İTO seçimlerinde, Murat Yalçıntaş ve arkadaşlarının 200"den fazla meclis üyesi çıkarması, Mehmet Yıldırım için ağır yenilgi oldu. Yalçıntaş, "4 yıllık performansımıza Türk özel sektörü tam destek destek verdi" derken Yıldırım, "Mağlup olan ben değilim, Türk özel sektörü. İTO"nun özgür ve bağımsız olması için mücadele ettim" yanıtı verdi.

İSTANBUL Ticaret Odası"nın (İTO) önceki gün yapılan meslek komiteleri ve meclis üyeliği seçimlerinde İTO"daki mevcut yönetim büyük bir zafer kazandı. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ve arkadaşları 257 kişilik yeni mecliste 200"den fazla üyelik kazandı. Başkan Yalçıntaş, bu başarıyı "Demek ki İTO yönetimi ve meclisi olarak son 4 yılda ortaya koyduğumuz performans iyiymiş. Bunu Türk özel sektörü tam onay vererek ödüllendirdi. Yeni meclisimizin tamamının bizi destekleyeceğinden eminim" dedi. Eski İTO Başkanı Mehmet Yıldırım ise, "Mağlup olan ben değilim, Türk özel sektörü. İTO"nun özgür ve bağımsız olması için mücadele ettim" diye konuştu.

Siyasetle işimiz yok

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, muhalif kanadın en çok seslendirdiği "Siyasileştiler, hükümet ne derse onaylıyorlar, özel sektörün sorunlarını duyurmuyorlar" şeklindeki eleştiriyi de "Böyle düşünen ve söyleyenlere en güzel cevabı, İstanbullu işadamları ki bunlar Türk özel sektörünün çok önemli bölümünü temsil ediyorlar, seçimlerde vermiş oldu. Demek ki biz özel sektörün sonularını dile getiriyormuşuz, çözümler üretiyormuşuz ve hükümet de çözümlerimize itibar ediyormuş" diye yanıtladı. Yalçıntaş, "Siyasetle işimiz yok. İTO siyaset dışı ve üstü bir kurum. Tek hedefimiz de Türk ekonomisini yükseltmek, Türk özel sektörünü daha da rekabetçi yapmaktır" dedi.

Meclis seçecek

Yalçıntaş, yeni yönetim kurulu üyelerinin adlarının şu anda netleşmesinin teknik açıdan mümkün olmadığını söyledi ve şöyle devam etti: "28 Şubat"ta bir sandık yeni İTO başkanını seçmek için kurulacak. Bir sandık TOBB delegesini seçmek için, bir sandık da yönetim kurulu üyelerini seçmek için kurulacak. Bir başka sandık ise disiplin kurulu üyeleri için. Meclis başkanımızı ise sonraki meclis toplantımızda seçeceğiz. Seçimi kazanan firmalar kendilerini temsil edecek kişileri bildirecekler. O kişilerle meclisimiz 28 Şubat"ta toplanacak."

Yönetimden 4 kişi yok

İTO"da Murat Yalçıntaş"ın yönetim kurulu üyelerinden Bülent Barlak, Ferruh Gök, Şaban Dişli ve Ali Kopuz"un yeni yönetimde olması beklenmiyor. Çünkü bu isimler seçimden önce farklı nedenlerle yönetimden koptu. İbrahim Çağlar"ın da yeni yönetimde olup olmayacağı konusu henüz netlik kazanmadı. Bu durumda 11 kişilik yeni yönetim kurulunda en az 4 ya da 5 yeni isim olacak. Henüz yeni isimler konusunda bir açıklama yapılmasa da Yusuf Cevahir, Ergun Kont ve eski İTO Başkanı Mehmet Yıldırım ile isim benzerliği olan Tüm Sanayaci ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Başkanı Mehmet Yıldırım"ın da yeni İTO yönetim kurulu üyeleri arasında olabileceği bildiriliyor.

Yıldırım: Bu sonuçlara göre Çağlar da bir şey yapamaz

ESKİ İTO Başkanı ve önceki gün yapılan seçimlerde muhalif grubun lideri Mehmet Yıldırım, yeni mecliste ancak 50-60 kadar üyenin Yalçıntaş"a muhalif olabileceğini söyledi. Yıldırım "Bu tabloyla İbrahim Çağlar da bir şey yapamaz. Meclis dengeli oluşsaydı Çağlar ile etkili işbirliği yapabilirdik" dedi. Yıldırım şöyle konuştu: "Bu seçimlerde başkan olma derdim yoktu. 12 yıl başkanlık yapmışım. Ben özel sektörün önemli bir kurumunu cemaatlardan ve derneklerden kurtarmak için çalıştım. Ancak Türk özel sektörü sahip çıkmadı. O yüzden mağlup olan ben değilim Türk özel sektörü."

İSO"da matematik "mevcut yönetim" diyor

İSTANBUL Sanayi Odası"nda (İSO) da önceki gün yapılan meslek komiteleri ve meclis üyeliği seçimlerinin ardından iktidar mücadelesi sürüyor. Önceki seçimde meclis başkanlığına aday olan ancak Hüsamettin Kavi"ye karşı kaybeden Erdal Bahçıvan"ın bu defa İSO Başkanı Tanıl Küçük ile daha uyumlu hareket edeceğinin belli olması buradaki muhalif cepheyi büyük ölçüde zayıflattı. Muhalefetin önemli isimlerinden Halil Demirkaya"nın bu defa Hasan Büyükdede adına muhalefeti yönlendireceği ileri sürülüyor. İSO Başkanı Tanıl Küçük, daha güçlü bir İSO için çalışacakları mesajını verirken, Erdal Bahçıvan İSO"da cephelerin, hiziplerin olmasını arzu etmediğini söyledi. Muhalif kanadın önemli isimlerinden Adnan Dalgakıran ise muhalif cephe olarak çalışmalar yürüttüklerini ve birkaç gün içinde Tanıl Küçük"e karşı bir aday üzerinde uzlaşmış olacaklarını bildirdi. Dalgakıran, "Şimdi isim verirsek yanlış olur. Belki yarın güçlü bir isimde anlaşmış olacağız" dedi.

HÜRRİYET