Dünya pamuk üretiminin 25 milyon tona ulaşacağı ve küresel krizin sona erdiği tekstil ve konfeksiyon ürünlerine talebin önümüzdeki dönemde artacağı belirtildi.
Beyaz altın olarak nitelendirilen pamuk ürününün dünyadaki kaderini tayin eden en üst kuruluş olan Uluslararası Pamuk İstişare Konseyi"nin (ICAC) 69. Genel Kurul Toplantısı ABD"nin Texas Eyaletinde yapıldı. Toplantıya 39 ülke ve aralarında Dünya Ticaret Örgütü, AB gibi 9 uluslar arası kuruluş temsilcisinin yeraldığı 350"yi aşkın delege katıldı.
Genel Kurul"da Türkiye"yi, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi, Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Demirel, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burak Sertbaş, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz"ün de aralarında bulunduğu, Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Ziya Altunyaldız"ın başkanlık ettiği bir heyet temsil etti.
Dünya genelinde pamuk fiyatlarının 1.11 usd / lbs seviyesini gördüğüne işaret eden Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, “Tüm dünya pamuk fiyatlarına kilitlenmiş durumda. Uluslararası Pamuk İstişare Konseyi Genel Kurul Toplantısı böyle bir süreçte çok daha önemli hale gelmişti. Toplantıda yapılan değerlendirmeler sonucu pamuk fiyatlarının gelebileceği maksimum seviyeye geldiği, 2010/11 sezonunda dünya genelinde üretimde artış beklendiği ve fiyatların yeni sezonla birlikte gerilemeye geçeceği ortaya konuldu” diye konuştu.
Dünya genelinde başta Çin, Hindistan ve Pakistan olmak üzere önemli pamuk üreticisi ülkelerde bu yılki rekoltede beklenen daralmalara rağmen dünya pamuk üretiminin yüzde 16"lık artışla 25 milyon tona yükselmesinin beklendiğini ifade eden Ünlütürk, şöyle konuştu: “Dünya genelinde birçok ülkede düşüş kaydedilmesine rağmen 2010 /11 üretim sezonunda dünya genelindeki pamuk üretimi ve tüketiminin kısmen dengede gerçekleşeceği ve stokların gelecek sezon 9 milyon ton seviyesinde kalarak fazla bir artış göstermeyeceği bekleniyor. ICAC Genel Kurulu"nda, 2008 yılının son çeyreğinde tüm dünyası etkileyen finansal kriz ile birlikte tekstil ve konfeksiyon tüketicisi belli başlı ülke pazarlarında yaşanan durgunluğun yavaş da olsa aşıldığına dikkat çekildi. Geride bırakılan ekonomik krizin yaralarının sarıldığı bu dönemden itibaren tekstil ve konfeksiyon ürünlerine yönelik talepte ve dolayısıyla pamuk tüketiminde bir artış öngörüsü ortak fikir olarak ortaya çıktı”
ICAC Sekreteryası tarafından yapılan tahminler 2009/2010 sezonunda pamuk ortalama fiyatlarının 1994/95 üretim sezonundan bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış olduğu yönünde. Ancak yapılan geçici tahminler özellikle 2010/11 sezonunda dünya genelindeki pamuk stoklarında bir artış beklentisine dayalı olarak fiyatların tekrar düşeceği yönünde. 2010/11 pamuk üretim sezonunda cotlook a endeksi ortalama fiyatının 89 cent / lbs olması bekleniyor.
Toplantılara aynı zamanda ICAC Özel Sektör Danışma Kurulu üyesi olarak katılan Dr. Sebahattin Gazanfer, toplantının ikinci günü tüm katılımcıların ilgisini çeken, kısa adı Better Cotton Initiative (BCI) olan ve pamuk üretiminde çevresel, sosyal ve ekonomik faktörleri ön planda tutan bir girişimin bazı uluslararası çapta faaliyet gösteren perakende zinciri şirketlerin uygulamalarının yanlışlıklarına dikkat çeken bir sunuş yaptı.