Didim Belediyesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) arasında imzalanan protokol kapsamında, Didim'in ilk yerleşim yeri olan Eskiköy'deki çalışmalara katılacak YTÜ'nün 11 öğretim üyesi ile mimarlık fakültesinde yüksek lisans yapan 15 öğrencisi ilçeye geldi.
Çalışmalarına başlayan konuk akademisyen ve öğrencilerle bir araya gelen Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, mübadele sonrası Rumlardan kalan evlerin bulunduğu Eskiköy'ün birinci derece sit alanı olduğunu belirterek, bölgede içerisinde tapınak, kilise ve eski hastane olarak bilinen yapılarla beraber 33 tane tescilli binanın yer aldığını söyledi.
Kamacı, Yıldız Teknik Üniversitesi ile yaptıkları görüşmeler sonucunda burada var olan tescilli evlerde çalışmaların yapılacağını vurgulayarak, sokak sağlıklaştırma projesi ve çevre düzenlemesiyle ilgili çalışmaların da yapılacağını kaydetti.
Tarihi dokuyu yaşatmayı amaçladıklarını vurgulayan Kamacı, ''Buradaki tarih yok olmasın, geleneklerle göreneklerle yaşatılsın, tarihi doku korunsun. Bizim bu anlamda talebimizi geri çevirmeyen tüm üniversite heyetine teşekkür ediyorum'' dedi.
YTÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Can Binan da Türkiye'nin değişik bölgelerinde çalışmalar yaptıklarını, Kapadokya, Ayvalık gibi birçok yerde de restorasyon ve restütisyon çalışmalarını tamamladıklarını kaydetti.
Her yörenin kendine has sorunu olduğunu ve kendilerinin yöreye uygun çalıştıklarını dile getiren Binan, ''Biz bu çalışmaları Didim'de eğitim kapsamında yapacağız. Bizim çalışmamız belediyenin çalışmasıyla örtüşürse bundan da memnun oluruz'' diye konuştu.
Didim'in eski Yoran köyü yerleşmesi içerisindeki korunması gerekli geleneksel konut mimarisi örneklerinin belgelenmesi, restütisyon ve restorasyon projelerinin hazırlanması, uygulamaya yönelik tarihi çevreyi ve dokuyu oluşturan unsurların belgelenmesini ve buralar için koruma amaçlı imar planına esas olacak temel ilkelerin belirlenmesini saptamak için çalışma yürüteceklerini dile getiren Binan, 25 kişilik ekibin görev yapacağını söyledi.
İki etaplı yürütülecek işlemlerde önce tek tek parsel üzerinde, ardından da tarihsel doku üzerinde çalışacaklarını kaydeden Binan, şöyle konuştu:
''Şu anda çalışmanın birinci etabını yürütüyoruz. İlk çalışmamız çerçevesinde ölçüler alacağız, fotoğraflayacağız, incelemelerimizi tamamlayacağız. Didim'de bu çalışmayı 21 Ekim'e kadar sürdürmeyi planlıyoruz. 2012 yılının mart ayında ise bu çalışmamızı tamamlayıp sonuçlarını almayı amaçlıyoruz. Bu sonuçları da hem Didim'de, hem de Yıldız Teknik Üniversitesi'nde yapılacak olan bir sergi ile bunu halkımıza ve buradaki insanlara anlatmaya başlayacağız. Hem eğitime faydalı, hem de Didim'e faydalı bir çalışma yürütmeye çalışıyoruz.''