Başbakan Erdoğan'dan sonra Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün de kredilieri geri çağıran bankalara sert çıktı. Aygün bankaları teşhir etmekle tehdit etti.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, üyelerine kullandırılmak üzere Halkbankası'na 100 milyon YTL kaynak aktardıklarını, bu kredinin döndürülmesinin yanı sıra Halkbankası'nın da yaratacağı kaynak ile üyelerine kullandırılacak kredi tutarının 600 milyon YTL'ye ulaşacağını bildirdi.

ATO Başkanı Sinan Aygün, yaşanmakta olan ekonomik krizden üyelerinin daha az etkilenmesi amacıyla Halkbankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ile ATO'da düzenlediği basın toplantısının ardından kredi sözleşmesini imzaladı.

Yapılan sözleşme ile ATO, üyelerinin kullanması amacı ile Halkbankası'na 100 milyon YTL kaynak aktaracak. Bu paranın, döndürülmesi sonucunda 200 milyon YTL'lik bir kaynağa çıkacak. Ayrıca, Halkbankası da kendi kaynaklarından 250 milyon YTL nakdi ve gayri nakdi kredinin yanı sıra 100 milyon dolar tutarında da yurt dışı kaynaklı kredi olmak üzere, ATO üyelerine kullandırılacak kredinin toplam miktarı yaklaşık 600 milyon YTL'ye ulaşacak. ATO'nun kullandıracağı kredinin limiti 10 ile 50 bin YTL arasında değişecek.

ATO'nun kullandıracağı kredinin faizi yıllık yüzde 13 olacak. Halkbankası bu kredi için yıllık yüzde 1,5 komisyon alacak. Böylece kredinin faizi yüzde 14,5'a çıkacak. Kredinin vadesi ise 3 ile 18 ay arasında değişecek.

Halkbankası'nın kendi kaynaklarından kullandıracağı kredinin limiti ise azami 500 bin YTL olacak. Kredi, 36 ay vadeli eşit taksit ödemeli olarak kullandırılacak. Banka, AET kredilerine uygulanan faiz oranının binde 2 eksiğini uygulayacak.

''HESABINI SORARIZ''

ATO Başkanı Sinan Aygün, toplantıda yaptığı konuşmada, kredileri geri çağıran bankaları sert bir dille eleştirdi. Aygün, bankada 1 trilyon tutarında teminatı bulunan firmaların bile ihtiyaç duyduklarında 100 milyon YTL kredi kullanamadıklarını ifade ederek, bankalara sert çıktı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''Bankalar, reel sektöre tekme vurmaya başladı'' dediğini anımsatan Aygün, ''Bu tekmeler bitsin, artık gözümüzün üzerine yumruk atmaya, beynimize vurmaya başladılar. Bugün yanımızda olmayacaklarsa, ne zaman olacaklar'' diye sordu.

Bankaların kullandırdıkları krediler ile kredi kartı borçlarına ilişkin çeşitli rakamlar da veren Aygün, bankaların tek müşterilerinin reel sektör olduğunu anımsatarak, ''Yağmur yağarken şemsiyemizi elimizden alırsanız, kar yağarken bizim yakıtımızı keserseniz, bunun iyi günü de olacak. Bunun da hesabını biz size o gün sorarız'' diye konuştu.

Sicil affı ile çeki ve senedi yazılmış olan iş adamları ve firmaların, Merkez Bankası kayıtlarından çıkarılmış olmasına rağmen, bankaların bunu görmezden gelerek, iş adamlarına bir vebalı, koleralı, kanserli, aids'li gibi muamele ettiklerini savunan Aygün, ''Bizim tu kaka ilan edilmemizi, bize aidsli muamelesi yapılmasını içimize sindiremiyoruz'' dedi.

''BANKALARI TEŞHİR EDECEĞİM''

Konuşmasında üyelerine de çağrıda bulunan ATO Başkanı Aygün, kredisi geri çağrılan üyelerin kendisini durumdan haberdar etmesini istedi.

Haftaya aynı salonda, sağında ve solunda kredileri geri çağrılan müşteriler ve onların ailelerinin yer alacağı toplantılar yapmaya başlayacağını belirten Aygün, bu toplantıda, kredileri geri çağıran bankaları isim isim açıklayacağını bildirdi. Aygün, her hafta bir iki bankayı teşhir edeceğini kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, konumu gereği bunu yapamadığını belirten Aygün, kendisinin bu görevi üstüne aldığını söyledi.

Kredi kartı ile ferdi kredi borcunu ödeyemeyen kişi sayısının 2 Aralık 2008 tarihi itibari ile 1 milyon 109 bin 605 olduğunu belirten Aygün, bu borçların ivedilikle yapılandırılmasını istedi.

Konuşmasında, yabancı bankaları da eleştiren Sinan Aygün, şöyle dedi:

''Yabancı bankalara sesleniyorum; kredileri geri çağırmaya bir son verin. Hacizleri durdurun, böyle devam ederse isminizi ifşa edeceğim. Bizi tekmelemekten vazgeçin. Unutmayın ki bizi batırırsanız, peşimizden siz de gelirsiniz. Biz varsak, siz de varsınız. Dün, kapımızın önünde yatıyordunuz. Şimdi kapımıza tebligat gönderiyorsunuz. Bunları bir bir not alıyoruz.''

BDDK BAŞKANINA ÇAĞRI

Aygün, BDDK Başkanı'na da seslenerek, ''Lütfen inisiyatif alsın. BDDK lütfen bu bankaları düzenlesin. Bu saatten itibaren BDDK Başkanı'nın beni arayıp, bu bankaların ismini benden almasını büyük bir sabır ve umutla bekliyorum ve (haliniz nedir?) diye sormasını istiyorum'' diye konuştu.

Geri çağrılan krediler nedeniyle iş adamlarının zor durumda kaldığını ifade eden Aygün, kimsenin ölmesini, psikolojisinin bozulmasını, hatta kanser olmasını istemediklerini ifade etti.

Bankaların tüccara uygulamalarını da son günlerde sıkça kullanılan bir deyim ile eleştiren Aygün, ''Artık bu soykırımı, bu tüccar, esnaf, sanayici kıyımını durdurun'' dedi.

''ÇIKIP, GÖRÜŞLERİMİZİ BİLDİRECEĞİZ''

ATO Başkan Aygün, bir soruya verdiği yanıtta da, Türkiye'de büyük olumsuzluklar yaşandığını, bilinen sebeplerden dolayı uzun süredir medyaya çıkmadığını hatırlatarak, ''İçinde bulunduğumuz durumdan dolayı, bankaların zalimce tutumunu görmezden gelemezdim. Bundan sonra Türk ekonomisine ne katkımız, ne faydamız olur diye tüccarın yanında olmak babında çıkıp görüşlerimizi bildireceğiz'' dedi.

Bu arada, ATO Başkanı Sinan Aygün, Ergenekon Soruşturması kapsamında gözaltına alınıp tutuksuz yargılanmak üzere salıverilmesinin üzerinden yaklaşık 6 ay geçtikten sonra, ilk kez suskunluğunu bir basın toplantısı ile bozmuş oldu.

HALKBANKASI GENEL MÜDÜRÜ AYDIN

Halkbankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın da, sadece Türkiye'nin değil, bütün dünyanın bir daralma süreci yaşadığını, bu yüzden çeşitli önlemler aldıklarını hatırlattı.

Aydın, Halkbankası'nın önce TOBB, sonra Bursa Sanayi ve Ticaret Odası ardından ATO ile yapmış olduğu kredi sözleşmeleri ile kullandırılacak kredi tutarının 1,5 katrilyon liraya ulaşacağını bildirdi.

Aydın, ''Aralık'ın başından sonuna kadar Halkbank'ın odalar ile işbirliği sonucunda, esnafa kullandırılacak kredinin tutarı 2,5 milyar YTL olacak'' dedi.

Halkbankası'nın hiçbir zaman, hiçbir krediyi geri çağırmadığını, kredisi çağrılan tek bir müşteri varsa kendilerine başvurmasını isteyen Aydın, tam tersine dükkanları açık tutmak için birçok firmayı yeniden yapılandırdıklarını anlattı.

Aydın, ATO ile yaptıkları kredi anlaşması sonunda, ATO üyelerine 5 Ocak'tan itibaren kredi kullandırmaya başlayacaklarını, bunun için GİMAT, sanayi siteleri ve OSB'lerdeki şubelerinde gerekli önlemleri alarak, takviyeleri de yaptıklarını söyledi.

2008'in ikinci yarısından sonra 10 bin yeni müşteri kazandıklarını da belirten Aydın, bunlara yeni kredi açtıklarını anlattı.

Aydın, ATO üyelerinin kullanacağı kredide, SSK ve vergi borcu bulunanların alacakları kredinin bir miktarının bu borçların kapatılması için kullanılması halinde, bu üyeleri de krediden yararlandıracaklarını söyledi.

HABER 7