Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, 4-C kapsamında çalışanlar ile TEKEL işçilerine yönelik maaş artırımına gidildiğini söyledi. Dinçer, yüzde 29'a yakın artış oranının kabul edilebilir bir artış oranı olduğunu belirterek, TEKEL işçilerinin eylemlere son vermelerini istedi. 4-C kapsamında çalışanların artık yılda 11 ay çalışacağını ifade eden Dinçer, "4-C'li ilköğretim maaşları yüzde 17,4 arttı. 114 lira ilave ücret sağlanarak 658 liradan 772 liraya çıktı. Lise mezunları yüzde 15,8 arttırarak, 116 ilave ücretle 856 liraya çıktı. Yükseköğrenim mezunları yüzde 14,3 117 lira artarak 938 liraya yükseltildi" dedi.
20 BİN 4-C'Lİ İŞÇİ VAR

Bakan Dinçer, 4-C kapsamında çalışan işçiler ve bu kapsamda değerlendirilen TEKEL işçileriyle ilgili hükümetin yaptığı çalışmaları anlattı. 1992 yılından itibaren özelleştirilen kurumlarda 14 bin işçinin çalışma dışında kaldığını aktaran Dinçer, bu kişiler için sendikaların yoğun talepleriyle 4-C kapsamında 2004'te çalıştırılmaya başlandığını ifade etti. Söz konusu modelin özelleştirme nedeniyle işsiz kalan tüm işsizlere uygulandığını kaydeden Dinçer, şu anda 4-C kapsamında yaklaşık 20 bin civarında işçi bulunduğunu aktardı. 4-C sözleşmelisi olarak çalışan ve evli olmayan işçilerin halen yılda 10 ay çalıştığını söyleyen Dinçer, ilköğretim mezunu ise 658 Lira, lise 739 Lira, yüksek öğretim mezunu ise 820 Lira net ücret aldığını aktardı.

17 BİN KİŞİ DE TEKEL'DEN

TEKEL işçileriyle ilgili durumu da anlatan Dinçer, TEKEL'in 2001 yılında Başbakan Ecevit döneminde özelleştirme kapsamına alındığını dile getirdi. Sigara kısmının 2008'de özelleştirilmesiyle tütün alımı ve ambarlamada üretim kaldığını aktardı. Bu işlemlerin de 2009'da tamamlandığını kaydeden Dinçer, İzmir ve Diyarbakır'da olanlar hariç TEKEL işçilerinin yapacakları iş bulunmadığını ifade etti. TEKEL işçisinin de 4-C kapsamına girmesiyle toplam 30 bin 357 kişinin bu statüde olacağı bilgisini veren Dinçer; Maliye, Çalışma ve Devlet Bakanlığı'nın ortak çalışmasıyla 4-C'lilere yapılan iyileştirmeleri anlattı.

'KİMSE İŞTEN ÇIKMAYACAK'

Dinçer, 4-C kapsamında çalışanların süresinin 11 aya çıkarıldığını, ilköğretim maaşlarının yüzde 17,4 arttırılarak 114 Lira ilave ücretle maaşların 772 Liraya çıktığını belitti. Lise mezunlarına ise 116 lira artış yapıldığı bilgisini veren Dinçer, maaşların 856 liraya çıktığını ifade etti. Yüksekokul mezunlarının da maaşlarına 117 lira artış yapıldığını söyleyen Dinçer, bunların maaşlarının 938 liraya yükseltildiğini vurguladı. Böylece 2009 yılına göre 4-C'lilerin 2010 yılı içinde ilköğretim mezunlarına yüzde 29,1, lise yüzde 27,3, üniversite mezunlarına yüzde 25,7 fazla ödeme yapılacağını aktaran Dinçer, artışın maliyetinin toplam 84 milyon 256 bin lira olacağını bildirdi.

SENDİKADAN OLUMSUZ YANIT

TekGıda-İş Başkanı Mustafa Türkel, Bakan Dinçer'in eylemi sonlandırın çağrısına olumsuz yanıt verdi. Türkel, “İsteklerimizden vazgeçmeyeceğiz. Taleplerimiz karşılanmadan eylemler sona ermeyecek” açıklaması yaptı.

Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu ise Bakan Dinçer'in açıkladığı 4-C'de yapılan iyileştirmelerin Memur-Sen'in girişimleri sonucu olduğunu kaydetti.

4-C'li hangi işçiler için kullanılıyor

Yasa şöyle: 657 sayılı devlet memurları kanununda Kamu hizmetlerinde memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel A, B ve C fıkralarıyla tanımlanıyor. A fıkrasında kadrolu devlet memurları B fıkrasında Sözleşmeli personel, C fıkrasında da özelleştirmelerden dolayı başka kamu kurumlarına yarlaştirilecek geçici personel tanımları yer alıyor. C statüsünü tanımlayan ilk koşul bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olması. Bu göreve de Bakanlar Kurulu'nun karar vermesi gerekiyor. İşte bu şekilde çalışanlara 4C'li deniyor. Tekel işçileri için bu maddenin uygulanmasının anlamı şu: Bu maddeye göre çalışan bir işçi en çok 10 ay çalışacak. Bu en yüksek süre. Gerçekte ise bir yıl içinde çalışılan ay sayısı 4'e kadar düşebiliyor. Peki maaş ne kadar? Tamı tamına 630 türk lirası. İşte Tekel işçilernin kabul etmediği koşullar bunlar. Kaldı ki özelleştirilen işyerlerinde pek çok işçi, 4C kapsamına bile alınmadı. İşsiz kalan işçi sayısı on binlerle ifade ediliyor.

Emekliye zam paketi salı günü açılıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, emeklilerin maaşlarıyla ilgili çalışmayı tamamladıklarını ve zam oranının Salı günü açıklanacağını bildirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, TEKEL işçilerinin durumuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında emeklilerin de maaşlarının ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi yönünde talepleri olduğunu ve bu konuyla ilgili çalışmaları tamamlayarak Salı günü grup toplantısında Başbakan Erdoğan ın konuyla ilgili açıklamayı yapacağını bildirdi.

Emeklilere yapılacak zammın enflasyon oranın üzerinde olması bekleniyor./yeni şafak