Fakat Aydın'ın Yenipazar ilçesinde geçmişi çok eskilere dayanan bir gelenek var ki,teknolojiye rağmen yaşatılmaya çalışılıyor.
Yenipazar'da her yıl Ramazan ve Kurban bayramlarının 2. günü panayır pazarı kuruluyor.Tüm ilçe halkı ve Yenipazarlı olupta zamanla ilçe dışına göç eden Yenipazarlılar bu panayırda bir araya gelip, bayramlaşıyor,hasret gideriyorlar.Gencer'in bir başka özelliğide,bir çok kişinin bu panayırda tanışıp evlenmeleri. Gencer denilen geleneğe göre gençler panayırda dolaşıyor ve göz göze gelen gençler birbirlerini beğenirlerse ailelere görücüye gönderiliyor ve kız isteniyor.
Özellikle hediyelik eşyaların satıldığı panayır sabahın ilk saatlerinden itibaren hareketleniyor ve akşam gün batımına kadar pazarda canlılık devam ediyor.Günümüz gençlerinin cep telefonları ve internet aracılığıyla birbirleriyle bağlantı kurduklarına dikkat çeken bir esnaf ise, “Bu geleneği ve kültürü yaşatma adına direniyoruz.Günümüzde gençler internet ve cep telefonları aracılığıyla birbirleriyle tanışıyorlar.Fakat unutulmaya yüz tutan gelenek ve göreneklerimizin yaşatılması için hala Yenipazar halkı gencer'i canlı tutmaya çalışıyor.Bu panayırı gezmeye gelen ilçe halkı ve dışarıdan gelen Yenipazarlılar bayramlaşma olanağı da buluşuyorlar” diyor.
Panayır pazarında dolaşan genç evli çiftlerde bu geleneğin sürdürülmesini istiyorlar.Gencer için Yenipazar'a akın eden vatandaşlar,Yenipazar'ın ünlü pidesinden de yeme olanağı buldular.İlçedeki pideciler dolup dolup taşarken,pide yemeğe gelenlerin arasında sadece Aydınlı değil Denizli ve İzmir'den insanlarda vardı.Yenipazar ilçesi Ramazan bayramının 2. günü gencer bereketi yaşadı.