ABD'den alınan istihbarat paylaşımına rağmen Türkiye kendi ayakları üzerinde durmak için harekete geçti. Türkiye PKK'ya karşı askeri casus uydu alımından vazgeçmedi. Savunma sanayii alımlarında uyduyu ilk sıraya aldı.

23 Kasım'da Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün katılımıyla yapılacak Savunma Sanayi İcre Komitesi'nin gündeminde ilk sıraya Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ihtiyaç duyduğu askeri elektro optik keşif gözetleme uydusu ihalesi alındı.

NEREDE OLURSA OLSUN

Türkiye casus uydu alırsa TSK, coğrafi açıdan hiç bir kısıtlamayla karşılaşmadan başta Güneydoğu ve Irak'ın kuzeyi olmak üzere, dünya üzerindeki herhangi bir yerden askeri amaçlı istihbaratı "Yüksek çözünürlü görüntüyle" elde edebilecek. Bu sayede özellikle terör örgütü PKK'nın hareketliliği net şekilde görülecek. Takip konusunda yetenek artışı sağlayacak olan casus uydudan gelecek bilgiler sayesinde PKK'ya karşı anında nokta operasyonlar düzenlenecek. Teröristlerin kaçabilecekleri yollar da rahatlıkla tutulabilecek.

TAHIL REKOLTESİ DE TESPİT EDİLECEK

Casus uydu, ormanlık alanların kontrolü, kaçak inşaat takibi, başta deprem olmak üzere doğal afetlerde en fazla hasara uğrayan bölgelerin belirlenmesi ve ulaşılması ile tarımda rekolte tespitinde de kullanabilecek.


HELİKOPTERLERE İPTAL

Komite toplantısında ayrıca 54 adet genel maksat helikopteri ile Jandarma için düşünülen 12 adet keşif-gözetleme helikopteri ihalesinin iptal edilerek, yeni bir modelle ihaleye çıkılması planlanıyor. Toplantıda 80 orta menzilli tanksavar silah ve bunlara ait 80 füze alımı için de karar çıkması bekleniyor.