Din adına bir Müslüman kardeşini öldüren, savunmasız insanları öldüren insanların, bunu ne ile izah edeceğini ben anlamakta zorlanıyorum ve anlamıyorum.”

Pakistan'ndaki temasları çerçevesinde Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, terör saldırılarıyla sürekli sarsılan ülkede “Din adına bir Müslüman kardeşini öldüren, savunmasız insanları öldüren insanların, bunu ne ile izah edeceğini ben anlamakta zorlanıyorum ve anlamıyorum” dedi. Erdoğan ile Gilani'nin görüşmelerinde iki ülke arasında işbirliğini öngören birçok anlaşmaya imza atıldı. İmza töreninin ardından Erdoğan ve Gilani ortak basın toplantısı düzenledi. Gilani, Erdoğan ile yaptığı görüşmede terörle mücadeledeki kararlılığa dikkat çekildiğini belirterek, “Terörizm ve aşırıcılığı hangi şart altında olursa olsun lanetliyoruz. Sayın Erdoğan ve Ben, bu şeytanı yeneceğimiz konusunda mutabakata vardık. Bu alanda da işbirliği fırsatı yakalayıp, Pakistan topraklarında bugüne kadar verdiğimiz mücadelenin devam edeceği noktasında kendisine fikirlerimi sundum” dedi.

TERÖRÜN DİNİ YOK

Gilani, Türkiye'nin Afganistan'daki yeniden yapılanma sürecine katkısı için de Erdoğan'a teşekkür etti. “Terörün dini, milleti, ırkı ve vatanı yoktur” diyen Erdoğan ise şu mesajları verdi: “Kimse, din adına insan öldürme yoluna girmesin, bu asıl yanlış olandır. Din adına bir Müslüman kardeşini öldüren, savunmasız insanları öldüren insanların, bunu ne ile izah edeceğini ben anlamakta zorlanıyorum ve anlamıyorum. Aşırılıklardan uzak, tamamen orta yolu tutturabilen bir iradeye, zihniyete insanlığın ihtiyacı var. Demokratik sistemlerin de özelliği bu. Halkın iradesine saygı duymak, halkın sevgisini kazanabilmek, halkın tercinine saygı duymak, bunun sağlanabildiği bir ülkede birliğin beraberliğin dayanışmanın olacağına inanıyorum.”

İŞADAMLARINA VİZE JESTİ

Temaslar sırasında Pakistan yönetimi bir jest yaparak Türkiye'den gelecek işadamlarına vizeyi kaldırdığını açıkladı.


Irak'a acil yardım teklifi

Erdoğan, Bağdat'ta 150'ye yakın kişinin hayatını kaybettiği kanlı saldırıya da değinerek, şunları söyledi: “Bu konuda Türkiye olarak bizler, acil yardım teklifimizi kendilerine ilettik. Bu anlayışı, bu eylemleri, bu terör anlayışını kesinlikle hiçbir yere sığdırmıyoruz, sığdıramıyoruz. Ve bunun din ile diyanetle yakından uzaktan alakası yoktur. Bu insanlık dışı bir olaydır” dedi. Erdoğan, İran'da Devrim Muhafızları'na yönelik saldırılar ile Pakistan-İran arasındaki gerginliği hatırlatılması ve “Buradan İran'a herhangi bir mesaj götürecek misiniz?” sorusu üzerine “Bu sürecin ulusal boyutu var, bölgesel boyutu var, küresel boyutu var. Şu anda bölgesel boyutu da ulusal boyutunun yanında görüştük, görüşme fırsatımız oldu. Buradan İran'a geçeceğiz, İran Devlet Başkanı ile görüşme fırsatımız olacak. Bölgenin huzura kavuşması için ortak hareket etmemiz zaten şart” diye konuştu. Bu arada Başbakan Erdoğan'ın Bağdat'taki saldırı sonrası taziye ve acil yardım teklifini Dışişleri vasıtasıyla değil, bizzat Irak Başbakanı Maliki'yi telefonla arayarak bizzat ilettiği öğrenildi./yeni şafak