Biz hukukta enerji bakanlığı ya da Danıştay'ın haklı olduğunu göstermek yerine hızlıca hareket edip bundan fazla kazınım sağlamayacağımızı düşündüğümüz için değerlendirme yapacağız." ifadesiyle değerlendirdi.
Rixos Grand Ankara Oteli'nde Saran Enerji'nin İspanyol Fersa şirketi ortaklık anlaşması imza töreni öncesinde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Yıldız, yapılan ortaklık anlaşmasıyla Türkiye'ye 1 milyar dolar uluslararası sermaye geleceğini dile getirdi. Küresel krize rağmen yapılan anlaşmanın önemine vurgu yapan Yıldız, "Geçen haftaki enerji ihalelerinden gelen 1,2 milyar liranın ardından bu yatırım Türkiye'deki siyasi istikrara güvenin göstergesi." dedi.

Danıştay'ın nükleer santral ihalesiyle kararından sonra nihai durumun sorulması üzerine Yıldız, Danıştay'ın kararının kendileri için önemli bir karar olduğunu dile getirdi. "Hukukçularımızla en son bir nihai görüşme daha yapacağız ama herhalde temyize gitmemeyi düşünüyoruz." diyen Yıldız, söz konusu sürecin hukukla beraber gerçekleştirecekleri kararlar için önemli gelişme olduğuna işaret etti. Yönetmelikle alakalı değişiklikte yasama, yürütme ve yargının uzlaşı içerisinde çalışacağını ifade eden Bakan Yıldız, "Nükleer enerji santrallerinin kurulma işi hükümetlerden hükümetlere enerji politikası olması yerine devlet politikası haline gelmesi lazımdır. Ve hızla nükleer enerji santrallerini kazandırmamız lazım ülkemize. Bu gecikmeleri telafi etmemiz lazım. 2010 yılına Sinop için çalışmalarımız devam edecek." diye konuştu.

"BUGÜN GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ"

Danıştay'ın yönetmeliğin 3 maddesiyle alakalı kararını temyiz etmeyeceklerini tekrarlayan Bakan, "Biz hukukta Enerji Bakanlığı ya da Danıştay'ın haklı olduğunu göstermek yerine hızlıca hareket edip bundan fazla kazınım sağlamayacağımı düşündüğümüz için değerlendirme yapacağız. Bugün gözden geçireceğiz. Kararı yönetmelik değişikliği noktasına götüreceğiz." şeklinde konuştu.

"Ruslarla masaya oturma uzayacak mı?" sorusuna Yıldız, "İhalenin daha fazla uzamaması gerektiğini düşünüyoruz. 24 Kasım'a kadar sonuçlandırmaya çalışıyoruz." cevabını verdi.

"İRAN'IN URANYUMUNUN DEPOLANMASINA HAYIR DEMEYİZ"

İran'ın uranyumunun Türkiye'de depolanması ile ilgili soruya Yıldız, "Bizden böyle bir resmi talep yok. Görüşmeler devam ediyor. Hem İran, hem Birleşmiş Milletler nezdinde talep olması halinde bunun Türkiye'de depolanmasıyla alakalı önemli problem yok. Buna, hayır demeyiz. Reaksiyona girmeyen bu tür düşük düzeyli uranyumların depolanmasında herhangi bir problem yok. Önemli olan Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın yaptığı görüşmelerde alınacak sonuçlardır. Depolanmasıyla alakalı yetki Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun (TAEK) olacaktır." ifadelerini kullandı./yeni şafak