Bal, peynir, yoğurt, margarin, sucuk ve salamda belirlenen kriterlere aykırı üretim yaparak ceza yiyen firmalar kendilerine çekidüzen verdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından teşhir edilen firmalara yönelik denetimler iki katına çıkarıldı. Ancak yapılan kontrollerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı. Edinilen bilgilere göre teşhir edilen firmalar aynı hataya düşmemek için üretim ve satış noktalarına yönelik radikal kararlar aldı. Bal sektöründe bir firma üretimden çekilirken piyasaya hileli ürün süren bazı şirketler kendi ürünlerini market raflarından topladı. Bazı firmalar tavuk eti ile dana eti üretim bandını ayırırken sucuk ve salam üretimi yapan bir şirket ise karışım üretimini tamamen sonlandırdı. Bakanlık ise tüketiciyi yanıltan firmaların teşhir edilmesi uygulamasında geri adım atmıyor. Market ve lokantalarda yapılan aktif denetimlere döner salonları, pideciler ve hızlı yemek sektörü firmaları da eklendi.

Ceza yiyen firmaların yanı sıra sektördeki tüm üreticilerin teşhir uygulamasının ardından kendilerine çekidüzen verdiğine dikkat çeken üst düzey bir bakanlık yetkilisi "Denetimlerimiz artarak devam ediyor. Hatta teşhir edilen firmalardaki denetimlerimizi iki katına çıkardık. Bugün itibarıyla yapılan kontrollerde herhangi bir olumsuzluğa rastlamadık. Bazı sektörlerden çekilen firmalar var. Çok sayıda şirkette tavuk ve dana eti üretimlerinde daha hassas davranıyorlar. Karışımda herhangi bir sorun yaşamamak için." değerlendirmesinde bulundu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tüketiciyi yanıltan bal, et ürünleri ve süt ürünleri firmalarını dört ay önce teşhir etmişti. Bakanlığın yaptığı kontroller sonucunda yüzde 100 dana etinin içerisinden tavuk eti çıkarken, tereyağda bitkisel yağ tespit edilmişti. Sonrasında her firmaya hileli üretim yaptıkları gerekçesiyle 11 bin 875 liralık para cezası kesildi. Günlük yemek tüketimi yapılan yerlerde ise kıymalı pide ve kuşbaşılı pidenin içerisinden domuz eti çıkmıştı.

Ramazan'da denetimler arttı

Gıda denetimlerinde hız kesmeyen bakanlık, Ramazan ayında kontrollerini sıklaştırdı. Ramazan'a yönelik özel denetim yapılırken, iki hafta süren kontrollerde olumsuz bir bulguya rastlanmadı. Bakanlık kaynakları denetimlerin Ramazan ayının sonuna kadar devam edeceğine dikkat çekiyor. Denetimlerde özellikle fırınların yanı sıra iftar mekanlarına ağırlık veriliyor. Ramazan ayı sonuna doğru yapılan denetimler ise ağırlıklı olarak bayrama yönelik olacak. Şeker tüketiminin arttığı Ramazan Bayramı öncesinde denetim birimleri şeker ve çikolata üreticilerinin yanı sıra pastanelerin kapısını çalacak. Öte yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı av sezonunun bitmesine rağmen yasa dışı avcılığa karşı denetimlerini sürdürdü. Bakanlık tarafından yapılan kontroller sonrasında balık varlığını korumak ve yasa dışı avcılığı engellemek için yılın ilk 6 ayında 27 bin 61 denetim yapılarak toplamda 692 bin 584 lira para cezası kesti.