AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, 'Demokratik Açılım'ın 'güçlü, büyük Türkiye için önemli bir adım' olduğunu ifade ederek, terör sorununun tamamen bitmesiyle birlikte Türkiye'nin ekonomik çehresi değişeceğini söyledi.. 25 yıl boyunca çok önemli yatırımların askıya alınmak zorunda kalındığını dile getiren AK Parti Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gedikli, GAP gibi Türkiye için çok önemli bir projenin bile bitirilemediğine dikkat çekti.

TERÖRÜN TÜRKİYE'YE MALİYETİ

Terörün devletin borç yükünün artması için de çok önemli etken olduğunu belirten Gedikli, faizlerin bu nedenle yükseldiğini, yükselen faizlerin de yine sonuç itibariyle yatırımları engellediğini dile getirdi. Bu etkilere bir de 2002'den önceki dönemde Türkiye'nin kötü yönetilmesini de eklerseniz bu sorunlar katmerlenerek büyüdüğünü dile getirdi. Terörün Türkiye'ye maliyetini anlatan Gedikli, terörün Türkiye'ye faiz hesabıyla birlikte en az 300 milyar dolar rakamını bulduğunu vurguladı. Gedikli, “Olayı böyle ortaya koyduğumuz zaman manzarayı daha somut ve net olarak görürüz. Örneğin GAP'ın maliyetinin tamamı 32 milyar dolar civarında. Dolayısıyla böyle bir rakamla herhalde 9-10 tane GAP yapabilirmişiz. Halbuki biz bir tane GAP'ı bile bitirmeyi başaramadık 2002 yılına kadar” diye konuştu.

75 BARAJ YAPABİLİRDİK

Projenin 5 yıllık süreçte süratle bitirilmesinin söz konusu olduğunu kaydeden Gedikli, “Atatürk Barajı maliyetinin 4 milyar dolar civarında olduğu varsayarsak, Atatürk Barajı gibi aşağı yukarı 75 baraj yapabilirdik. 1 kişinin çalışabilmesi için yapılması gereken yatırım tutarı 150 bin dolar üzerinden bir hesap yaparsak 300 milyar dolarla milyonlarca insana iş bulma imkanına kavuşabileceğimiz anlaşılıyor. 2 milyon kişiye rahatlıkla iş bulunabilirdi. İşsizlik rakamının bugün 4 milyon civarında olduğunu düşünürsek işsizlik diye bir sorun kalmamış oluyor” diye konuştu. Terörün yaşandığı yıllarda savunma harcamalarının yüzde 80-90 oranında artarak geldiğini dile getiren Bülent Gedikli, demokratik açılımla beraber Türkiye'nin ekonomik çehresi değişeceğini sözlerine ekledi./yeni şafak