Terörle mücadelede insansız hava araçlarının önemi tartışılmaz. Özellikle de Predatör'ler. Kıyafetinden teröristi tanıyıp anında imha edebilme özelliğine sahip bu sistemlerin TSK'ya kazandırılması gerekiyor. Peki Türkiye'nin Heron'ları neden onlar kadar başarılı değil? Terörle mücadelede bu en gelişmiş teknolojiyi TSK neden verimli kullanamıyor?
 
TÜRKİYE ÜRETMELİ
 
Sebebi Türkiye'nin Heron'ları satın alması kendisinin üretmemesi. Heron'ları kullanacak genç personel, kullanmayı öğreniyor ancak alınmasına karar veren büyük Karargah, uygun teşkilatlanmaya bir türlü geçemiyor. Heron'lar başka kuvvette, vuracak silahlar başka kuvvette. Hedefi gören göz başkasında, hedefi vuracak el başkasında.
 
GEREKSİZ GECİKME
 
Kuvvet komutanlıkları, ordu komutanlıkları, kolordu komutanlıkları arada gereksiz gecikmelere sebep oluyor. Bunun çaresi ise gözü ve silahı en yakında duran komutanın eline vermek. Ayrıca İHA parkımızın acilen modernizasyonu için direnç gösteren bürokratların direncini kıracak ve siyasi iradeyi tedarikmekanizmasına hakimkılacak bir detay düzenleme gerekli.
 
Adem Yavuz ARSLAN- BUGÜN GAZETESİ
 
 
TSK, sahip olduğu teknolojiyi verimli kullanamıyor. Bunun ana sebebi teşkilat yapısı. Heron'lar başka kuvvette, vuracak silah başka kuvvette. İHA parkının modernizasyonu için direnen bürokratların aşılması kritik öneme sahip. Yerli projelerin önünü tıkayanlara da artık prim verilmemeli.
 
12 HAYATi ADIM
 
1-TEDARİKTE olduğu gibi kullanımda da uygun teşkilat yapısı kurulmalı.
 
2-SİSTEMLER çoğaltılmalı. Türkiye'nin elinde İsrail'in iki şirketi tarafından üretilmiş iki çeşit İHA bulunuyor.Her sistemin sadece bir uçağı havada olabiliyor ve yetersiz kalıyor. İsrail'den alınan onHeron, beşli iki gruba veya üçerli üç gruba ayrılarak üç yer istasyonuyla aynı anda havada üç uçak bulundurulabilir. Bu durumda iki yer istasyonu daha alınmalı. Bu setler de tugaylara, en fazla kolordulara verilmeli.Merkezden izlemekmümkün olsa da karar en uçtaki komutanın elinde olmalı. Yani hedefi gören ile tetiği çeken aynı kişi olmalı.
 
3-YERLİ üretime yönelmeli vemevcut üretilmiş prototipler bile sahaya sürülmeli. Türkiye, İsrailHeron'un iki prototipini ürettiğinde hemen kiraladı ve 2000 saatine 10 milyon dolar vererek altı ay uçurdu.Önemli işler yapıldı. Aynı yöntemTürk şirketlerine de uygulanabilir. Sahada hemgelişimini sürdürür hemde işe yarar. İsrail'in ürettiği ilk prototipHeron bizde görev yaparken sahadakilerden aldığı geri besleme ile on-on beş tadilat yaptı uçağında. Yani bir bakıma İsrail sistemi Türkiye'de test etti.
 
4-MEVCUT uçaklara silah takılması için projelendirme. Şu ankiHeron'ların işe yaramasının en önemli sebebi lazer işaretlemesi. Gördüğü hedefi lazerle işaretleyince havadaki uçak ya da helikopterler isabetli bir şekilde ateş altına alabiliyor. Lazer güdümlü mühimmatın geçmişte tedariki zordu. Ancak artık yerli üretimbaşladı. Cirit Füzeleri denemeleri başarıyla geçti.HattaHellfire sisteminin yerine kullanılacak kadar gelişti.
 
5-UÇAKLARIN vuruş mesafeleri modern mühimmata göre yenilenmeli. Şu an yönergelerde uçakların iç güvenlik kapsamındaki hedeflere atış yapabilmeleri için dost birliklerden ve yerleşimyerlerinden yurtiçinde 4 km, yurtdışında 2 kmuzak olması kriteri bulunuyor. Ancak sağlanan yeni teknolojik imkanlar ile gerek uçak gerekmühimmat ve gerekse de yer sistemlerinde yapılan iyileştirmeler sonucunda Hava Kuvvetleri'nin atış hassasiyeti önemli ölçüde arttı. Sistemleri kullanan birliklerin şu anki teklifi sırasıyla; 250metre, 100metre ve çok özel hedefler için 50metre.
 
Bu cephe cepheye sıcak çatışmalarda bile hava gücünü kullanacak imkan ve hassasiyet demek. Eskimiş yönergedekimühimmatmesafeleri şu anda hava gücünün etkin kullanımını kısıtlayan en önemli konu. Burada konunun uzmanı olan, sistemleri bizzat kullanan birliklerin görüşü dikkate alınmalı ve mesafeler yenilenmeli. Teröristlerin yaptığı bir baskın ve çatışma genelde yakınmesafe içerisinde geçtiğinden hava gücünün desteğinin sağlanabilmesi bu kısamesafelerde yapılacak atışlara bağlı.
 
6-KÜÇÜK birliklerin çevre emniyeti içinmini iHA'lar yaygınlaştırılabilir. Mini İHA'lar da tabur ve aşağı seviyede birliklere verilmeli.Öğrenilmesi ve kullanılması basit olan bu küçük sistemlerin üretilmesi kolay ve ucuz. Bir Skorsky helikopterin fiyatına bin tane üretilebilir. Yerli üretimyapılabiliyor. Türkiye'de de birçok üretici firma mevcut. ABDIrak'a gelirken 1500 tane götürdü. Bir yıl geçmeden 3000 tane daha getirdi. Düşen önemsenmiyor bile çünkü bir topçumermisi fiyatına üretiliyor. Fakat aynı oranda etkili.Dağlık arazide çok işe yarıyor.
 
7-ESKİDEN insanla uçan U-17 ve T41 uçaklarınıninsansız uçması içinbaşlatılan projeler bütünsanayicilere açılabilir. Sadece ASELSAN tekelinde kaldığı içinçok yavaş ilerliyor.Bütününiversiteler bu işe talip. Uçaklar zatensilahlı, birkaç ay içinde rahatlıkla insansız uçabilecek şekilde hazır olabilirler.
 
8- H300 helikopterlerinin insansız hale getirilmesi projesi de 5ABM'den alınıp bu işe talip olacak firmalara verilebilir. 5ABM'nin ağır iş yükü ve yetersiz personeli yanı sıra emir komuta altında yürütülmeye çalışılan bir ARGE sistemi olduğundan işin altından kalkması imkansız görünüyor. Bu helikoptere kameranın yanı sıra çokmiktarda silah takmaktamümkün.
 
9-İHA'LARIN çeşitlendirilmesi. İsrail dışında Çin, İtalya ülkelerden ilave 3-5 sistemalınmalı veya C-160, C-130 veya daha süratlı sistemlere keşif yeteneği süratle kazandırılmalıdır. Pakistan kendimücadelesini İtalyan İHA'ları ile sürdürüyor. Türkiye alımlarını Pakistan üzerinden de yapabilir.
 
10-TAİ'NİN üretmeye çalıştığı ANKA için yurtdışından alınan otopilot sistemi yerine yurtiçinde üretilen, üzerinde istediğimiz değişikliği anında yapabilecek dünyanın en gelişmiş otopilotu kullanılabilir. ANKA iyi bir seviyede olmasına rağmen aşması gereken birkaç kritik adımda takılmış durumda. Bunu aşabilecekmühendisler TAİ'de toplanabilir.
 
11-KARADA ve havada insansız savaşacak sistemleri koordine edecek bir koordinasyon kurulu oluşturulmalı. Sivil otorite de bu konuda inisiyatif almalı. Mevcut yapısıyla askeri kurumlarımız Ar-Ge faaliyeti yürütmeye elverişli değil. Üniversite, sanayici ve kullanıcının iç güvenlik bölgesinde birlikte çalışmasını sağlayacak bir yapı oluşturulmalıdır.
 
12- BATMAN HavaÜssü veya Siirt Havaalanı Ar-Ge yapmak isteyen şirketler için açılmalı. Teknokentler gibi bir yapıyla biraz daha teşvik vererek öncü kuruluşlar oraya çekilebilir. TAİ, ASELSAN, HAVELSAN, gibi TSKGüçlendirme Vakfı şirketlerinin yanı sıra Vestel,Kalebayraktar, GlobalHavacılık gibi üretici firmalar bir kampüste bir araya getirilerek işbirliği ve rekabet ortamı oluşturulabilir.
 
Başbakan'a rağmen alınamayan Heron'lar
 
Türkiye yurtdışından Heron satın aldı. Peki yerli İHA'nın önünü kim neyin karşılığında tıkadı? Şu anemekliolan mühendis Tuğgeneral Kadir Akçizmeci, 2008'de niçin apar-topar KKK Teknik Hizmetler Daire Başkanlığı'ndan alındı? Şu andaki Teknik Hizmetler Daire Başkanı Tuğgeneral Nevzat Kılınç'ın bazı İHA projelerine karşı çıktığı ileri sürülüyor. Nasıl oluyor da onun ‘hayır' dediği bir konu Başbakan'a rağmen aşılamıyor? Bu konulardaAnkarakulislerinde mebzul miktarda bilgi var.
 
Fakat şu anda yapılması gereken bir an önce şehit vermeyi engelleyecek sistemleri kurmak. Modern dünyada terörle mücadelenin en etkin silahı insansız hava araçları. Özellikle de Predatör'ler. ABD, Afganistan'da etkin bir şekilde kullanıyor. Yeni nesil silahlı İHA'ların hafızasına teröristlerin resimleri yükleniyor.
 
YENİ NESİL İHA ÖNEMLİ
 
Bilgisayar yerde gördüğü insanlarla o resimleri kıyaslıyor, herhangi bir tanesi ile eşleşirse otomatik olarak mühimmatını o hedefin üzerine boşaltıyor. PKK kıyafeti, ayakkabıları, silahları bariz olduğundan açık arazide bu tip yeni nesil İHA'lar önemli işlev görecektir. İstendiğinde ateş emrini manuel vermek de mümkün. TSK'nın elinde bir tane bile silahlı İHA yok.
 
ABD'den temin mümkün mü? Hükümetin elinde bunu ABD'den alabilecek argüman var. Ancak sorun TSK'dan bunları izah edecek raporların gelmemesi ve Savunma SanayiMüsteşarlığı'ndaki tıkamalar. Şehitlerin ardından gözyaşı döken masumlar için en kısa sürede mesafe alınabilmesi şart. Bunun için ‘müşterek komutanlık' ve silahlı İHA'nın acil temini konusu çözülmeli. Bu iki konuda ilerleme sağlanırsa PKK'lıların Kandil'den ya da herhangi bir yerdeki kampından kıpırdaması mümkün olmaz. PKK'lılar kafasını çıkardığı anda bomba yağacağını bildiği için Kandil güvenli bölge olmaktan çıkar.
 
Teröristlerin haberleşmesi önlenmeli
 
PKK ilemücadelede bugüne kadar çok konuşulan ama adımatılamayan konular kısa sürede halledilmeli. Özellikle akıllımühimmat konusunda. Her an öldürülebileceği hissi teröristlere ciddi korku salar ve hareket kabiliyetini sınırlar. Akıllımühimmat,mağara bombaları ve termal dürbünler hayati öneme sahip.
 
ÇÖZÜM İÇİN TERÖRLE MÜCADELE ŞART
 
Teröristlerin haberleşmesinin kesilmesi de zorunluluk. Kandil,mesaj ileteceği zaman Danimarka'da yayın yapan Mezopotamya'nın Sesi Radyo'sunu internet aracılığıyla kullanıyor. Radyo kısa dalgadan talimatı yayınlıyor. Teröristler ellerindeki radyodan bunu dinliyor ve gereğini yapıyor. Kürt sorunuyla ilgili yasal ve hukuki düzenlemeler TBMM'nin işi. Bu konuda zikzak çizmeden ilerlemek gerekiyor. Aynı zamanda halkı bezdiren teröriste karşı etkilimücadele şart. Aksi durumda örgüt cesaret bulup daha kanlı saldırılara girişebiliyor. Terörle etkinmücadele etmeden Kürt sorununun çözümümümkün değil.
 
Yürütülen projeler
 
Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nca yürütülen ve tamamen yerli olan ANKA Projesi'nin, 2012-2013 yıllarında bitmesi planlanıyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nca yürütülen Özgün Taktik İHA projesi, Vestel'le devamediyor. 2012 yılının sonunda envantere girmesi planlanıyor. Ancak duyumlara göre proje gecikecek.GenelkurmayPlan Prensipler Başkanlığı ise 2013 ortasından önce bitmesinin zor olduğunu, bu nedenle projenin hızlandırılması gerektiğini belirtiyor.
 
Uydu kontrollü yönetim şart
 
Uzmanlar mevcut İHA'ların ve yürütülmekte olan projelerin yer kontrol istasyonuna bağlı olduğunu vurguluyor. Bu nedenle mesafe sınırının olduğu ve sıkıntılar yaşanacağına dikkat çekiliyor. Özellikle PKK'nın Karadeniz bölgesinde saldırılara başlaması, İstanbul gibi metropolleri hedef seçmesi nedeniyle, mesafe sınırını ortadan kaldıran ABD yöntemli uydu kontrollü uçaklar geliştirilmesi isteniyor.
 
BUGÜN GAZETESİ