Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı denilen TEOG’ da kalktı. Daha doğrusu kaldırıldı.

Çıktı gitti hayatımızdan.

Sonunda çocuklarımız sınav stresinden kurtuldu.

Ne güzel değil mi?

Artık bundan sonra çocuklarımız, yarış atı olmaktan çıkacaklar. Değnekten yaptıkları atlara binip tekrar çocukluklarına dönebilecekler.

Okumak istedikleri liselere, değnekten atlarına binip gidebilecekler.

TEOG’un kaldırılma üslubu ve gerekçesine bakarsak, bundan sonra sınav-mınav yok. Yetkililerimizin konuşmalarına bakılırsa yakında üniversiteye giriş sınavları da kaldırılacak.

Tabi şu var, herkesler aynı liseye, aynı üniversiteye ve aynı bölüme koşarsa ne olur, bilemeyiz.

Artık birbirlerini mi çiğnerler, yoksa aralarından sıyrılanlar, diğerlerinin değnek atlarına rağmen uçan atlarıyla, popüler liselerin sıralarına tıp diye konumu verirler, yine bilemeyiz.

Çok düşük bir ihtimal olsa da, “yok arkadaş orası senin hakkın, o okul benim hedeflerime uygun değil, o okul benim bilgi dağarcığımın üstünde ve yeteneklerimin dışında, alın sizin olsun” diyen çocuklar ve veliler, bir diğerine yol verip kendilerine uygun okullara mı geçerler, onu da bilemeyiz.

Bilenler bilir, çocukluğumuzda saman tellerinden arabalar yapardık.

Bunun için, tek bir teli hiç kırmadan ortası düz bir hat olacak şekilde iki daire (tekerlek) haline getirir, sonra kargıdan gövdesini, yine telden de dümenini yaptığımız arabalarımızı sokak sokak sürerdik.

Bu telden arabaların iyisini yapmak ayrı bir maharet isterdi. Çoğumuz, iyi veya kötü kendi emeğimiz ve becerimizle, bazen de birbirimize yardım ederek, yani çocuklar olarak kendi kendimize yapardık arabalarımızı.

Ama bazı babalar vardı ki çocuklarına, onlar zahmet çekmesinler ve ya en iyisine sahip olsunlar diye sanayideki ustalara parasını basıp, demirden arabalar yaptırırlardı.

Gövdesi de demirdendi o arabaların, telden ve kargıdan değil…

Sonra o çocuklar mahallede bizlere o biçim hava atarlardı. Bizim telden arabalarımıza demirden arabalarıyla çarpıp ezerlerdi.

Bizler hepimiz kendi ölçümüzde yetenekliydik ve istekliydik. Telden arabalarımızı kendimiz yapıyor ve birbirimizi ezmiyorduk. Ama o demirden arabaları olanlar yok mu, bizimkileri ezmeye çalışıyor ve eziyorlardı.

Evet dostlar,

TEOG kaldırıldı.

Yerine getirilecek sistemi tarif eden kelimeler; mutlaka en güzel, en idealist, en adil, en çağdaş, en ahlaki, en eşitlikçi, en bilimsel, en pedagojik, yani en cafcaflı kelimelerden olacak.

İşte bu yüzden, yeni seçme sisteminin tanımı ve amaçlarını duyduğumuzda; hakikaten ne güzel bir sistem diyeceğiz.

İşte bu, diyeceğiz. Daha önce neredeydi, artık bizi kimse tutamaz, diyeceğiz.

Ama ben ve birçoğumuzun temennisi şu olacak:

TEOG, YGS, LYS, KPSS gibi seçme sınavlarının yerine hangi sistem gelirse gelsin, uçan atları ve demirden arabaları olanlar; kendilerinden daha bilgili, daha yetenekli ve daha becerikli olan çocukların önüne geçmesin, geçirilmesin.

 

Sağlıcakla…