Kütahya’da ETİ Gümüş AŞ’nin siyanür havuzunun çökmesinin ardından kanlarında arsenik oranı sınırın beş kat üstünde çıkan işçiler tedavilerinin ardından memleketlerine döndü. İşçiler, “Bizlere hastaneden taburcu olurken ‘kanınızdaki arsenik miktarı her geçen gün düşüyor, Kütahya’da temiz havada gezerseniz, arsenik daha da düşer’ dediler. Kimse bize sahip çıkmadı” dedi.

Kütühya’da ETİ Gümüş AŞ’nin siyanür havuzunun çökmesinin ardından, önce Dulkadir köylüleri daha sonra da madende çalışan işçiler zarar görmüştü. Kendi imkânlarıyla Ankara’daki meslek hastalıkları hastanesine giden işçilerin kanında arsenik oranının normal seviyesinin beş katı olduğu belirlenmişti. Hastane işçilerin tamamının kontrolden geçmesi gerektiğini vurgulamıştı. Hastanede tedavileri biten 65 işçi memleketleri Kütahya’ya geri döndü. İşçiler, “Bizlere hastaneden taburcu olurken ‘kanınızdaki arsenik miktarı her geçen gün düşüyor, Kütahya’da temiz havada gezerseniz, arsenik daha da düşer’ dediler. Kimse bize sahip çıkmadı. Hastaneye bile kendi imkânlarımızla gittik. Ölsek kimsenin umrunda olmayacak. Hepimizin bakması gereken aileleri var. 700-800 TL için ölmek istemiyoruz” dedi.

Hastane yetkililerinin işçilerden 6 ayda bir Ankara’daki hastaneye giderek kan tahlillerini yaptırmalarını istedikleri belirtildi.

İşten atacaklar

Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi’ne başvuran, medyaya açıklamalarda bulunan işçilerin Eti Gümüş AŞ yetkililerini eleştirmesi şirket yönetimini kızdırdı. Ankara’dan dönen ve kanlarında yüksek miktarda arsenik bulunan 65 işçinin, tesisin siyanür tehlikesi bulunmayan yerlerinde çalıştırılacağı belirtilirken işçilerin bir süre sonra işten çıkarılacağı iddia edildi. Basına yaptığı açıklamalardan dolayı işten çıkarılan Dulkadir Köyü Muhtarı Selim İlhan, Ankara’ya giden 65 işçinin zaten tekrar madende çalışmak istemediğini belirterek “Başka yerlerde iş aramaya başladık. Kendimize başka yerlerde iş bulacağız. Madenin tadı kaçtı. Sağlımız tehdit altında. Hepimizin de tadı kaçtı” diye konuştu.