Sigortalı olmayan ev kadınlarının emekli olabilmesi için TBBM’ye kanun teklifi verildi. Teklif eğer yasalaşırsa, evliliklerinde en az 25 senesini tamamlayan kadınlar bu haktan faydalanabilecek.

Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, sigortalılık ile bağı bulunmayan kadınların emekli olabilmesi için Meclis'e kanun teklifi verdi. Teklifte emekli olabilmek için kadınlara 25 yıl evli kalma şartı getiriliyor.

 Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. Kanunun gerekçe kısmında, "Bu kanun teklifi düşük gelirli hanelerde primleri ödeme imkanı olmadığı için herhangi bir şekilde sigortalı olamayan ve belli bir süre sigortalı olarak sosyal güvenlik sisteminde kaydı bulunduğu halde şu an sigorta ile bağı bulunmayan ve prim ödeyemeyen ev kadınlarının yaşlılık aylığı alabilmelerinin önü açılmaktadır" yazıldı.

YAŞ SINIRI GETİRİLECEK

SGK ile bağı bulunmayan kadınlar en az 25 yıl evli kalma şartı ile bu tekliften faydalanabilecek. Kanun teklifinde herhangi bir aylık ya da gelir almaya hak kazanmamış kadınlara belli bir yaş sınırı ve prim gün sayısı üzerinden bir tutar belirlenecek. Emekli olmak için bu miktarı peşin ödeyen ya da borçlanan kadınlar yaşlılık aylığı almaya hak kazanacak.