Menfaat karşılığı iş takibi yapan gruba yönelik Simsar operasyonu dosyasına, eski bakan Eyüp Aşık"ın telefondaki rüşvet pazarlığı da girdi. Olay 30 milyon YTL"lik vergi borcunun silinmesi

Milliyet'in haberine göre Ankara"da, bazı kamu kurumlarında menfaat karşılığı iş takibi yapan gruba yönelik Simsar operasyonu soruşturması devam ederken, olaya eski Devlet Bakanı Eyüp Aşık"ın da adı karıştı. Bir işadamının davası için devreye giren Aşık"ın, grubun lideri olduğu iddiasıyla tutuklu bulunan, eski Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu Başkan Vekili Recep Özcan"la aralarındaki para transferine ilişkin konuşmalar dosyaya girdi. Savcılık Aşık"ın ifadesine başvuracak.

Ankara Cumhuriyet Savcılığı"nın Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi"yle yürüttüğü soruşturmada, M.T. ve K.İ. adlı iki firmanın ortağı olan işadamı V.T."nin Aşık"tan yardım istediği saptandı. Sakarya"nın Kaynarca ilçesi Mal Müdürlüğü"nce M.T. adlı tekstil firmasına tahakkuk ettirilen vergi nedeniyle açılan ve Danıştay 3. Daire"de süren dava için Aşık"ın, Özcan"la temasa geçtiği belirlendi.
Yerel mahkemenin firma lehine verdiği kararın Danıştay"dan geçmesinin sağlanması için devreye giren Aşık"ın, Özcan"dan “Danıştay"da güçlüyüz” biçiminde olumlu mesaj aldığı saptandı.

Aşık"la telefonda görüşen Özcan"ın, daha önce de Kayserili bir şeker firmasının 20 milyon YTL"lik borcunu sildirdiğini anlattığı, bunun üzerine Aşık"ın Özcan"a, “Ucuz halletme, bir yüzlük al ondan” diyerek en az 100 bin dolar almasını istediği bilgisi kayıtlara girdi.

"15 bin doları sizin"

Aynı işadamının, Beykoz Vergi Mahkemesi"nce K.İ. adlı inşaat firmasına yönelik açılan ve Yargıtay"da bulunan başka bir davası için de yine Özcan"ın devreye girdiği ve Aşık"a, “İkisini de halledeceğim ama inşaatla ilgili olanı öne aldıracağım” biçiminde değerlendirme yaptığı saptandı. Özcan"ın Aşık"la görüşmelerinde, “Sayın bakanım sizin hatırınız için 100 bin dolar isteyeceğim tamamına. "Bunun 30 bin dolarını peşin verin" diyeceğim. 15 bin dolarını size vereceğim, 5 bin dolar masraf yapacağım şimdilik” dediği kayıtlarında yer aldı.
İşadamı V.T. adına aradığı anlaşılan Aşık"ın, sorunun çözülmemesi halinde parayı iade edip etmeyeceğini sorduğu Özcan"ın, “Olmaz diye bir şey yok. Sizle konuşup bu fiyata öyle inmiş olacağım haberiniz olsun. 20-25 günde çıkarırım onu sayın bakanım” diyerek kararı hızlı çıkarma garantisi verdiği saptandı.

"30 milyar geliyor"

Takipler sonrasında, Özcan"ın sorun çözülmeden önce V.T."den 30 bin YTL istediği ve kendisiyle birlikte tutuklanan oğlu Orkun Özcan"ın bir bankanın Kavaklıdere Şubesi"ndeki hesabına para havalesinin yapıldığı belirlendi. Özcan"ın, oğluna, “Afyon"dan 30 milyar havale geliyor. Danıştay"la ilgili” diyerek bilgi verdiği tespit edildi.

Daha sonra Özcan"ın, Aşık"la görüşüp 7 bin 500 YTL para aktarması için banka hesap numarası istediği, Aşık"ın da kredi kartı numarasına bağlı banka hesabını verdiği bilgisi dosyada yer aldı. Ardından Özcan"ın Aşık"ı arayarak, “Sayın bakanım kredi kartınıza bağlı normal hesabınıza yattı haberiniz olsun” biçiminde haber verdiği de dosyaya girdi.
Aşık"ın para miktarından hoşnut olmadığı ve “Dün 15"di bugün 7.5"a düştü. Yarına kalsa daha da düşecekti” diye tepki gösterdiği de saptandı.

İstedikleri karar çıktı

Yapılan araştırmalarda, M.T. tekstil firmasına ait Danıştay"daki dosyanın işadamı V.T.nin istediği gibi karara bağlandığı saptanırken, bu konuda Özcan"ın girişimin etkili olup olmadığı belirlenemedi. Özcan"ın girişimde bulunduğu, aynı işadamının K.İ. adlı inşaat firmasının Yargıtay"da işlem gören dosyasının ise henüz karara bağlanmadığı öğrenildi.

Telefonda hâkim pazarlığı

Aynı dosya kapsamında tutuklanan Recep Ali Hacısüleymanoğlu"nun, Recep Özcan"la birlikte Türkiye Futbol Federasyonu Genel Kurulu"nu askıya aldırabilmek için mahkemeden karar çıkarılmasını sağlamak amacıyla eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Azmi Karamahmutoğlu ile de görüşme yaptığı ortaya çıktı.
Hacısüleymanoğlu"nun genel kuruldan bir gün önce Karamahmutoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde, “Tedbir kararını verebilecek t.ş..klı bir hâkim aradığını” söylediği belirlendi. Karamahmutoğlu"nun “Ne tedbiri, Başbakan için suç duyurusunda mı bulunacaksın?” sorusuna Hacısüleymanoğlu"nun, “Ona benzer bi şey. Bütün evraklar hazır. Üç yüz kağıt hazır” dediği saptandı. Karamahmutoğlu"nun “300 bin YTL mi” sorusuna Hacısüleymanoğlu"nun, “Dolar. Ama tabii ileride başka avantajları var. Başka şeyler olacak. Seni de yönetime alırız falan filan” diyerek kararı ertesi gün saat 11.00"de teslim edecek hakim istediği belirlendi. Karamahmutoğlu"nun “Motivasyon için başka ekleyeceğin var mı?” dediği, Hacısüleymanoğlu"nun ise, “Başka 600 milyon doları biz yöneteceğiz. Haluk Ulusoy"la beraber yöneteceğiz” dediği kayıtlara girdi.