Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından 20 gün boyunca sürdürülen tedavinin ardından iyileşen leylekler doğal yaşam alanına bırakıldı. 
Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, leyleklerin 20 günlük tedavi sürecinin başarıyla tamamlandığını belirterek, "Köye götürdüğümüz leyleklere Yeşilköylüler sahip çıktı. Ancak, köyde hiçbir leylek olmayınca beslenme alanı olan Azap Gölü kıyısına götürüldü. Tedavileri süresince beslediğimiz leylekleri, doğal yaşama çabuk alışmaları için sulak alan kıyısına bıraktık. Su içerisinde hemen yiyecek aramaya başlayan leylekler, kurbağalarla kendilerine ziyafet çekti. Kısa sürede alanda bulunan diğer leyleklerle kaynaştılar" dedi. 
Doğanın korunması için çeşitli uyarılarda bulunan EKODOSD Başkanı Bahattin sürücü, şöyle konuştu: "Leylekler yavrularına sıcak ve yumuşak bir zemin oluşturmak düşüncesiyle, insanlar tarafından bilinçsizce doğaya atılan plastik torbaları, tenekeleri, bez parçalarını, saman iplerini yuvalarına getirmektedir. Yuvaya getirilen bu tür atıklar erişkin leyleklerin ve yavruların ayağına takılarak, kan dolaşımlarını etkileyerek kangren olmasına ya da bacaklarını kaybetmelerine neden olmaktadır. Bazen de leyleklerin ölümlerine neden olduğu görülmektedir. Bu iki leyleğin hayatı, Yeşilköy Muhtarı Ahdettin Topan ve Çalıköy Muhtarı Aşkın Can'ın derneğimizi araması sonucu kurtulmuştur. Ekosistemin önemli unsurlarından olan leyleklerin yaşaması ve nüfusunun azalmaması için çalışmalarımızı sürdürmekte ve gelişlerinden gidişlerine kadar olan evreyi izlemekteyiz."