Böylece imam hatip liseleri ile genel liseler arasında üniversiteye girişte hiçbir fark kalmadı.

YÜKSEK ÖĞRETİM Kurulu (YÖK), muhalif üyelerin çoğunluğu kaybetmesinin ardından yaptığı ilk toplantıda imam hatip liseleri ve meslek liselerine üniversiteye girişte uygulanan farklı katsayı uygulamasını kaldırma kararı aldı. 28 Şubat döneminde başlayan farklı katsayı uygulamasına son verilmesiyle birlikte imam hatip lisesi mezunlarının ilahiyat fakültelerine, meslek lisesi öğrencilerinin meslekleriyle ilgili dallara yönlendirilmesi uygulamasına son verilmiş oldu. İmam hatip lisesi mezunları üniversiteye girişte genel lise mezunlarıyla eşit statüye kavuştu.
Bütün adaylar eşit
YÖK"ün yeni aldığı karara göre, 2010"dan itibaren bütün öğrencilerin katsayıları 0.15"le çarpılacak. 1998"den bu yana meslek lisesi ve imam hatip lisesi mezunları kendi alanlarından başka bölümleri tercih ettiklerinde katsayıları 0.3"le, diğer liselerde okuyanların katsayıları ise 0.8"le çarpılıyordu. Dünkü kararla bütün adayların katsayıları 0.15"le çarpılacak. İmam hatip ve meslek lisesi mezunları, kendi alanlarıyla ilgili bölümleri tercih ettiklerinde orta öğretim başarı puanına 0.06 çarpımı eklenecek. Böylece bu öğrencilerin, kendi meslek fakültelerine girişteki avantajları devam etmiş olacak.
İki sınav
Üniversiteye girişte gelecek yıldan itibaren uygulanmaya başlanacak iki aşamalı yeni sistemde sınavın, tüm adayların katılacağı ilk aşamasında 160 soru sorulacak, 160 dakika süre verilecek. İkinci aşamada ise soru sayıları ve süreleri testlere göre farklılık gösterecek. Yapılan açıklamaya göre, sınavın birinci aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sistemi"nde (YGS), Türkçe, Temel Matematik (Geometri dahil), Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testinin her birinden 40"ar olmak üzere toplam 160 soru yöneltilecek. Adaylara toplam 160 dakika süre verilecek. Sınavın ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavı"nda (LYS) ise soru sayıları ve süreleri testlere göre değişecek. Buna göre LYS-1 ile LYS-3"ün sınav süresi 120 dakika, LYS-2 ve LYS-4"ün sınav süresi 135 dakika, LYS-5"in soru sayısı 80, süresi 120 dakika olacak. YGS sonucunda altı ayrı puan türü belirlenecek. Bu puan türlerinin her birinde testlerin yüzde olarak ağırlıkları farklı olacak.
2010"da uygulanacak
Açıklamada, gelecek yıl yapılacak ÖSS"de uygulanacak yeni üniversiteye giriş sistemi için yapılacak çalışmaları yürütmek amacıyla Prof. Dr. Ünal Yarımağan ve dört YÖK üyesinden bir çalışma grubu oluşturulduğu duyuruldu.
Karşı oylar
YÖK Başkanı Prof.Dr.Yusuf Ziya Özcan"ın, katsayı uygulamasını gündeme aldığı dünkü toplantıya muhalif üyelerden Prof. Dr. Mustafa İlhan katılmadı. Katsayının kaldırılmasına ve üniversiteye giriş sisteminin değişmesine karşı çıkan Prof. Dr. Fikret Şenses muhalefet şerhi koydu. Muhalifler, Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, Prof. Dr. Atilla Eriş ve Prof. Dr. Ali Ekrem Özkul da katsayı değişikliğine karşı oy kullandılar.
katsayı kararına tepkiler
Prof.Dr.Kemal Gürüz (Eski YÖK Başkanı) : Kararı eleştirirken, 28 Şubat döneminin güçlü isimlerinden emekli orgeneral Çevik Bir"i suçladı. Gürüz şunları söyledi: "Çevik Bir, ortaöğretimin ağırlığının sıfıra inmesini istiyordu. Şimdi bunlar sıfıra indirdi, Biz Çevik Bir"i kaale almamıştık, onlar bunu yapmış oldu."
Prof. Dr. Fikret Şenses: Farklı katsayı uygulamasının asıl amacı haksızlıkları giderme görüntüsü altında yükseköğretimi iktidarın amaçları doğrultusunda biçimlendirmektir."
Prof.Dr.Mustafa İlhan: Katsayı kararına karşıyım. Bu kararla imam hatiplilerin her tarafa girmesinin önü açılmış oldu.
Tahsin Yeşildere: (Öğr. Üyeleri Der. Başk.) Bu kararda siyasi bir yaklaşım var. Şimdi de üniversiteleri ele geçirmeye başladılar.