Başbakan Erdoğan'ın AK Parti'nin 3. Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşmasında en büyük bölümü demokratik açılım aldı. CHP'den randevu talebine daha önce olumsuz yanıt alan Erdoğan, ''Yazılı davet isteyeceğim, verirlerse gideceğim'' diyerek Baykal'a mesaj gönderdi. Erdoğan'ın konuşma metninde yer almasına rağmen DTP'yi eleştirdiği bölümü okumaması ise dikkati çekti. Kongrede, İstanbul Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan, genel başkanlığa tek aday oldu.

DİYARBAKIR'LA GURUR DUYARIZ

Erdoğan'ın konuşmasını yaptığı sırada 'Diyarbakır seninle gurur duyuyor' sloganları atıldı ve Başbakan buna karşılık konuşmasını keserek slogan atanlara döndü ve 'Biz de Diyarbakır'la gurur duyuyoruz' dedi.

Erdoğan açılımdan bahsederken bunun sadece Kürtlere ilişkin olmadığını ifade etmeye özellikle dikkat etti. Alevilerden, Rumlardan, Ermenilerden Türkiye'de öne çıkmış sanatçı ve aydınların adını teker teker andı. Ahmet Yesevi'den Hacı Bektaş'tan, Pir Sultan ve Hacı Bayram Veli'den, Yunus Emre ve Mevlana'dan bahsederken diğer yandan da ünlü türkücü Sabahat Akkiraz'ın gayri müslüm besteci Tatyoz Efendi'den hatta Ermeni kökenli olarak bilinen Cem Karaca'dan bahsetti ama Kürtleri de unutmadı. Ahmet Kaya'nın da adını andı. '''Hoşçakal ikigözüm' diyen Ahmet Kaya'ya vefa göstermeyen Türkiye'nin şarkıları eksik kalır'' dedi.

KONUŞMADA SAİD-İ NURSİ

Erdoğan'ın konuşmasındaki çarpıcı bir başka bölüm Said-i Nursi'den bahsettiği bölüm oldu. ''Seversiniz sevmezseniz, beğenirsiniz beğenmezsiniz, görüşlerini kabl edersiniz etmezsiniz... Ama Ahmedi Hani'siz, Bitlisli Said-i Nursi'siz bir Türkiye'nin maneviyatı noksan kalır'' diye konuştu.

TERÖRLE MÜCADELEYE DEVAM

Erdoğan'ın bu konudaki önemli bir başka mesajı ise terörle mücadeleye devam demesi oldu. ''Bizim terörle mücadeleden vazgeçmemiz, zaafiyet göstermemiz asla ve asla söz konusun değildir, olamaz'' dedi.

Erdoğan, demokratik açılım çabalarının sebebinin de terörün son bulması olduğunu söyledi.

BİR HAYALİM VAR

Konuşmasında öne çıkan bir diğer nokta bir zamanlar kendi partisinin tabanı için 'Türkiye'nin zencileri' benzetmesini yapan Başbakan'ın kullandığı bir cümle oldu. Cümle, ABD'de siyahların haklarını savunan ve dünya tarihine 'bir hayalim var' cümlesi ile başlayan konuşmasıyla geçen Martin Luther King'i hatırlattı.

Başbakan da konuşmasında ''Bizim anlatacak bir hikayemiz, bir rüyamız, bir hayalimiz var'' dedi.

YAZILI RANDEVU İSTEYECEĞİM

Demokratik açılım sürecini yılmadan, usanmadan devam ettireceklerini, parlamentoda önce milletvekillerince konuyu müzakere edeceklerini, daha sonra da bütün Türkiye'yi dolaşacaklarını belirten Erdoğan, şunları kaydetti: “Havuzda şu anda bir şeyler birikti. Bu kongreden sonra MHP kararını açıkladığı için, ret cevabı verdiği için, gerek yok. CHP yazılı cevap vermediği için ben bir yazılı davet isteyeceğim. Verirler veya vermezler. Vermeleri halinde gideceğim, konuşacağım. Konuştuktan sonra da ona göre yolumuza devam edeceğiz. / hürriyet