Günde 2 saatten fazla televizyon izleyen çocuklarda kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve obezite riski çok yüksek.   
 
Çok televizyon seyreden çocukların, kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve diyabete yakalanma riskinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Sidney Üniversitesi'nin, 6 ve 7 yaşlarındaki çocuklar arasında yaptığı bir araştırmaya göre çok televizyon seyreden çocukların göz arkasındaki atardamarlarının daha dar olduğu, bu durumun daha ileriki yıllarda çocuklarda kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve diyabet görülme riskini arttırdığı ortaya çıktı.
 
Egzersize 36 dakika ayırıyorlar
 
ABD'nin Michigan Üniversitesi'nden bilim adamlarının 3 ile 8 yaş arasındaki 100 çocuk üzerinde yaptığı benzer bir araştırmada ise fazla televizyon izleyen çocuklarda yüksek tansiyon riskinin önemli derecede arttığını gösterdi. Her iki araştırmada da çocukların televizyon başında günde ortalama 1.9 saat geçirdikleri, fiziksel aktiviteye ise günde 36 dakika ayırdıkları ortaya kondu. Günde bir saat veya daha fazla fiziksel aktivite yapan çocuklarda atardamarların gözle görülür derecede daha geniş olduğu belirtildi.
 
Beslenme düzenleri bozuluyor
 
Araştırmacı Dr Bamini Gopinath "Atardamarların tıkanık olması, yüksek tansiyonu ve obeziteyi de beraberinde getiriyor. Kan akışı düzgün olmazsa vücut kendini yenileyemez. Fazla televizyon izleyen çocuk, uzun süre hareketsiz kalıyor. Televizyon izlenirken atıştırma şeklindeki yeme alışkanlığı, beslenme düzenini bozuyor. Ayrıca, televizyonlardaki gıda reklamları da çocukların dengeli beslenme alışkanlıklarını olumsuz etkiliyor. Bu olumsuzluklar, çocuklarda şişmanlık sorununu beraberinde de yüksek tansiyon şikayetini getiriyor" dedi.
 
Mutlaka yürüyüş yapın
 
Araştırmada çocukluk çağında teşhis ve tedavisi yapılmayan yüksek tansiyonun, vücuttaki tüm damar sisteminin duvar yapısını bozarak, aynı erişkinlerde olduğu gibi beyin, göz, kalp, böbrek gibi hayati organlarda önemli sonuçlara yol açabilildiği de vurgulandı. Gopinath, çocukların televizyon karşısında geçirecekleri saatleri ailelerin düzene koyması gerektiğini söyledi. Gopinath, "Çocuklarını televizyonun karşısından kaldırın ve hareket etmesini sağlayın. Çocuğunuzla yürüyüş yapın, kısa mesafereki marketlere giderken aracınızı kullanmayın. Çocukları spor aktivitelerine yönlendirin." dedi.