Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kamu yararıyla üreticinin hakkının korunmasıyla, eseri yaratanın hakkının korunması arasında bir denge kurulması gerektiğini belirtirken, Fikir ve Sanat Eserleri Kanun değişikliği ile esas itibarıyla sistemi açık,erişilebilir, bilinebilir, takip edilebilir, saydam, basit, kolay uygulanabilir hale getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Günay, Hilton Oteli'nde düzenlenen ''Fikir ve Sanat Eserleri Kanun Tasarısı Değerlendirme ve Karar Toplantısı''nın açılışında yaptığı konuşmada, toplumun kültürel yaşamının özgürce gelişmesi ve üretimin artırılmasının, hem bu alandan herkesinden yararlandırılmasının önündeki engellerin kaldırılmasıyla, hem de üretim yapanların, sanat kültür eserlerini ortaya çıkaranlarının haklarının korunmasıyla sağlanabileceğini ifade etti.

Bu nedenle bir kamu yararıyla üreticinin hakkının korunmasıyla, eseri yaratanın hakkının korunması arasında bir denge kurulması gerektiğini vurgulayan Günay, bu çerçevede Bakanlığın da bu alana önem verdiğini ve bu yönde çalışmalar yaptığını söyledi.

Bu kapsamda yakın dönemde Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü adı altında örgütlenme yerine telif haklarını ayrı bir birim, sinemayı ayrı bir birim yaptıklarını ve her iki alanda bağımsız örgütlenmeyi sağladıklarını anlatan Günay, uluslararası sözleşmelerin de bir çoğuna taraf olduklarını kaydetti.

Müzik alanında faaliyet gösteren meslek birlikleri ile iyi niyet protokolleri yaptıklarını belirten Günay, Televizyon Yayıncıları Derneği (TVYD) ve radyo ve televizyon kuruluşlarının haklarını takip eden RATEM arasında telif bedellerinin ödenmesine ilişkin de protokoller yaptıklarını ifade etti. Sinema alanında ise tüm meslek birlikleri bir araya getirdiklerini belirten Günay, yayımcılık alanında bir federasyon oluştuğunu ve bandrol satışlarının federasyon tarafından yapılmasının sağlandığını söyledi.

Hem dünyadaki uygulamaya, AB müktesebatına uymak, hem de teknolojinin gelişmesi karşısında yeni düzenlemeler yapma ihtiyacının gündeme geldiğine işaret eden Günay, bunun için uzun bir zamandan bu yana Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun yenilenmesi konusunda 40'ı aşkın maddeye dayanan bir çalışma yaptıklarını bildirdi.

Söz konusu toplantıda katılımcılarla bu çalışmanın bazı kritik noktalarını son karara bağlamaya çalışacaklarını ifade eden Günay, esas itibarıyla tarafların ortak çıkarıyla kamunun yararı arasında bir denge kurmaya çalıştıklarını bildirdi.

Günay, ''Bunların birbirine aykırı olmadığını düşünüyoruz ve aykırı olmadığını gösterecek olan düzenlemeler yapmaya çalışıyoruz. Sistemi açık yapmaya çalışıyoruz, erişilebilir, bilinebilir, takip edilebilir, saydam yapmaya çalışıyoruz ve basit, kolay uygulanabilir hale getirmeye çalışıyoruz esas itibarıyla'' şeklinde konuştu.

Meclisin bu hafta sonu kapanması yönünde siyasi partiler arasında bir mutabakat oluştuğunu hatırlatan Günay, söz konusu düzenlemeyi Meclis'in açıldığı ilk aylarda, gelecek yıla kalmadan bu yıl içinde yasalaştırmaya ve hukuki temellerine kavuşturmaya çalışacaklarını kaydetti.

-Yeni düzenleme neler getiriyor-

Düzenlemenin getireceği bazı yeni unsurlara da değinen Günay, meslek birliklerinin kurulma ve denetim koşullarını yeniden düzenlemeye çalıştıklarını, hak sahiplerinin haklarının takibi ve yerine ulaştırılmasında önemli işlevi olan örgütlenmenin anılan çerçevede algılanmasına yardımcı olacak şekilde meslek birliği yerine ''Telif Birliği'' kavramını getireceklerini bildirdi.

Bundan sonra meslek birliği kavramı yerine telif birliği kavramının kullanılacağına dikkati çeken Günay, ''somut olarak meslek birliği,meslek kuruluşu dediğimiz örgütlenmenin hangi amaca yönelik olduğunun böylece altını çizmek istedik. Bu bizim hukukumuza galiba yeni giren bir kurum bir kavram olacak'' dedi.

Yeni düzenlemeyle kullanıcıların sektörel bazda tek elden lisanslanmasını sağlamaya çalıştıklarını da anlatan Günay, bu sayede meslek içinde şimdiye kadar var olan çeşitli tartışmaları azaltmayı, sona erdirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

-''Telif Hakem Kurulu'' oluşturuluyor-

''Telif Hakem Kurulu'' oluşturduklarını da bildiren Günay, bu kapsamda Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) alanda çalışan yargıçlarından, üniversitelerden, Bakanlığın Telif Hakları Genel Müdürlüğü ve Rekabet Kurulu'ndan seçilecek temsilcilerle 5 kişilik bir hakem kurulu oluşturulacağını söyledi.

Eser sahiplerine ulaşılamaması nedeniyle kullanılmayan eserlerinin kullanılmasını sağlayacak yeni bir düzenleme de getirmeye çalıştıklarını belirten Günay şöyle devam etti:

''İnternet ortamı tabi bizim kültür alanımızda son derece önem taşıyor. Bu alandaki üretim çok arttığı gibi ihlaller de çok artıyor. Bu ihlalleri önemli ölçüde Avrupa uygulamalarına paralel olarak yaptırıma kavuşturmak ve şimdiye kadar uygulanan ''Uyar Kaldır Sistemi''ni genişletmek konusunda bir çalışmamız var. Böylece internet ortamının kültür yaşamına katkısını da bu alanda yaşanan ihlalleri de bir ölçüde düzenlemeye, hukuk çerçevesine sokmaya çalışacağız. Engelli insanlarımızın fikir ve sanat eserlerinden faydalanmalarına ilişkin var olan düzenleme tüm eser gruplarından serbestçe faydalanacakları şeklinde genişletilmeye çalışıyor. Güzel sanat eserlerinin ilk sahibinin elinden çok ucuz olarak, çok düşük fiyatlarla çıkıyor ama sonraki dönemlerde değer kazanıyor. Ben buna bir kaç tanınmış sanatçıda tanık oldum, 'eseriniz Türkiye'de ve dünyada çok yüksek bedellerle satılmış tebrik ederim' dediğimde, 'o benim elimden söylenen rakamın yirmide biri fiyatla çıkmıştı' dendiği oldu. Şimdi bu ikinci, üçüncü el değiştirmelerden de asıl eser sahibine bir dönüş olmasını sağlıyoruz ki, bu da önemli gelişmelerden biri ''

Bakan Günay'ın konuşmasının ardından, Bakanlık yetkilileri ile TOBB, TESK; TUROB, TÜROFED, Televizyon Yayıncıları Derneği, Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği ile yazar senarist, oyuncu, sanatçı, yönetmen, söz yazarı, besteci, yapımcı ve yayımcı birlik başkanları ile temsilcilerinin katıldığı toplantı basına kapalı olarak devam etti.