Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cem Negrin, sektörün karlılığının gerilediğini, hammadde fiyatlarındaki artıştan dolayı eskisi kadar ucuz giydirmeyeceklerini belirterek, “Bu sezon yapılan mallar kesinlikle zamlı olarak imal edilecek ve satılacak” ded

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD), sektördeki gelişmeleri yakından takip edip, sorunların çözümü için hızlı karar alınmasını sağlayacak Hazır Giyim Sektör Endekslerini uygulamaya geçirdi.

“Erken uyarı sistemi” olarak nitelenen Hazır giyim Sektör Endeksi ile sektörün yaşam ve karlılık sınırları izlenip, acil durumlarda alınması gereken önlemler kamuoyu ile paylaşılacak.

TGSD Başkanı Cem Negrin, Hazır Giyim Sektör Endeksleri'nin tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında, 21 alt, 8 ara ve 3 ana endeks ile hazır giyim sektörünü aylık bazda izleyerek, sektörü ve kamuoyunu bilgilendireceklerini söyledi.
Cem Negrin, Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri işbirliği ile hazırlanan endeksle sektöre ait verileri kullanarak sektördeki gelişmeleri, eğilimleri ve riskleri sağlıklı ve bilgiye dayalı olarak yakından izlemeyi amaçladıklarını kaydetti.

Negrin, hazırlanan üç ana endeksten ilki olan “Hazır Giyim Faaliyet Endeksi'nin üretim, iç satışlar, ihracat, ithalat, istihdam ve finansman alt endekslerinden oluştuğunu, faaliyet endeksi ile sektörün çalışmalarını ayrı ayrı ve bileşik olarak ölçüp izleyebileceklerini söyledi.
Hazır Giyim Sanayi Karlılık Endeksi'nin ise gelirler ve maliyetlerde belirleyici olan tüm değişkenleri alt endekslerde izleyerek sanayinin karlılık gelişmelerini ölçeceğini vurgulayan Negrin, Hazır Giyim Sanayi Ciro Endeksi'nin, sanayinin yurt içi ve yurt dışı satışlarından oluşan toplam cirosundaki gelişmelerini takip edeceğini vurguladı.

Cem Negrin, endekslerin 2007 yılı Aralık ayı=100 baz alınarak başlatıldığını ve güncel hali ile 2010 Ağustos dahil olmak üzere son 31 aylık döneme ait endekslerin oluşturulduğunu belirtti.

İHRACATÇIMIZ ARTIK NEFES ALMAKTA ZORLANIYOR

Her ayın ilk haftasında açıklanacak “Survival Hazır Giyim Endeksi”nin sektörün yaşama tutunma ve hayatta kalma yönünde gidişatını ortaya koyacağını ifade eden Cem Negrin, “Ortaya çıkacak tabloyu bir Survival İhracatçı karakter ile daha gerçekçi ve kolay anlaşılabilir bir yöntem ile kamuoyuna duyuracağız.

Endeks sonuçlarına baktığımızda 2007'de 100 olan karlılığımız 84.87'ye gerilediğini görüyoruz. Bu durumda boğazına kadar suya batan Survival İhracatçımız artık nefes almakta zorlanıyor. Sözle anlatamadığımız durumu, ekonomi yönetimine ve Merkez Bankası;na fotoğrafla anlatmaya çalışıyoruz” dedi.

Negrin, tüm verilerin, Türk hazır giyim sektöründeki işletmelerin ve yüz binlerce çalışanın nasıl bir risk ile karşı karşıya bulunduğunu tüm çıplaklığı ile ortaya koyduğunu ifade etti.

Bugüne kadar üretim maliyetleri başta olmak üzere talep edilen önlemlerin geciktirilmesi veya görmezden gelinmesinin acı sonuçlarına katlandıklarına işaret eden Negrin, rekabet gücünü yitiren Türkiye'nin, pazarlarını da tek tek kaybetmeye mahkum olacağına dikkati çekti.
Negrin, sorular üzerine, Türk markaların çok daha ucuz olduğu için malın çoğunu Türkiye'den almak yerine ithal etmeyi tercih ettiğini kaydetti.

Cem Negrin, hammadde fiyatlarındaki artıştan dolayı eskisi kadar ucuz giydirmeyeceklerini de belirterek, “Bu yaz aldığınız tişörtü gelecek sene aynı fiyata alma şansınız yok. Bu sene kıyafette bayağı bir enflasyon olacak bütün dünyada. Bu sezon yapılan mallar kesinlikle zamlı olarak imal edilecek ve satılacak” dedi.

GERİLEME SON BİR YILDA HIZLANDI

Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri şirketinin kurucu ortağı Dr. Can Fuat Gürlesel de yaptığı sunumda, hazır giyim sektör endekslerinin sonuçlarına değindi.

2007 sonunda 100 olan bileşik hazır giyim faaliyet endeksinin 2010 yılı Temmuz ayında 117.97'ye yükseldiğini ancak ara endeksler itibariyle incelendiğinde genişlemenin tüm alt faaliyetlerde aynı şekilde gelişmediğini kaydetti.
Gürlesel, “2007 yılı sonunda 100 olan ithalat endeksi 2010 Temmuz ayında 263.37'ye, iç satış endeksi 127.79'a ve finansman endeksi 116.50'ye yükselmiştir.

Buna karşın 2007 yıl sonunda 100 olan istihdam endeksi 75.66'ya gerilerken, üretim endeksi 100.30 ile hemen aynı kalmış, ihracat endeksi ise 107.06'ya yükselebilmiştir. Hazır giyim sektöründe faaliyetlerdeki gelişme daha çok iç pazar, ithalat ve finansman faaliyetlerindeki artış ile sağlanırken sektörün üretim, istihdam ve ihracat gibi üç önemli alt faaliyeti zayıf performans göstermektedir” dedi.

Hazır giyim sektörünün sanayi ciro endeksinin 2010 yılı Temmuz ayı itibariyle 118.88'e yükseldiğini, sanayi ciro endeksinin 2007 sonundan bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını belirten Gürlesel, Hazır Giyim Sanayi Karlılık Endeksinin ise 84.87'ye gerilediğini bildirdi.

Bileşik maliyet endeksinin 2010 yılı temmuz ayında 125.22'ye yükseldiğini, bileşik gelir endeksinin ise 110.09 olduğunu söyleyen Gürlesel, hazır giyim sanayi karlılık endeksini oluşturan bileşik maliyet endeksi, bileşik gelir endeksinden daha hızlı arttığı için karlılık endeksinin de sürekli bir gerileme içinde olduğunu ve gerilemenin son bir yılda hızlandığını söyledi.

DENGE, İTHALAT LEHİNE DEĞİŞİYOR

Soruları da yanıtlayan Gürlesel, bu endeksin 2 ay öncesini gösterdiğini belirterek, doların daha da gerilediğini, dolayısıyla eylül ayında karlılığın biraz daha düştüğünü anlattı.

Türkiye'de iç pazarda hazır giyim ve ayakkabı sektörü büyüklüğünün 25 milyar dolar olduğunu, bunun 22 milyar dolarını hazır giyim sektörünün oluşturduğunu ifade eden Gürlesel, “Türkiye'de 10-11 milyar dolarlık üretici fiyatlarıyla hazır giyim var. 3 milyar dolar hazır giyim ithalatı bulunuyor. Yüzde 30'u ithalattan geliyor. Bu denge, ithalat lehine değişiyor” dedi.

NEGATİF KAR MARJLARI 2010 YILINDA DA BOZULARAK SÜRÜYOR

Hazır giyim sektör endekslerine göre, sektörde faaliyetler genişliyor. Sektördeki faaliyetlerin genişlemesini iç satışlar, ithalat ve finansman olanaklarındaki artış sağlıyor.

Sektörde sanayi üretimi ve istihdamı gerilerken, ihracat zayıf performans gösteriyor.
Sektörün sanayi cirosu artışını sürdürürken, faaliyetler ve sanayi cirosundaki genişlemeye karşın sanayi karlılığı 2007 sonundan bu yana sürekli geriledi. Maliyet artışları ve Türk Lirasının değer kazanması karlılıktaki gerilemenin ana nedeni. Sanayide kar marjları 2008 yılından itibaren negatife döndü ve negatif kar marjları 2010 yılında da bozularak sürüyor.

Karlılık marjlarını negatife çeviren maliyet ve gelir unsurlarında iyileştirmeler sağlanamaması halinde sektörün sanayi ayağı ve onun yarattığı üretim, istihdam ve ihracat faaliyetleri küçülmeye devam edecek.