoruz. Salonu yerli filmlere daha çok açmaları koşuluyla başka türlük destekler de gündeme gelebilir. Bugün salonların doluluk oranı çok düşük. Bu oranı yukarılara çekebilmenin olanaklarını yaratmaya çalışıyoruz.”
Sinemalara destek konusu açılında Emek Sineması’nı sormadan olmazdı. Bakan bu konuda fazla konuşmak istemediğini, sürecin birkaç ay içinde netleşeceğini ifade etti.