Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), şeker ölçüm çubukları için hastadan fiyat farkı alınamayacağına ilişkin Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) hükmünün iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Danıştay'a sunulan dava dilekçesinde, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 1 Martta yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki (SUT), kan şekeri ölçüm çubukları için hastadan fiyat farkı alınamayacağına ilişkin ibarenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.

Söz konusu hükmün, Türk Eczacıları Birliği ile SGK arasında imzalanan protokoldeki ''Eczane tarafından şeker ölçüm çubuklarında oluşacak fiyat farkı hastadan tahsil edilir'' şeklindeki düzenlemeye aykırı olduğu savunulan dilekçede, SGK'nın, protokolde bir değişiklik yapılmadan tek taraflı olarak yaptığı düzenlemenin hukuka aykırı olduğu iddia edildi.

Dilekçede, şu görüşlere yer verildi:

''Hukuk devleti ilkesinin doğal sonucu, idarenin hukuka uygun davranmasıdır. Davalı Kurumun, 2010 yılı Sağlık Uygulama Tebliği'nde her bir kan şekeri ölçüm çubuğu için getirdiği fiyat üst sınırlamasının yürürlüğü yargı kararıyla durdurulmuşken, bu kez aynı tebliğde değişiklik yaparak daha düşük bir üst sınır koyması ve oluşan farkın hastadan alınmaması şartını getirmesi, ağır ve açık bir hukuk ihlalidir. Zira davalı idarenin, yargı kararından sonra tesis ettiği düzenleme, yargı kararını yerine getirmeye değil, işlevsizleştirmeye ve korunmak istenen menfaati bertaraf etmeye yöneliktir.''

TEİS'in dava dilekçesinde, bu gerekçelerle söz konusu düzenlemenin, davalı tarafın savunması beklenmeden yürütmesinin durdurularak iptali istendi.

TEİS Başkanı Nurten Saydan davaya ilişkin ''SGK'nın 5 Ocaktan bu yana şeker ölçüm çubuklarında ortaya çıkardığı kaosun faturasını eczacıya ödetmesine ve halkımızı yanıltmasına izin vermeyeceğiz'' değerlendirmesinde bulundu.

Eczacıların, diyabetli hastalarla karşı karşıya getirilmesini engellemek ve 10 milyon diyabetli hastanın mağduriyetini gidermek için bu davayı açtıklarını ifade eden Saydan, ''En kısa zamanda yüksek yargının gerekeni yapacağına inanıyoruz'' görüşünü dile getirdi.