Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şubesinin projesiyle, Doğu Karadeniz'de keçi yetiştiriciliğine örnek oluşturup bölgenin pazardan pay alması sağlanacak.

Proje kapsamında ilk etapta 2 üreticiye verilecek destekle 100'er keçilik 2 çiftlik oluşturulacak, kurulacak mandırayla da keçi sütünden peynir ve süt ürünleri üretilerek bölge ekonomisine katkı sağlanacak.

TÜMSİAD Trabzon Şubesi Başkanı Mehmet Atmaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şube olarak bir süredir üzerinde çalıştıkları ''Doğu Karadeniz'de Çiftlik Keçisi Yetiştiriciliği'' projesinin son aşamaya geldiğini söyledi.

Doğu Karadeniz'de yaygın olmayan keçi yetiştiriciliği konusunda bölgenin potansiyelini değerlendirmek için yola çıktıklarını ifade eden Atmaca, tarım arazileri kısıtlı olan ve hayvancılıkta son yıllarda büyük düşüş yaşayan bölgeyi keçi yetiştiriciliğiyle canlandırmayı hedeflediklerini vurguladı.

Hayvancılığın geçmiş yıllarda bölgedeki ailelerin geçim kaynağı olduğunu, ancak küresel ekonomideki rekabet ve bölgede yaşanan sosyal, ekonomik nedenler sonucu yaşanan göçlerin hayvancılığı olumsuz etkilediğini öne süren Atmaca, ''Gelinen bu noktada hem insan gücü hem de çevrenin coğrafi yapısından dolayı çiftlik keçisi yetiştiriciliğinin önemli bir yatırım haline gelebileceğini düşünmekteyiz'' dedi.

Bölge köylüsünü bu konuda uyandırarak, küçük çiftlik sahipleri ile iş adamlarını keçi yetiştiriciliği konusunda organize edip, büyük çiftliklerin kurulmasının önünü açmak istediklerini anlatan Atmaca, şöyle devam etti:

''Keçi sütü, içerik açısından anne sütüne en yakın süttür. Maalesef keçi sütünün bu özelliği ile süt ve süt ürünlerinin lezzeti de pek bilinmiyor. Sütün ekonomik değeri, keçinin hızlı üremesi, beslenmede büyükbaş hayvancılığa göre çok daha düşük maliyet gibi pek çok konu, bizleri proje bazında keçi yetiştiriciliğine yönlendirdi. Bu konuda çok geniş araştırmalar yaptık. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Giresun ve Elazığ üniversitelerinden hocalarla görüşüp, fikirlerini aldık. Hem bölgemizin coğrafi konumu hem de iklimine en uygun ırk konusunda da araştırmalar yaparak, 'saanen' ırkı keçinin projede kullanılacak ırk olmasına karar verdik.''

İLK ETAPTA 200 KEÇİ

Saanen ırkı keçinin süt verimi, laktasyon süresi, sütündeki yağ oranı, döl verimi ve bulunduğu çevreye kolay uyum sağlaması açısından en uygun ırk olacağını ifade eden Atmaca, ''Bu konuda birkaç yatırımcıyla konuştuk. En yakın zamanda bölgemizde örnek proje olabilecek birkaç çiftlik kurulması konusunda kendilerini ikna ettik. İki girişimciye, bizim de vereceğimiz destekle 100'er keçilik birer çiftlik kurulacak'' dedi.

Çiftlikten elde edilecek keçi sütünün, kurulacak mandıra aracılığıyla peynir ve diğer süt ürünlerine dönüştürüleceğini dile getiren Atmaca, projenin hayata geçmesinin ardından maddi durumu kötü olan veya alternatif üretim yapmayı amaçlayan çiftçilere de keçi yetiştiriciliğinin örnek olacağına, bu uygulamanın bölgede yaygınlaşacağına inandığını kaydetti.

Mehmet Atmaca, Ezine'nin, keçi peyniri ve diğer süt ürünleriyle ürünlerle ün yaptığını anımsatarak, ''Biz de bölgemizin 5 yıl sonra keçi peyniriyle Türkiye'de önemli bir yer edinmesini hedefliyoruz'' diye konuştu.

Atmaca, projenin paydaşlarının belirlenmesi ve bütçesiyle ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü, 2011 yılında hayata geçirileceğini sözlerine ekledi.

A.A