DYH Başkan Yardımcısı Gedik ile Gelir İdaresi Başkanı Ulusoy arasındaki telefon görüşmesinin teknik takibe takıldığını söyleyen Başbakan Erdoğan, “Devletin kurumları görevlerini yapıyor” dedi

Başbakan Erdoğan, Doğan Yayın Holding (DYH) Başkan Yardımcısı Soner Gedik ile dün görevden alınan Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy"un, Maliye Bakanı Unakıtan"ın bilgisi dahilinde yaptığı ve internet sitelerine düşen telefon görüşmesinin “dinlemeye” takıldığını söyledi. Erdoğan, dün Kral FM"de düzenlenen radyo programına katılarak “Gezegen Mehmet” adıyla program yapan radyonun Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akbay"ın gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı.

"Muhatabı bile değilim"
Erdoğan, Doğan Yayın Holding"e Maliye Bakanlığı tarafından kesilen vergi cezasına ilişkin olarak kendisine yöneltilen soruyu yanıtlarken isim vermeden Gedik ile Ulusoy arasında yapılan görüşmenin teknik takibe takıldığını söyledi. Erdoğan"a bu konuda yöneltilen soru ve yanıtı şöyle:
SORU: Doğan Grubu"na yönelik vergi cezasıyla ilgili bilginiz vardır. Bu vergi cezası iktidarınıza ve size yönelik yapılan haberlerden sonra bir ceza olarak verildiği iddiaları var. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?
ERDOĞAN: Bunun aslında muhatabı bile değilim. Önemli olan şu, devletin kurumları görevini yapıyor. Devletin kurumları kendine ait görev alanı içinde ne gerekiyorsa bunu elinden geldikçe yapar. Bunu benim yönlendirmeme zaten gerek yok. Benim şu anda bunu veya bir başka kurumu Maliye Bakanlığı kaç kişiyle denetliyor. Kaç kişiyle denetledi onu bilmem. Netice ortaya çıkar, ondan sonra bakanım benim önüme getirir. Bu da böyle olmuş olaylardan bir tanesidir.

"Bir sürü şey çıktı"
Ortaya bakın bir sürü şeyler çıktı. Biliyorsunuz teknik takibe takılmalar v.s birtakım gazetelerde yayımlandı, internet sitelerinde yayımlandı. Bunlar bizi rahatsız eden konular. Ve kimlerle ne bağlantısı kuruyor bakın bunlar ortaya çıkıyor. Bunlar ortaya çıktıkça kim bilir geçmişte neler oldu neler? Bugüne kadar tabii imtiyazlı bir hava vardı. Şimdi bu imtiyazlar ortadan kaldırılınca sıkıntılar başladı. Yani siz hesabınıza kitabınıza güveniyorsanız niye rahatsız oluyorsunuz.”

"Doğan"dan mektup geldi"
Erdoğan, “Şahsınıza ve partinize yönelik eleştiriler yapıldığı zaman, bunu bir saldırı olarak algılıyor musunuz? sorusunu yanıtlarken, “Bunlar ayrı bir konu. Bu tür saldırıların olmasından rahatsız olmamak mümkün mü? Tabii ki rahatsız oluyorsunuz” dedi. Erdoğan, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan tarafından kendisine bir mektup gönderildiğini söyledi.



Başbakan: Ergenekon için içte ve dışta tehdit alıyorum
Başbakan Erdoğan, Ergenekon soruşturması nedeniyle hem içeriden hem de dış ülkelerden tehdit aldığını açıkladı. Erdoğan dün Kanal 24"ün sorularını yanıtlarken özetle şunları söyledi:
DIŞARIDAN TEHDİTLER: ("Ergenekonla ilgili bedel ödemeye hazırım dediniz, tehdit mi alıyorsunuz?" sorusu üzerine): Tedhitler oluyor, bu tehditler malesef içeriden ve dışarıdan oluyor. Ergenekoncular var, onların dışında da var. Ülke dışından da. Mafya çete bunların tabiatında, ruhunda var.
SAVCININ ARKASINDAYIZ: İtalya"da savcının bir açıklaması var; "Eğer hükümet benim arkamda durmasaydı ben temiz eller operasyonunu gerçekleştiremezdim." Türkiye"de şimdi bizim yaptığımız bu.
PADİŞAH PANKARTI YANLIŞ: Ben pankartı görmedim. Yanlış yapmışlar, terbiye dışı bir şey. Provakatif bir şey. Bunlar Rizeli, mizah olarak mı inandırıcı olmak için mi yapmışlar.
ÇALKANTI DÖNEMİ, HERKES GARDINI ALIYOR: ("Karadayı ile ilgili 4 kaset yayınlandı. Kaset savaşlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu): Resmi kanalların dışında da dinlenebilirsiniz. Resmi makamların yapması söz konusu değil. Yine tedbirler almanın gayreti içinde olacağız. Bu işin mahremiyeti çok önemli. Ama tedbiri yüzde 100 alamıyorsunuz. Orada da kaçak var. İnsanların mahremiyetine girmek ciddi hukuk ihlali. Bunu korumamız lazım. Bu hepimize lazım. Her şeyi kanunla sağlayamazsınız. Çalkantı dönemi. Herkes gardını alıyor.
KASETLER YOK FARZEDİLEMEZ: Her gün CD, kasetler ortaya çıkıyor. Buralarda ilginç şeyler ortaya çıkıyor. Ülkemizde neler olmuş. Bunları yok farz etmek mümkün mü?

ANALİZ
Her koşulda suç
Uzmanlar, Doğan Yayın Holding Başkan Yardımcısı Soner Gedik"in, görevden alınan Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy"la yaptığı cep telefonu görüşmesinin kayda alınmasının ve bu kaydın internet sitelerinde yer almasının her koşulda suç oluşturduğuna işaret ediyor.
Ceza Muhakemesi Kanunu"nun (CMK) 135. maddesinde, iletişimin hangi suçlar söz konusu olduğunda hakim kararıyla dinlenebileceği sıralanıyor. Söz konusu maddede telefonların dinlenebileceği suçlar arasında vergi suçları sayılmıyor. Bu durumda Gedik"in telefonlarının idari nitelikteki vergi cezası gerekçe gösterilerek dinlemeye alınması halinde suç işlenmiş olacağına işaret ediliyor.

Tesadüfen de olsa problemli
Gedik"in telefonları, CMK"nın 135. maddesinde sayılan başka bir suç nedeniyle dinlemeye alınmış ancak bu dinleme sırasında tesadüfen vergiyle ilgili bir suçun deliline ulaşıldığı varsayılsa bile, bu da problemli bir durum yaratıyor. Çünkü CMK"nın 138. maddesi, iletişimin dinlenmesiyle tesadüfen elde edilen delilin sadece CMK 135"te sayılan suçlar için kullanılabileceğini söylüyor.
Ses kaydının internet sitelerinde yer alması ise her koşulda suç oluşturuyor. CMK"nın 135. maddesinde, dinleme faaliyetiyle ilgili tüm işlemlerin gizli olduğuna işaret ediliyor. Yasal bir dinleme ancak savcılıkça yürütülen bir soruşturma çerçevesinde yapılabiliyor. Bu şekilde yapılan dinlemelerde, ses kayıtları sadece dinlemeyi yapan polis veya jandarmada,
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı"nda ya da savcılıkta bulunabiliyor.

Gizlilik ihlal ediliyor
Bu kaydın dışarı sızması halinde ise gizliliği öngören CMK"nın 135. maddesi çiğnenmiş oluyor. Ayrıca soruşturmanın gizliliği de ihlal ediliyor. Bu durumda da Türk Ceza Kanunu"nun (TCK) 285. maddesine göre, soruşturmaların gizliliği ihlal eden kişilerin 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması gerekiyor.
Bu suçun gizli tutulması gereken işlemler yönünden işlenmesi halinde ilgililerin aleniyet şartı bile olmadan cezalandırılması zorunluluğu bulunuyor. Gedik"in görüşmelerinin, hakkında yasal bir dinleme kararı bulunmadan kayda alınmış olması halinde ise TCK"nın 132. maddesine aykırı biçimde “haberleşmenin gizliliğini ihlal” suçu işlenmiş oluyor. Suçu hem kaydı yapan hem de yayınlayanlar işlemiş sayılıyor.

MİLLİYET