Kapasitenin dörtte biri kadar hammadde işleyecek olan tesisisin daha uzun süre açık kalması için TARİŞ fason üretimde yapabileceğini açıkladı.
Aydın ASTİM OSB"de bulunan TARİŞ Pamuk Yağ Kombinası Aydın Ham Yağ Tesislerinin açılışına Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, TARİŞ Pamuk ve Ham Yağ Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar ve TARİŞ ortakları katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Müdür Vekili Güngör Şentürk, tesislerin 35 yıl önce projelendirilmesine karşılık 2006 yılında faaliyete geçtiğini söyledi. 118 bin metrekare alana kurulu tesislerin günlük 800 ton kapasiteye sahip olduğunu belirten Güngör Şentürk, tesisin 18 Milyon 500 bin eruoya mal olduğunu kaydetti. Tesislerin geçtiğimiz yıl birliğin içinde bulunduğu ekonomik dar boğaz ve pamuk ekim alanlarındaki daralma nedeniyle üretime açılmadığını belirten Şentürk, “Tesisimizin 240 bin ton çekirdek işleme kapasitesi bulunuyor. Ege bölgesindeki üretilen tahmini 241 bin ton kütlü pamuktan elde edilecek 132 bin 550 ton çekirdek dikkate alındığında Ege Bölgesi çekirdek üretiminin tamamı ancak kapasitemizin yarısına tekabül etmektedir” dedi. Ayrıca tesiste 140 kişiye istihdam sağlandığı belirtildi.
FASON ÜRETİM YAPABİLİRİZ
Tesisin yeniden faaliyete geçmesinden dolayı memnuniyeti dile getiren Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar, tesisin büyüklüğüne oranla ham maddeye sahip olmadıklarını belirterek, “Geçtiğimiz yıllarda biz bu bölgeden çekirdek satışı yapıyorduk. Fakat bu yıl kendi elimizde bulunan 29 bin ton çekirdek, tesisimizin yıllık kapasitemizin çeyrek kapasitesine tekabül ediyor. Tesisimiz birliğimize aylık bir milyon TL ekonomik değer katmaktadır. Bu tesisin daha fazla çalışır durumda olması için şuan için dışarıdan çekirdek alımları yapıyoruz. Dışarıdan talep gelirse fason üretimde yapabiliriz” dedi.
Törene katılan Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş ise Aydın için tesislerin önemini dikkat çekerek ham yağ tesislerinin tekrar faaliyete geçmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Her zaman üretim ve istihdamdan söz eden Vali Hüseyin Avni Coş, konuşmasında “Aydın'ın en önemli sorunu üretim ve istihdamdır. Bu sadece Aydın'ın değil, Türkiye'nin, hatta dünyanın sorunu. Ne kadar çok üretebilirsek, ne kadar çok insanı istihdam edebilirsek, bu anlamda hepimiz görevimizi yapmış oluruz. Onun için üretim yapana, istihdam sağlayana elimizden geldiğince hepimizin destek olması gerekiyor. Bu tesisin tekrar açılmasıyla, Aydın"da yaklaşık 140 kişi istihdam edilmiş olacak” dedi.
Konuşmaların ardından 2006 yılında dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç tarafından hizmete açılan tesisler bugün Vali Hüseyin Avni Coş ve TARİŞ Pamuk ve Ham Yağ Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar tarafından tekrar hizmete açıldı.