Muğla'nın Kavaklıdere İlçesi'ne bağlı Çamlıyurt Köyü'nde, tecavüz sonucu dünyaya gelen ve zihinsel engelli annesiyle yoksulluk içinde yaşamını sürdüren 8 yaşındaki Hatice'nin dramı yürek burkuyor.

Bitlenmiş saçları, 42 numara ayakkabılarıyla, pislikten geçilmeyen mağarayı andıran tek göz odada annesiyle yaşama tutunmaya çalışan Hatice, derslerinde başarısıyla ise takdir topluyor.

Öğrenim gördüğü Şehit Şenol Özbay İlköğretim Okulu Müdürü Özcan Kocakilit, başarılı öğrencileri Hatice'nin devlet korumasına alınmasını isteyerek, "Aksi takdirde Hatice'nin geleceği bu odanın geleceğinden karanlık" dedi. Minik Hatice ise, doktor olup sık sık hasta olan annesine bakmak istediğini söyledi.

Kavaklıdere İlçesi'nin Çamlıyurt Köyü'nde 9 yıl önce evli 3 çocuk babası 48 yaşındaki Erkan Çetiner'in tecavüzüne uğrayan o dönem 20 yaşındaki zihinsel engelli Münevver Sümbül, bu tecavüz sonucu hamile kalarak bir kız bebek dünyaya getirdi.

Köyün dışında bir barakada yaşayan Münevver Sümbül, 'Hatice' adı verilen bebeğini büyütmeye başladı. Bu arada Münevver'e tecavüz ettiği DNA testi ile kesinleşen Erkan Çetiner cezaevine girdi. Ancak 4 yıl hapis yattıktan sonra serbest kalan baba, ne kızı Hatice ile ne de tecavüz ettiği Münevver ile ilgilenmedi. Tek göz odada büyüyen ve nüfus cüzdanında baba adı boş bırakılan Hatice, yaşı geldiğinde Şehit Şenol Özbay İlköğretim Okulu'na başladı.

Minik kızın okula giderken giydiği iki beden büyük eşofman, ayaklarındaki 42 numara bot ve bitli saçları yürek burktu. Okuldan döndükten sonra evde yerde ders çalışan, doğru dürüst banyo yapamayan ve bitlenmesi nedeniyle saçları geçen hafta öğretmenleri tarafından kesilen Hatice, kendisine uzatılacak yardım eli bekliyor.

TECAVÜZCÜ BABA SAHİP ÇIKMADI

Çamlıyurt muhtarı Ahmet Çetiner, Hatice ve annesinin sağlıksız koşullarda yaşadığını ve mutlaka koruma altına alınmaları gerektiğini belirten dilekçeyi dönemin Kavaklıdere Kaymakamı, şimdinin Muğla Vali Yardımcısı Mestan Yayman'a ilettiklerini belirterek şöyle konuştu:
"Sayın Yayman köyümüze gelip anne kızın yaşadığı dramı gördü. 'Yardım edelim' dedi gitti. Yayman zihinsel engelli anneye sakat maaşı bağlattı. Ancak anne zihinsel engelli olduğu için o parayı alamadı. Ondan sonra birkaç kez daha kaymakamlara söyledik ancak, anne ile kızına sahip çıkan olmadı. Muhtarlık olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz, ama gücümüz bir yere kadar. Anneye tecavüz eden kişi hapis yattı çıktı, ancak o da aileye sahip çıkmadı. Annenin akrabaları var ama, onların da durumu pek farklı değil."

'BU YERDE HAYVAN BİLE YAŞAMAZ'

Şehit Şenol Özbay İlköğretim Okulu Müdürü Özcan Kocakilit de, 3-A sınıfında okuyan başarılı öğrencileri Hatice'nin karnesindeki notların tamamının 5 olduğunu belirtti. Ancak küçük kızın hayatının tam bir trajedi olduğunu kaydeden Müdür Kocakilit şunları söyledi:
"Tüm bu şartlara rağmen derslerinde başarılı bir performans gösteren öğrencimizin durumunu ilgili makamlara ilettik, duyurmaya çalıştık ama gücümüz yetmedi. 23 yıllık öğretmenim, Türkiye'nin en ücra köşelerinde görev yaptım. Böyle bir manzara ile ilk kez karşılaşıyorum. Okulumuzda 386 öğrencimiz var, hiçbirinin durumu böyle değil. 21'inci yüzyıl Türkiye'sine bu manzara yakışmıyor. Çocuklara bilgisayar ortamında ders verirken, bu mağaradan farksız taş barakada değil insanın, hayvanın bile yaşaması mümkün değil. Bu ortamda bir kız çocuğunun büyümesi, barınması, çocuğun psikolojisi ve sağlığı açısından doğru değil. Anne buna rağmen büyük bir fedakarlıkla kızını okula gönderiyor, elinden geleni yapmaya çalışıyor. Bu anne eli öpülesi bir anne. Ancak annenin kendine bakacak durumu yok. Çocuğun eğitimini sürdürmesi, sağlıklı bir şekilde büyümesi için acil olarak bu ortamdan alınması, devletin hem anneye hem de çocuğa sahip çıkması gerekir. Bu kızımızın devletin himayesine alınması gerek. Aksi takdirde Hatice'nin geleceği bu odadan karanlık."
Evinde yere yatarak ders çalışan, nüfus cüzdanında baba adı boş bırakılan Hatice Sümbül'ün, "Ben çok okuyup doktor olacağım, annem sık sık hastalanıyor, ona bakacağım ve ilaç alacağım" demesi vicdanları sızlattı.

KAYMAKAM: GEREKENİ YAPACAĞIZ

Yatağan Kaymakamı ve Kavaklıdere Kaymakam Vekili Hasan Tanrıseven ise küçük kızın yaşadığı dramı DHA muhabirlerinden öğrendiğini belirterek şu tepkiyi verdi:

"Bu çağda böyle bir ortamda yaşamak, hem anne hem çocuğun sağlığı açısından doğru değil. Devlet olarak Sosyal Hizmetler İl Kurumu yetkililerine hemen durumu inceletip anne ve kızına gerekli tüm yardımları yapacağız. Gerekirse evlerini yaparız, çocuğumuzu alır devletimizin okullarında, yurtlarında en sağlıklı biçimde eğitim görmesini sağlarız. Devletimiz bir anne ve kızına sahip çıkacak güce sahiptir. Konu yeterince anlatılmamış, ilgili kurumlar tam bilgilendirilmemiş olabilir. Ancak Hatice ve annesini o ilkel barınaktan kurtarmak için ne gerekiyorsa yapacağız."

KAYMAKAM, MİNİK HATİCE'NİN EVİNDE

Hatice'nin dramı, Kavaklıdere Kaymakam Vekili ve Yatağan Kaymakamı Hasan Tanrıseven'i harekete geçirdi. Kaymakam Tanrıseven, bugün öğle saatlerinde Kavaklıdere Jandarma Komutanı Başçavuş Muammer Pehlivan, Çamlıyurt Muhtarı Ahmet Çetiner ve Kavaklıdere İlçe Sosyal Hizmetler Müdürü İzzet Doğramacı ile birlikte anne Münevver ve kızı Hatice'yi yaşadıkları yıkık dökük taş evde ziyaret etti.

Evi görünce şaşkınlığını gizleyemeyen Kaymakam Tanrıseven, tepkisini dile getirdi. Hasan Tanrıseven, Hatice ile de bir süre sohbet edip derslerinin durumunu ve ne olmak istediğini sordu. Okulunu çok sevdiğini söyleyen minik Hatice "Arkadaşlarımda gördüm bisikletleri var. Bir bisikletim olsun isterim" yanıtını verince gülümseyen Kaymakam Tanrıseven, taş binanın hemen yıkılarak yerine modern ve sağlıklı bir ev yapılacağını, içinin döşeneceğini, Hatice'nin de Sosyal Hizmetler İl Kurumu'nun incelemesinden sonra devletin yatılı kurumlarında eğitimine devam edeceğini açıkladı.

Tanrıseven, "Okul müdürümüze, basınımıza anne ve kızına sahip çıktıkları için teşekkür ediyorum. Devletimiz iki vatandaşını koruyamayacak kadar aciz değildir. Sümbül ailesine hemen bir ev yapıp Hatice'nin en iyi şekilde eğitimini sürdürmesi için ne gerekiyorsa yapılacak. Bisikleti de yarın Hatice'ye karne hediyesi olarak verilecek" dedi.

TECAVÜCÜ BABAYA: PARAN YOK, VİCDANIN DA MI YOK?

Zihinsel engelli anne ve kızını ziyaret eden Kaymakam Tanrıseven, baba Erkan Çetiner'i de jandarma talimatıyla eve çağırdı. Çetiner geldiği sırada Münevver Sümbül'ün kızı ile evin içine girip kapıyı kapattığı bir daha dışarı çıkmadığı görüldü. Kaymakam Tanrıseven de babaya "Bu kadına tecavüz ettin, bıraktın neden sahip çıkmadın. Kadına sahip çıkmadın bu minik yavruna neden sahip çıkmadın?" diye sordu.

Baba Çetiner'in "Maddi gücüm yeterli olmadığı için sahip çıkamadım" yanıtı üzerine sinirlenen Kaymakam, "Paran yok be adam, senin vicdanın da mı yok? bari babalık yapsaydın. Bu küçücük kızı ve annesini böyle bir ortamda yaşamaya nasıl mahkum edersin. Ne hakkın var. Hemen Yatağan Aile Mahkemesi'ne dava açıp bu kızı üzerine alacaksın, anneye de nafaka ödeyeceksin. Bu işin bizzat takipçisi olacağım" diye konuştu.

Kaymakam Tanrıseven ve beraberindekiler yaklaşık iki saat köyde kaldıktan sonra ayrıldı. / DHA