Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi kartına tek limit çalışması büyük yankı uyandırdı, gözler limit oranının nasıl belirleneceğine çevrildi. Bankalar, limit hesaplaması için müşterinin kira, tahvil, bono gibi gelirini bir arada görebileceği, riskleri analiz edebileceği özel bir yazılım programı kuracak. İlgili kişiye kart veren üç banka limitin üzerine çıkamayacak. Limit aşımı durumunda yazılım programı alarm verecek.
 
BDDK, kredi kartına "tek limit" uygulamasına ilişkin çalışmasını tamamladıktan sonra Bankalar Yasası'nda değişikliğe gidilecek. BDDK yetkilileri, 2012 yılında çerçevesi tamamlanacak olan tek limit uygulamasının teknik altyapısının hazırlanması konusunda bankalarla mutabakatın zorunlu olduğunu belirtiyor. Tek limit uygulamasıyla kredi kartı hacimleri düşecek olan bankalar ise bunun rekabete engel olacağını savunarak karşı çıkıyor. Bankacılar, bu uygulamayla müşterilerin kredi kartı ve banka seçme esnekliğinin de yok olacağını öne sürüyor.
 
MASADA 2 FORMÜL VAR
 
Tek limit uygulaması için iki formül öngörülüyor. Birincisine göre, her kart sahibinin gelirleri toplanacak, harcama tutarı bildirilecek ve buna göre bir limit belirlenecek. Diğer formülde ise gelirine göre istediği kadar bankadan istediği kadar kart alabilecek. Geliri 4 bin lira olan bir vatandaş, bir kartıyla 2 bin liralık alışveriş yaptığında diğer kartların limiti de aşağı inecek.
 
TEK LİMİT UYGULAMASI NEDİR?
 
Kredi kartına "tek limit" uygulamasıyla müşterilere bir limit belirleniyor. Bir ya da birkaç bankadan alacağı kartların limit toplamında belirlenen bu tutar aşılamıyor. Toplam limiti 10 bin TL olarak belirlenen müşteri isterse bunu tek bankadan, isterse de 5 bankadan alacağı kartla kullanabiliyor.