Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in arkasında büyük bir sermaye gücü var. İşte o isimler.

Ofisinde terlikleriyle çalışan, en önemli toplantılardaki sunumlar ve katıldığı TV programlarına bile terlikleriyle çıkan Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in arkasında büyük bir sermaye gücü var.

Dünyanın en popüler sosyal ağı Facebook'u öğrenim gördüğü Harvard Üniversitesi'nde arkadaşlarıyla iletişim kurmak için oluşturan Mark Zuckerberg, bugün dünyanın en büyük şirketlerinden birinin CEO'su olarak milyarlarca dolarlık ekonomik gücü yönetiyor. Zuckerberg, okul atmosferinden kalma alışkanlıkla, Facebook merkezinde rahat kıyafetler ve terlikleriyle çalışırken, TV programları ve konuk olduğu etkinliklere aynı şekilde katılmaktan geri durmuyor.



MICROSOFT GÜÇ VERDİ

Facebook'un değerini yükselten, ekonomik boyutlarını belirleyen aslında Microsoft oldu. Microsoft, Facebook'un yüzde 1.6'sını 240 milyon dolara satın alarak şirketin değerini 15 milyar dolara çıkardı. Microsoft'un iştiraki ile Facebook'un pazar değeri 18 milyar dolara çıktı.

İnternet Stratejileri Danışmanı Atıf Ünaldı'ya göre, Facebook'un yüzde 26'sı ABD ve yurtdışında çok yaygın olaran risk sermayesi şirketlerine ait. Facebook'a ilk yatırım yapan Peter Theil adlı bir 'melek sermayesi' şirketi. Peter Thiel, 500 bin dolar vererek Facebook'un yönetim kuruluna bir üyesini sokmayı başarmış.

KİMİN NE YATIRIMI VAR?

Mayıs 2005'de Accel Partners 12.7 milyon dolar, Nisan 2006'da ise 25 milyon dolar yatırımla Greylock, Meritech Capital Partners Facebook'a destek oldu. Son yatırım dilimi ise Ekim 2007'de 240 milyon doları Microsoft'a, 50 milyon doları Asya'nın en zengin adamı olan Çinli milyarder Li Ka-Shing'e ve son 10 milyon doları ise Marc Samwer, Oliver Samwer, Alexander Samwer'e ait. Bu yatırımcılar, yönetim kuruluna girerek, Facebook'ta söz sahibi olmuş durumdalar. Facebook'a bundan sonra ortak olmak isteyen yatırımcıların, mevcut yönetim kurulundan onay almak zorunda oluşu, Facebook'un bundan sonraki gidişatını etkileyecek faktörlerden biri. Yeni gelen risk sermayesi (Venture Capital), melek sermaye (Angel Capital) ve her türlü yatırım teklifi bu ekibin değerlendirmesinden geçiyor.

64 MİLYON KİŞİ BURADA

Geçmişi sadece 4 yıla dayanan Facebook'un bugün 64 milyon aktif kullanıcısı var. Her gün ortalama 250 bin yeni kullanıcının üye olduğu sitede kullanıcı sayısı son bir yılda iki kat artı. Facebook kullanıcı profilinin önemli bir bölümü 25 yaş ve üstü. ABD'deki 4 yıllık üniversitelerde okuyan öğrencilerin yüzde 85'i bu sosyal ağın parçası. Dünyada hızla kullanımı artan Facebook'u kullanan ülkeler sıralamasında Türkiye; ABD, Kanada, İngiltere ve Avustralya'dan sonra beşinci sırada yer alıyor. Facebook'un Türkiye'deki kullanıcı sayısı ise 4.2 milyon.

Reklam sektörünün yeni gözdesi

Facebook, internette reklam yapmak isteyen şirketlerin yeni hedef mecrası. Türkiye, bu fırsatı çok da verimli kullanamıyor. Bugün Apple, Nike, Victoria's Secret, Toshiba, Red Bull gibi online reklam kültürünü çok iyi benimsemiş ve pazarlamada farklılık yaratmış şirketlerin dışında, geleneksel medyalardan kolay kolay kopamamış Warner Bros, Disney, P&G, HP, Dell, Sony gibi şirketler ve eBay, AOL, Virgin gibi siber alemin içinden gelen şirketler de online reklama yönelmiş durumda.

İşte Facebook'un tepe yönetimi

Mark Zuckerberg Kurucu ve CEO

Dustin Moskovitz Kurucu Yardımcısı ve Mühendislikten Sorumlu Başkan Yardımcısı

Owen Van Natta Finanstan Sorumlu Müdür, Operasyon Başkan Yardımcısı

Matt Kohler Başkan Yardımcısı - Strateji ve İşletme Operasyonu

Chris Hughes Kurucu Yardımcısı

Peter Thiel Yatırımcı

Chamath Palihapitiya Başkan Yardımcısı - Pazarlama ve Operasyonlar

Gideon Yu Finanstan Sorumlu Müdür

Adam D'Angelo Finanstan Sorumlu Müdür

Li Ka-shing Yatırımcı

Marc Samwer Yatırımcı

Oliver Samwer Yatırımcı

Alexander Samwer Yatırımcı

Yeni Şafak