Başbakan Erdoğan, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile Başbakanlık Resmi Konutu'nda yaklaşık 1 saat 15 dakika baş başa görüştü. Görüşmeden şu mesajlar çıktı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak ile dayanışma içerisinde terörle mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile Başbakanlık Resmi Konutu'nda yaklaşık 1 saat 15 dakika baş başa görüştü.

Görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Maliki'ye ''Değerli Kardeşim ve Meslektaşım'' diye hitap eden Erdoğan, Maliki ile 2008 yılında ikinci kez bir araya gelmenin mutluluğu içerisinde olduğunu söyledi.

Bağdat'a Temmuz ayında yaptığı ziyaret sırasında Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Anlaşması imzalandığını hatırlatan Erdoğan, özellikle icracı bakanlıklar arasında devam edecek sürecin başlatıldığını dile getirdi.

Erdoğan, şunları kaydetti:

''Bundan sonraki süreçte, yıl içinde 3 kez bakanlarımızın bir araya gelişi söz konusu. Başbakanlar düzeyinde de en az 1 kez bir araya gelmiş olacağız.

2007 sonu itibariyle aramızdaki ekonomik ilişkilerde 3,5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi söz konusu. Onuncu ay sonu itibariyle bu yıl 4,3 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine ulaştık. Şu anda bakan arkadaşlarımız muadilleriyle karşılıklı görüşmelerini yapıyorlar. Aynı şekilde Sayın Başbakan ile biz de ikili görüşmemizi bitirdik. Gerek siyasi alanda gerek askeri alanda neler yapabileceğimizi, savunma sanayi noktasında neler yapabileceğimizi görüştük. Altyapı, üst yapı konusunda müteahhitlik sektörünün Irak'ta önünün çok açık olduğunu tekrar Sayın Başbakan bizlere iletti ve bu konuda müteahhitlerimizi Irak'a davet ettiler. Eğitim, sağlık, konut alanları...

Bütün bunların yanında, malum aramızdaki en önemli mutabakat konusu bölücü terör örgütünün Irak merkezi yönetimi tarafından bir terör örgütü olarak kabullenilmiş olmasıdır. Aramızdaki üçlü mekanizma bilindiği gibi devam ediyor. Türkiye, Irak ve ABD olarak bu süreçte de bu dayanışmamızın aynı şekilde devam edeceği bizler için bir memnuniyet konusudur. Çünkü, Irak da terörle ciddi bir mücadele içerisinde biz de terörle çok ciddi bir mücadele içerisindeyiz. Terör bizim ortak konumuzdur, ortak mücadele alanımızdır. Terörün her çeşidi bizim açımızından lanetlidir. Çünkü insanı ve insanlığı düşman ilan eden bir anlayışı bizim hoşgörüyle karşılamamız mümkün değildir. Ortak dayanışma içerisinde terörle mücadeleyi sürdüreceğiz.''

MALİKİ: "PKK TERÖR ÖRGÜTÜNÜN İLİŞKİLERİMİZİ ZAYIFLATMASINA MÜSAADE ETMEMEMİZ LAZIM"

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, terör örgütü PKK'nın Türkiye ile Irak arasındaki ilişkileri zayıflatmasına izin vermemeleri gerektiğini söyledi.

Maliki, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki görüşmesinde yaptığı açıklamada, "kardeşim ve dostum" diye hitap ettiği Başbakan Erdoğan ile bir yılda ikinci defa bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İlk görüşmelerinin Bağdat'ta olduğunu anımsatan Maliki, o görüşmede iki ülke arasında yüksek düzeyli stratejik işbirliği anlaşmasını imzaladıklarını hatırlattı.

İkinci görüşmenin Ankara'da olduğunu belirten Maliki, Ankara'ya bu anlaşmayı yürürlüğe geçirmek için geldiklerini kaydetti.

"Ülkelerimiz arasındaki çeşitli alanlarda ilişkilerin geliştirilmesi konusunda ortak irade bulunmaktadır. Biz de onun için çaba sarf ediyoruz" diyen Maliki, bu çerçevede önemli adımalar atılmasını temenni etti.

Maliki, Başbakan Erdoğan'ın da konuşmasında söylediği gibi "irade ve niyet varsa, iki ülke arasında çok çeşitli işbirliği alanlarının bulunduğunu" kaydetti.

"Terör örgütlerinin, özellikle de PKK terör örgütünün ilişkilerimizi zayıflatmasına müsaade etmememiz lazım" diyen Maliki, Irak'ın terörle mücadelede büyük başarı elde ettiğini söyledi.

Bundan sonra ülkenin yeniden yapılandırılması ve kalkınması konusuna eğilmeleri gerektiğini belirten Maliki, bunun için komşu ülkelerin yatırım ve desteklerini beklediklerini söyledi.

Erdoğan ile görüşmesinde iki ülke arasındaki siyasi işbirliği dahil çeşitli işbirliği alanlarını gözden geçirdiklerini belirten Maliki, bakanların daha hızlı çalışması ve yapmış oldukları anlaşmayı yürürlüğe sokmaları ve faal bir hale getirebilmeleri için onlara gerekli yönlendirmenin yapılmasına ilişkin karar aldıklarını kaydetti.

İki ülke arasında çeşitli alanlarda, özellikle ekonomik alanda gelişmelerin bulunmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Maliki, 2009 yılında karşılıklı ticaret hacminin daha da yükselmesini arzu ettiklerini sözlerine ekledi.

Başbakan Erdoğan, baş başa görüşmenin ardından Maliki onuruna yemek verdi.