BDP, "taş ve tokat" görüntülerinin ardından "sivil itaatsizlik" kararı aldı. BDP'liler "Anadilde eğitim, KCK'lıların serbest bırakılması, demokratik özerklik, seçim barajının düşürülmesi" talepleriyle Diyarbakır'da oturma eylemi başlatıyor.

Diyarbakır'da, 'sivil itaatsizlik' kararı alan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK), süresiz oturma eylemi başlatıyor. Bütün Diyarbakır halkını eyleme katılmaya davet eden Selahattin Demirtaş, 'hükümet taleplerimize yanıt verene kadar geri dönüş yok' dedi. Eylem nedeniyle şehirde güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, DTK Başkanı Ahmet Türk ve Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk ile Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Demirtaş, Kürt sorununun çözümü için halkın inisiyatif almaya başlayacağını belirterek, "sivil itaatsizlik eylemleri" başlatacaklarını açıkladı. Demirtaş, "Bu çözümsüzlük sürecinin daha fazla uzamasına rıza göstermeyeceğiz. 2012 yılında artık Türkiye'de Kürt sorunu doğrudan çözüm aşamasına girmiş olsun, Türküyle Kürdüyle hak ettiği barış ve demokrasi ortamına kavuşsun istiyoruz. Sivil itaatsizlik eylemleriyle sürece müdahale edilmesini istiyoruz. Halkımızın bize verdiği mesaj budur" dedi.

4 TALEP SIRALANDI
Demokratik direniş haklarını kullanacaklarını, sivil itaatsizlik yöntemleriyle hiç bir çatışmaya mahal vermeden en büyük halk gücüyle meydanlarda olacaklarını açıklayan Demirtaş, "Hükümete, Kürt sorununun çözümünde 4 adımı atma konusunda çağrıda bulunacağız. Bunlar 'ana dilde eğitim', 'siyasi tutukluklarının serbest bırakılması', 'askeri ve siyasi operasyonlara derhal son verilmesi' ve 'yüzde 10 seçim barajının kaldırılması'dır. Bu 4 talep konusunda hükümet somut bir adım atana kadar meydanlarda olacağız. Bizler halkımızla birlikte her yerde alanlarda olacağız" diye konuştu.

İLK EYLEM BUGÜN
Eylemlerinin demokratik ve barışçıl olacağını belirten Demirtaş, muhataplarının güvenlik güçleri olmadığını, bu nedenle onlarla karşı karşıya gelmek istemediklerini söyledi. Demirtaş, halk eylemlerinin ilkini bugün saat 12.00'de Diyarbakır'da başlatacaklarını, BDP ve DTK yöneticileri olarak kendilerinin de halkla birlikte oturma eylemi başlatacaklarını söyledi. Demirşat, "Bugüne kadar, 'ben savaş istemiyorum', 'eşitlik huzur istiyorum' diyen herkesi bu demokratik eylemlere desteğe çağırıyoruz. Bunun süresi yoktur. Bu tür sivil itaatsizlik eylemleri, her yerde, sonuç alıncaya kadar devam edecektir" dedi. DTK Genel Başkanı Ahmet Türk ise, "Biz olası çatışmaların önüne geçmek ve Kürt halkının taleplerinin gerçekleşmesi için sivil demokratik eylemleri başlatıyoruz. Halkımızı meydanlara çağırıyoruz.

Bizler bu konuda çok duyarlı davranacağız. Gelip panzerler bizi ezse de hiç bir eyleme karşılık vermeyeceğiz." dedi. Bu açıklama sonrası Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nde olağanüstü toplantı yapıldı. Diyarbakır'da polis teşkilatındaki tüm izinler kaldırılırken, çevre illerden polis takviyesi istendi. BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak da "Taleplerimize olumlu yanıt alıncaya kadar direnişe devam edeceğiz" dedi. Türk ve beraberindekiler daha sonra Mardin'in Nusaybin ilçesine geçti. Burada basın açıklamasının yapıldığı toplantıya yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı belirtildi.

Ahmet Türk: 'Öcalan da bırakılsın!'
DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk ve BDP lideri Selahattin Demirtaş'ın yanı sıra 20 bine yakın DTP'li Nusaybin'de Şırnak'ın Güçlükonak ilçesinde çatışmada ölü ele geçirilen PKK'lı Halime Baş'ın ailesine taziye ziyaretinde bulunduktan sonra Mittani Kültür Merkezi'ndeki 'Demokratik Çözüm Çadırı'na geçti. Türk burada yaptığı konuşmada ""Bu gün mücadele ve özgürlük günüdür. PKK lideri Abdullah Öcalan dâhil siyasi tutuklular serbest bırakılıncaya kadar direneceğiz. Sayın Öcalan çözüm önerilerini ortaya koydu. Bizim de önerilerimiz aynıdır. Bunu böyle bilin. Bugün Kürt halkına karşı kimse duramaz" dedi.

sabah