Aydın Teknik, Ekonomik ve Sosyal Konseyi (AYTESKON) Yürütme Kurulu Başkanı Sümer Germen, Türkiye"nin yüzde 70 jeotermal rezervine sahip ili olan Aydın"da doğalgaz kullanımıyla ilgili bir ihalenin yapılmış olmasının yanlış olduğunu iddia ederek, “Başta Valimiz, bütün milletvekillerimiz, partilerin il başkanları olmak üzere bütün sivil toplum örgütleri olarak, Aydın'ın konut ısıtılmasında hem ekonomik olması, hem güvenli olması, hem de öz kaynağımız olması nedeniyle jeotermalin kullanılması gerektiğine inanıyoruz” dedi.
AYTESKON Yürütme Kurulu Başkanı Sümer Germen, geçtiğimiz hafta içerisinde yapılan AYTESKON toplantısında Aydın"da “Jeotermali İstiyoruz” adlı bir imza kampanyası başlatılması yönünde bir karar alındığını söyledi. Germen, bu kampanyanın Aydın için çok önemli olan ve kendi öz kaynağı olan jeotermalin konut ısıtılmasında, doğalgazın ise sadece sanayide kullanılması için imza başlattıklarını ifade etti.
İmza kampanyası başlatılması ile ilgili kararın, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun da katıldığı AYTESKON toplantısında alındığını hatırlatan Germen, “Bütün sivil toplum örgütleri, belediye başkanımız ve valimizle aynı fikirdeyiz. Türkiye'deki jeotermal kaynakların yüzde 70'inin bulunduğu Aydın'ın, bir türlü jeotermalden faydalanamamış olmasını büyük bir eksiklik ve şansızlık olduğunu düşünüyoruz. Yeni göreve başlayan valimizin bu konuda duyarlı olduğunu görmekten son derece mutlu oldum ve umutlandım. Alınan karar doğrultusunda imza kampanyası başlattık. Başta Valimiz, bütün milletvekillerimiz, partilerin il başkanları olmak üzere bütün sivil toplum örgütleri olarak, Aydın'ın konut ısıtılmasında hem ekonomik olması, hem güvenli olması, hem de öz kaynağımız olması nedeniyle jeotermalin kullanılması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye'nin bir çok yerinde, doğalgaz kullanımları sırasında meydana gelen gaz sızmaları nedeniyle patlamalar oldu. Halbuki jeotermalde böyle bir endişe yok. Bütün Aydın halkının jeotermale sahip çıkacağına inanıyorum” dedi.
Aydın"ın yüzde 100 özkaynağı olan jeotermale mülki amir, yerel yönetim, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin sahip çıkması gerektiğini savunan Sümer Germen, 29 Mart yerel seçimlerinde Aydın'daki bütün siyasi partilerin ve adayların önceliklerinin jeotermal olduğunu belirttiklerine işaret etti. Jeotermalle ilgili tüm projelerin tüm belediye başkan adaylarının seçim beyannamelerinde yer aldığının altını çizen Germen, Yenilenebilir Enerji Yasası'nın 7. maddesinde de yerel yönetimlere jeotermalin öncelikli olarak kullanılması görevinin verildiğini ileri sürdü. Aydın için doğalgaz ihalesinin yapıldığını, ancak sadece yılın iki ayı soğuk kış yaşanan Aydın'da, vatandaşların doğalgaza sıcak bakmayacağını iddia eden Germen, “Aydın Belediyesi ve Aydın İl Özel İdaresi'nin işbirliği ile alınacak bir jeotermal kuyu ile jeotermal ısıtmanın devreye gireceğine inanıyorum. Bunun takipçisi olacağız. Bütün Aydın halkının katkısını da sağlayacağız” şeklinde konuştu.